Antena Meniu Search
x

Ministrul agriculturii din Ucraina trage un semnal de alarmă. Fermierii și-ar putea reduce culturile de cereale de anul viitor cu aproape două treimi

Fermierii din Ucraina vor planta cu până la două treimi mai puțin grâu în cursul acestui an dacă principala rută de export a țării, prin Marea Neagră, va fi în continuare blocată, prelungind criza alimentară globală, a anunțat ministrul agriculturii, citat de Financial Times.

de Adrian Popovici

la 19.07.2022, 10:43

Blocada rusească a proturilor din sudul Ucrainei împiedică exportul cerealelor în întreaga lume.
Ministrul este de părere că războiul i-ar putea determina pe fermieri să se reorienteze către culturi mai profitabile și mai ușor de exportat. - Profimedia

Mikola Solski a declarat că fermierii se vor confrunta cu o criză financiară dacă blocada rusă a Mării Negre nu este ridicată. Mulți ar fi lipsiți de banii necesari pentru a plăti pentru semințe, îngrășăminte, erbicide și combustibil pentru grâul de iarnă. În schimb, s-ar putea reorienta către rapiță, o cultură cu un impact mult mai mic pe piața alimentară, dar care este mai profitabilă și mai ușor de transportat.

Blocada Rusiei asupra Mării Negre a lovit exporturile de cereale ale Ucrainei, crescând prețurile la alimente. Din această cauză, țările mai sărace din Africa și orientul Mijlociu se confruntă cu asigurarea necesarului de grâu și chiar cu perspectiva unei foamete.

"Fermierii își vor reduce semănatul de iarnă pentru grâu și orz cu 30-60%", a explicat ministrul.

Agricultura Ucrainei, afectată profund de război

Pe acelaşi subiect

Ucraina se află în discuții cu Rusia în legătură cu un acord de reluare a exporturilor de alimente prin Marea Neagră. Dar dacă porturile ucrainene vor rămâne închise primăvara viitoare, Solski a spus că fermierii vor "reduce dramatic" semănarea porumbului și vor crește soia și floarea soarelui, din cauza prețurilor mai mari. Producția mai mică de grâu și porumb în 2023 ar prelungi deficitul de cereale la nivel mondial și ar crește prețurile la alimente pentru mai mult timp.

Războiul din Rusia a avut un impact puternic asupra agriculturii din Ucraina – unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale și ulei comestibil. Fermierii s-au luptat cu o lipsă de forță de muncă și camioane, precum și prețuri mai mari pentru îngrășăminte, erbicide și combustibil.

Dar cea mai mare problemă a fermierilor din Ucraina este incapacitatea de a-și exporta producția prin porturile de la Marea Negre. Au fost exportate 54 milioane tone de cereale din cele 106 milioane de tone recoltate anul trecut, potrivit Asociației ucrainene a cerealelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ministrul agriculturii din Ucraina trage un semnal de alarmă. Fermierii și-ar putea reduce culturile de cereale de anul viitor cu aproape două treimi