Antena Meniu Search
x

Prețul grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului: grâul furat din Ucraina este transportat de ruși prin Crimeea

Cotaţiile futures la grâu au continuat să scadă vineri la bursa de la Chicago, revenind la nivelul la care erau înainte de invazia rusească din Ucraina, în condiţiile în care creşterea explozivă a livrărilor de produse agricole din peninsula Crimeea arată cum cerealele continuă să ajungă pe piaţa mondială în pofida războiului, relatează Bloomberg, citat de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 18.07.2022, 14:27

Prețul grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului: grâul furat din Ucraina este transportat de ruși prin Crimeea
Prețul grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului: grâul furat din Ucraina este transportat de ruși prin Crimeea - Profimedia

Livrările de produse agricole din peninsula Crimeea sunt cu 50 de ori mai mari decât ar fi fost un nivel normal pentru această perioadă a a anului, ceea ce semnalează că grâul furat din Ucraina este transportat de Rusia spre ţările importatoare de grâu. Aceste informaţii vin într-un moment în care negociatorii încearcă să găsească o soluţie care să permită Ucrainei să reia livrările de cereale prin porturile de la Marea Neagră.

Vineri, cotaţiile futures la grâu au scăzut cu până la 3,7%, ştergând pentru scurt timp toate creşterile din 2022, pentru a încheia şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 1,8% până la 7,81 dolari per bushel. Este departe de recordul de aproape 13 dolari per bushel înregistrat în săptămânile care au urmat invadării Ucrainei şi de asemenea cea mai mare scădere înregistrată în ultimul deceniu de cotaţia grâului într-o singură săptămână.

"O cacealma". Vladimir Putin susţine că Rusia nu împiedică exporturile de grâu din Ucraina. În schimb, acuză Occidentul

Scăderea preţului grâului generează noi speranţe pentru revenirea din cea mai gravă inflaţie alimentară din ultimele patru decenii, în condiţiile în care şi estimările privind recolta de cereale a Rusiei au fost revizuite în sus iar fermierii americani au început şi ei recoltatul grâului. "Am scos prima de război de pe piaţă şi acum urmează să vedem unde se îndreaptă cotaţia grâului. Piaţa este în căutare de cerere", a declarat Adam Knosalla, broker de cereale la firma Frontier Futures din Minneapolis.

Pe acelaşi subiect

Pe alte pieţe, cotaţiile futures la porumb şi soia boabe au înregistrat creşteri modeste, pe măsură ce traderii evaluează modul în care seceta ar putea afecta culturile.

Valul de caniculă din Franţa urmează să se intensifice începând de duminică iar săptămâna următoare, în unele zone, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, potrivit Meteo France. În SUA, aproximativ o treime din zonele în care se cultivă porumb sunt afectate de secetă, şi o nouă creştere a temperaturilor este aşteptată în partea de vest a mijlocului SUA, a prognozat Departamentul american al Agriculturii.

Aceasta reprezintă un risc deosebit pentru culturile de porumb, care intră într-o perioadă critică a dezvoltării. Livrările globale de porumb au fost deja afectate de războiul din Ucraina, care a limitat exporturile unuia din cei mai importanţi furnizori mondiali de porumb. 

Rusia a majorat cota de export pentru uleiul de floarea soarelui

Guvernul rus a decis duminică să majoreze cotele la exporturile de ulei de floarea soarelui şi şrot de floarea soarelui, ca urmare a faptului că piaţa internă este suficient de bine aprovizionată, potrivit Reuters, citat de Agerpres.  Anterior, Rusia a interzis exporturile de seminţe de floarea soarelui, de la finele lunii martie şi până la finele lunii august, şi de asemenea a introdus cote la exporturile de ulei de floarea soarelui, pentru a evita penuria şi a reduce presiunile asupra preţurilor de pe piaţa locală.

Duminică, guvernul de la Moscova a anunţat că a majorat, cu 400.000 de tone, cota la exporturile de ulei de floarea soarelui, faţă de plafonul anterior de 1,5 milioane de tone, în timp ce restricţiile la exporturile de şrot de floarea soarelui au fost majorare cu 150.000 de tone, de la limita anterioară de 700.000 de tone.

Noile restricţii sunt în vigoare până la 31 august. Decizia de a relaxa restricţiile a fost luată pentru că piaţa internă este suficient de bine aprovizionată, a precizat guvernul de la Moscova, adăugând că producătorii ruşi vor profita de pe urma majorării exporturilor.

În condiţiile în care Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru aproximativ 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, multe state europene au început să se confrunte cu o reducere a livrărilor de ulei de floarea soarelui după ce Rusia a invadat Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Prețul grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului: grâul furat din Ucraina este transportat de ruși prin Crimeea