Antena Meniu Search
x

Ministrul de externe al Poloniei: Occidentul va răspunde cu arme convenționale dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina dar și după succesele înregistrate de contraofensiva ucraineană în ultimele săptămâni, dar și declarațiile multor oficiali de la Kremlin au readus în discuție posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone una sau mai multe lovituri nucleare tactice pentru a schimba cursul războiului.

de Adrian Popovici

la 30.09.2022, 13:05

Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei
Occidentul va răspunde cu arme convenționale dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina - Occidentul va răspunde cu arme convenționale dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina

Această schimbare a discursului din partea Moscovei a atras răspunsul liderilor europeni și de peste ocean. Într-un interviu recent, Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei, una dintre țările care ar putea resimți efectele unei lovituri nucleare asupra Ucrainei, a subliniat că occidentalii vor răspunde unui astfel de atac cu arme convenţionale, notează publicația RMF24.

"Lumea va răspunde cu hotărâre - în acord cu SUA - unui posibil atac nuclear în Ucraina din partea Rusiei", a adăugat ministrul.

"Într-o astfel de situație, răspunsul țărilor NATO ar fi probabil așa cum a fost prezentat de șeful Consiliului Național de Securitate al statelor Unite, Jake Sullivan. Aceasta se va reduce la un răspuns convențional în Ucraina",  a subliniat Zbigniew Rau.

Poziţia ministrului polon este împărtăşită şi de alți doi oficiali occidentali care au transmis că este puțin probabil ca un atac nuclear împotriva Ucrainei să declanșeze o ripostă similară. În schimb, sunt luate în calcul răspunsuri militare convenționale din partea statelor occidentale pentru a pedepsi Rusia. "Există multe linii roșii și probabil că nu sunt în locul în care (Putin) spune că sunt", a spus un oficial occidental, citat de FT.

Pe acelaşi subiect

Ministrul de externe al Polonieia mai adăugat faptul că o intervenție a trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei în cazul unui atac cu arme nucleare din partea Rusiei nu reprezintă "o procedură necesară" și că diferite ținte pot fi atacate cu ajutorul rachetelor sau cu avioanele.

Declaraţii periculoase din partea unui fost ministru

Zbigniew Rau a criticat tweet-ul lui Radosław Sikorski, fost ministru al apărării, în care a sugerat că americanii au fost în spatele atacului asupra Nord Stream. Ministrul a declarat că mesajul a fost deja folosit de Rusia și a afectat Polonia. El a subliniat că ministrul a greşit.

Ministrul a adăugat că declarația lui Sikorski a creat probleme pentru Polonia, deoarece a pus la îndoială poziția ţării sale ca aliat al Statelor Unite şi al ţărilor din NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ministrul de externe al Poloniei: Occidentul va răspunde cu arme convenționale dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina