Antena Meniu Search
x

Foto Mama lui Maxim, soldat rus care a murit pentru Putin la 20 de ani: „Nu mi-au dat trupul lui”. Ultimul mesaj al tânărului

Mama lui Maxim, un soldat rus care a murit luptând pentru idealul lui Vladimir Puțin, condamnă atrocitatea din cauza căreia şi-a pierdut copilul. Ultimul mesaj pe care l-a primit din partea fiului ei: „Nu-ți face griji, este doar un exercițiu”, apoi a venit telefonul: „Fiul tău a murit, poţi să-l îngropi

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 13.03.2022, 14:22

Mama lui Maxim
Mama lui Maxim, soldat rus care a murit pentru Putin la 20 de ani: „Nu mi-au dat trupul lui” - courriere.it

Războiul ascunde drame puternice şi traume adânci pe care doar civilii îl pot simţi la adevărata sa intensitate. Copiii mor, mamele plâng şi cer dreptate împotriva celor care le-au destrămat familia.

Maxim Khanyghin a fost unul dintre primii soldaţi care au pierit în război și unul dintre cei mai tineri, conform comunicării incomplete a forțelor armate ruse care până acum au admis doar 498 de victime în rândul soldaților lor, cifră care potrivit experților ar trebui înmulțită cu cel puțin trei. Vestea morţii a sute de soldaţi tineri a deschis însă o confruntare internă în Rusia din partea familiilor care nu ştiau unde erau trimişi copiii lor.

Ar fi împlinit 21 de ani pe 25 februarie. Cu câteva ore mai devreme a fost trimis în luptă în Donbass. La acel moment nu mai sunase acasă din data de 23 februarie. Tânărul era din satul Ozernoye, lângă orașul Saratov, la șapte sute de kilometri de Moscova. I-a spus mamei sale Ludmila că pleacă la exerciții militare. De ziua lui, însă, comisarul militar al regiunii a sunat acasă pentru a-i anunţa mama că este mort. La scurt timp după aceea, i-a trimis femeii un mesaj text cu un certificat de „calificare pentru înmormântare”. Asta e tot. De atunci, niciun semn. Poate că acel anunț a fost făcut din greșeală: dintr-un exces de zel, sau din milă. Ultima fotografie trimisă familiei îl arată pe Maxim zâmbind, cu un Kalașnikov în brațe şi mesajul: „Nu-ți face griji, este doar a doua oară când mă lasă să-l folosesc”. Plecase în armată la sfârşitul lunii octombrie, dar nu ştia că doar la câteva luni distanţă va fi trimis pe front nepregătit militar şi cu aproape nicio şansă de a supravieţui.

Maxim urma să se căsătorească la întoarcerea de la exerciţiile militare

Pe acelaşi subiect

Mama lui nu era îngrijorată. Stanislav, cel de-al doilea fiu al ei, servise deja în Orientul Îndepărtat rus la baza armată de pe insula Sahalin. „Ei ne tratează ca pe niște copii”, i-a spus acesteia. După șase luni, i-au oferit acestuia şansa să semneze pentru a se înrola în armată. Salariile erau bune, dar distanța de acasă era enormă aşa că mama nu a fost de acord şi a refuzat. La ultimul recensământ, Ozernoye avea 167 de locuitori.

Casa familiei Khanyghin este cea mai mare din sat. Maxim a ajutat la construirea acesteia împreună cu doi fraţi de-ai săi. A spus că vrea să fie zidar, ca tatăl său, care în fiecare iarnă merge să-și caute de lucru în Siberia. Făcuseră totul cu mâinile lor, inclusiv acoperișul. Când a fost pusă prima cărămidă, avea 14 ani. Era loc pentru întreaga familie, chiar și pentru cea pe care Maxim plănuia să o formeze cu iubita lui Dasha. Aleseră împreună tapetul. După întoarcerea lui, programată pentru luna mai 2023, urmau să se căsătorească.

De la atelier la uniformă

Era priceput la munca fizică. După școală făcuse un curs de mecanic. Îşi câştiga existența reparând motociclete și mașini. Curtea din spate devenise atelierul lui. Fusese paznic la Moscova câteva luni, avea apartamente tencuite la Saratov. Nu avea de gând să fie soldat. Și nimeni, spune mama lui, nu l-a întrebat vreodată.

Moartea nu este niciodată sfârşitul, spuneau poeţii. Ludmila nu a primit încă pokhoronka de la Moscova, scrisoarea oficială cu anunțul morții soldatului care trebuia trimisă familiei ei. A sunat la Belgorod, unde era staționată unitatea lui Maxim înainte de a pleca la exercițiu. I-au spus că lor le apare în registru că este la exerciţii militare. „Ați contactat registrul militar de la Moscova. Chiar și FSB, Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse. Nu avem nicio informație”.

O groapă fără trup, o mamă răpusă de durere

Nu există nicio confirmare a morții fiului ei, dar între timp biroul local de înrolare i-a promis că vor face tot posibilul pentru a-i returna cadavrul. În cimitirul satului s-a săpat deja un mormânt pentru trupul neînsufleţit al lui Maxim. Este acoperit cu foi de nailon pentru a nu se umple cu noroi. Ministerul Apărării susține că doar soldații profesioniști luptă în Donbass. Fedor, fratele mai mic, a împlinit optsprezece ani în octombrie anul trecut. În această primăvară ar trebui să plece și el la serviciul militar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Mama lui Maxim, soldat rus care a murit pentru Putin la 20 de ani: „Nu mi-au dat trupul lui”. Ultimul mesaj al tânărului