Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mitinguri pro-palestiniene în România. Studenții cer Universității București să întrerupă legăturile cu Israelul: "Genocid sub ochii noștri". Reacția instituției

Protestele pro-palestiniene ajung şi în Capitală, mai exact în campusul facultăţii de Psihologie! Pe model american, studenţii de la Universitatea Bucureşti s-au strâns în curtea rectoratului, la doi paşi de palatul prezidenţial pentru a-şi arăta sprijinul pentru palestinienii din Gaza. Cer mai marilor din învăţământ să întrerupă orice legătură cu facultăţile statului Israel. Universitatea Bucureşti spune că au un singur parteneriat ERASMUS. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 21.05.2024 , 21:45

Aşa arată campusul facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti. Apelul pentru ieşirea la protest s-a făcut pe Telegram. Pe model american, câteva zeci de studenţi români și-au montat corturile şi au ridicat steagul palestinian.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Tinerii au ales să îşi susţină cauza în curtea facultăţii de Psihologie, la câţiva metri de Rectorat şi lână gardul Administraţiei Prezidenţiale. 

Mulţi studenţi își ascund feţele de teamă că pot fi agresaţi sau chiar reţinuţi

Vezi și

Campusul facultăţii a fost vizitat în cursul zilei şi de poliţişti, aşa că mulţi studenţi își ascund feţele de teamă că pot fi agresaţi sau chiar reţinuţi aşa cum s-a întâmplat peste Ocean.

Studentă: Eu sunt studentă a facultăţii de Antropologie şi motivaţia mea personală pentru că eu cred că este îngrozitor ce li se întâmplă oamenilor din Palestina, în momentul ăsta, că este un genocid în desfăşurare de opt luni de zile, sub ochii noştri. Noi cerem facultăţii să taie orice legături, să se dezică de parteneriate colaborări cu instituțiile israeliene. 

Studentă: Eu manifestez pentru oprirea genocidului în Gaza, pentru că universitatea nu ia atitudine. Eu cred că cu toţii sunt responsabili dacă să zicem că universitatea nu trimite în mod direct arme pentru statul Israel, simplul fapt că tăcem înseamnă implicare în genocid. Cu toţii avem sângele palestinian pe mâini pentru că refuzăm să spunem ce poziţie avem.

Universitatea Bucureşti are doar parteneriat ERASMUS încheiat cu Israel şi 2 studenţi palestinieni

Universitatea Bucureşti spune că nu se poate implica politic în niciun conflict şi anunţă că are doar parteneriat ERASMUS încheiat cu Israel şi 2 studenţi palestinieni.

Bogdan Oprea, purtător de cuvânt Unibuc: Pe mai multe adrese de email ale Universității, a mea inclusiv, în ultimele zile am primit peste 70 de emailuri. Sunt adrese de email generale, sunt invocate nume mici, jocuri de cuvinte care ar trebui să țină loc de identitatea expeditorilor. Arată a atac informatic tot acest demers, nu e foarte clar ce se cere. Se solicita oarecum să se declare toate parteneriatele care ar fi ascunse, între Universitatea București și instituții de învățământ superior din Israel. 

Peste ocean, manifestațiile pro-palestiniene s-au lăsat cu ciocniri violente

Protestul de la Bucureşti vine la o lună după ce studenţii din SUA au început să ocupe peluzele marilor centre universitare. Peste ocean, manifestațiile pro-palestiniene s-au lăsat cu ciocniri violente între studenți și polițiști. Forțele de ordine au intrat în forţă în campusuri și peste 2.000 de tineri au fost arestați.

Au existat și altfel de repercusiuni. Mulţi studenţi au fost exmatriculaţi, universităţile au anulat ceremoniile de absolvire şi marile companii au anunţat că nu îi mai angajează pe studentii cu vederi anti-semite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Mitinguri pro-palestiniene în România. Studenții cer Universității București să întrerupă legăturile cu Israelul: "Genocid sub ochii noștri". Reacția instituției