Antena Meniu Search
x

Mărturii cutremurătoare ale românilor afectați de explozia distrugătoare din Beirut (Video)

Două milioane şi jumătate de oameni s-au trezit în această dimineaţă într-o realitate pe care nu o recunosc. Beirutul este un oraş în ruină. Cartiere întregi au fost distruse şi 300 de mii de oameni au rămas fără casă. Prinşi în mijlocul infernului, mai mulţi români ne-au povestit în exclusivitate cum li s-a schimbat viaţa peste noapte.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 06.08.2020, 21:30

Vezi și
  • În jur de 1.400 de români sunt stabiliți în mod oficial în Liban.
  • Explozia din Beirut a fost înregistrată de seismografe drept un cutremur de 3,3 grade pe scara Richter.

Daniela Zenati, româncă din Beirut: Este ceva ce nu doresc la nimeni, nici la duşmanii mei. 

Adina Ibrahim, româncă din Beirut: Peste fata care era în casă a căzut o uşă. 

Daniela Zenati, româncă din Beirut: E nenorocire. E nenorocire! 

Blocuri întregi puse la pământ, sute de mii de apartamente avariate, salvatori depăşiţi de situaţie. Imaginile din Beirut sunt apocaliptice. Iar sirenele care răsună pe străzile oraşului sunt ecoul unui oraş îngenunchiat. 

Rim Sbeiti, româncă rănită de explozie: Este armată, sunt ambulanţe, numai sticlă acolo, nu poţi să calci. Este bandă galbenă la fiecare intrare. Sunt foarte mulţi oameni care plâng acolo pentru că vor să îşi caute copiii şi pe oamenii pe care i-au pierdut. 

Rim s-a întors azi în epicentrul dezastrului ca să îşi recupereze maşina. A fost tot aici când porţile Iadului s-au deschis în portul capitalei libaneze. Ea însăşi a fost rănită. La fel şi Kris, un alt român stabilit în Liban. Bărbatul era la muncă atunci când s-au produs exploziile, într-un birou la nici 500 de metri de depozitul care a sărit în aer. 

Kris Kashouh, român rănit de explozie: După ce m-am uitat la video şi la explozie, mi-am dat seama că este chiar un miracol că am putut ieşi de acolo întreg. M-am rănit la picior şi la mână. M-am pansat ieri, după cum vedeţi, aici.

2 mii 700 de tone de nitrat de amoniu au explodat cu o cincime din forţa bombei de la Hiroshima. 

Substanţa era ţinută în port de șase ani, când a fost adusă de o navă sub pavilion moldovenesc.

De atunci, nicio măsură nu s-a luat pentru izolarea sau securizarea ei.

Nitratul de amoniu în formă simplă nu este periculos. Însă devine o adevărată bombă dacă este depozitat în apropierea unei surse de căldură sau este contaminat cu substanţe inflamabile, precum petrol sau benzină. 

Accidentul de la Mihăileşti, din anul 2004, în care au murit şi colegii noştri, Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, arată forţa distructivă a acestei substanţe.

De această dată, explozia a fost de 140 de ori mai puternică. În portul libian, suflul exploziei nu a lăsat nimic în picioare şi a otrăvit aerul. 

Luminiţa Crăciun, româncă stabilită în Liban: Explozia a fost prea mare, e ca ciuperca de la Hiroshima ceva. Ne-au anunţat că, atunci când venim în casă, să facem baie, să punem hainele la spălat, să purtăm măşti, să închidem toate uşile şi să dăm drumul la aerul condiţionat. 

Daniela Zenati, româncă Beirut: Un nor roşu, roz, grena. Era frumos, ne uitam la el, era frumos. Dar după aceea, când am citit ce s-a întâmplat şi a început lumea să vorbească, ne-am dat seama că acela e nitrat, pentru bombă atomică, Hiroshima.

Cea mai puternică explozie din istoria Libanului s-a simţit la sute de kilometri distanţă. Până în Cipru. 

Seismografele au înregistrat-o drept seism cu magnitudinea 3,3 grade pe scara Richter. La 70 de kilometri distanţă de Beirut, preotul Felician Tamaş era la slujbă când s-au produs exploziile. 

Felician Tamaș, preot român: A distrus toate vitraliile din Biserică. Noi am avut noroc pentru că eram la altar. Chiar şi geamurile au ieşit din balamale.

Peste o mie 400 de români sunt înregistraţi oficial în Liban. Mulţi iau acum în calcul să revină acasă. Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică în decenii, iar tragedia de ieri nu face decât să o adâncească. 

Luminiţa Crăciun, româncă stabilită în Liban: A fost ca un film de groază. Copilul cel mic tot timpul îmi spune "Hai să mergem acasă" şi când îl întreb la ce se referă îmi spune că la România. 

Gabi Bsus, româncă stabilită în Liban: Aici situaţia economică şi totul este la pământ şi asta ne mai lipsea! Toată lumea zice că e picătura care a umplut paharul! Nu avem nicio altă speranţă, decât în Dumnezeu! 

Emmanuel Macron merge mâine în Liban. Alături de Israel, Rusia, Iran sau Statele Unite, România a adresat condoleanţe şi susţinere pentru ţara pusă la încercare.

La doi kilometri distanţă de locul exploziei, cu 15 ani în urmă, a fost ucis premierul Rafiq Hariri. Sentinţa în cazul morţii lui va fi pronunţată vineri şi ar putea destabiliza şi mai mult o ţară deja prăbuşită. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Mărturii cutremurătoare ale românilor afectați de explozia distrugătoare din Beirut (Video)