Antena Meniu Search
x

Video Momentul istoric al încoronării Regelui Charles. Răspundere apăsătoare pentru noul monarh: să unească generaţii și să se adapteze în epoca schimbărilor

Ochii întregii lumi au fost aţintiţi astăzi spre Londra, unde Regele Charles, un prieten al României, a fost încoronat. A primit coroana într-o ceremonie cu origini medievale, dar adaptată unei monarhii moderne, şi, o dată cu ea, şi o răspundere apăsătoare. Să unească generaţii şi să se adapteze în epoca schimbărilor. Certat cu tatăl şi fratele său, prinţul Harry a venit şi el la ceremonie, dar în ultimul moment, şi a stat doar câteva ore în Regat. Două milioane de oameni umplut străzile Londrei ca să aclame cuplul regal, iar printre ei au fost şi mulţi români. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 06.05.2023, 19:42

Vezi și

Charles al III-lea a avut lacrimi în ochi când Episcopul de Canterbury i-a aşezat pe cap coroana Sfântul Edward, semn al legăturii dintre el şi popor. Simbolul regalităţii este din aur pur, are peste două kilograme şi cel puţin 444 de rubine, ametiste, safire și alte pietre prețioase - valoarea estimată este trei miliarde şi jumătate de euro. Este, însă, o coroană pe care monarhul o poartă o singură dată în viaţă, doar la încoronare. Între două ceremonii este păstrată sub pază în Turnul Londrei. 

Primii care i-au jurat credinţă noului suveran au fost prinţul William, moştenitorul tronului, şi Regina Camilla: "Eu, William, Prinț de Wales, îți jur loialitatea mea și îți voi aduce credința și adevărul, ca vasal al vieții și braţelor. Aşa să mă ajute Dumnezeu".

Emoţionat, Regele Charles şi-a sărutat moştenitorul pe obraz şi i-a şoptit doar atât: Mulţumesc, William

Toată ceremonia încoronării Regelui Charles a fost publică, mai puţin momentul miruirii cu ulei sfinţit la Ierusalim. În cea mai sacră parte a ceremoniei, simbolul legământului în faţa lui Dumnezeu, moharhul a fost înconjurat de paravane. La adăpostul lor, Episcopul de Canterbury l-a uns pe Charles pe mâini, pe piept şi pe cap cu uleiul care are parfum de trandafir, iasomie, scorţişoară şi floare de portocal. 

Pe acelaşi subiect

<Charles a fost încoronat pe celebrul tron numit Scaunul Regelui Edward, care dateză din 1274. Regele a primi o mantie aurie strălucitoare şi simboluri ale autorităţii regale şi legământului cu divinitatea şi cu cei pe care îi va conduce. Ceremonialul a fost gândit ca să reflecte jurământul de credinţă pe care îl face monarhul în faţa poporulului său şi a lui Dumnezeu.  

După Charles a venit rândul soţiei sale, Camilla, să fie încoronată

Ceremonia a durat doar câteva minute. Într-o abatere de la tradiţia de până acum, Camilla nu a avut coroană nouă. A primit-o pe cea folosită la încoronarea reginei Maria, străbunica lui Charles: "Fie ca slujitoarea Ta, Camilla, care poartă această coroană să fie binecuvântată cu harul Tău divin din belşug şi de toate virtuţile domneşti".

Peste 2.200 de invitaţi din toate colturile lumii au participat la ceremonie. Regi şi regine, prinţi şi prinţese, plus zeci de şefi de stat au luat loc în abaţia Westminster. Alături de ei au stat sute de oameni care şi-au pus viaţa în slujba Regatului şi vedete - Emma Thompson, Katy Perry și Lionel Richie. România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de Prima Doamnă. Palatul Buckingham a invitat la festivităţi şi reprezentata Casei Regale a României, Margareta, Custodele Coroanei. 

Cea mai aşteptată apariţie a fost, însă, cea a prinţului Harry. Fiul cel mic al Regelui Charles a întors spatele familiei regale acum trei ani. S-a mutat în America şi de acolo a făcut dezvăluiri care au zguduit Casa Regală. 

Pentru că şi-a supărat tatăl şi fratele, Harry a fost aşezat în rândul al treilea la slujba de încoronare, nu i s-a încredinţat niciun rol în ceremonie şi nici nu va apărea în fotografiile oficiale. De altfel, imediat după terminarea fetivităţilor, a plecat spre Statele Unite, unde îl aşteaptă Meghan. Astăzi este ziua fiului lor Archie, care împlineşte 4 ani. 

Roluri importante în cadrul ceremoniei de încoronare a avut familia lui William, moştenitorul tronului

Înconjuraţi de copiii lor, Prinţul şi prinţesa de Wales au ieşit uşor în evidenţă în marea de invitaţi. Cei mici, George, Charlotte şi Louis, au atras privirile, mai ales că dezinvoltul mezin a căscat şi s-a strâmbat în cele mai importante momente ale ceremoniei. În schimb, fratele său, prinţul George, a fost unul dintre pajii regali, cei care au purtat solemn mantia suveranului.  

Prințesa de Wales a purtat o rochie de mătase de culoarea fildeșului, creație a casei de modă Alexander McQueen. Rochia era împodobită cu broderii florale argintii - trandafiri, crini, narcise și trifoi – simbolurile Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord. Kate Middleton a purtat o diademă argintie, cercei cu perle și diamante care au aparținut prințesei Diana, în semn de omagiu, plus un colier de perle în semn de respect pentru regina Elisabeta a doua.    

Ceremonia încoronării şi-a propus să fie prima demonstraţie de modernizare a monarhiei. Pentru prima dată, mai multe femei au avut un rol important la festivitate. Penny Mordaunt, este care care a purtat sabia statului, iar o fostă directoare generală a MI5 i-a adus regelui sceptrul, iar o infirmieră şi profesoară au purtat globul regal crucifer.

Înainte de a pleca de la Westminster Abbey, Regele Charles a schimbat coroana Sf. Eduard cu cea Imperială de Stat, pe care o va purta de acum înainte la toate evenimentele oficiale. Nu a fost singura modificare. Cuplul regal a mers la Westminster Abbey într-o caleaşcă modernă, cu aer condiţionat şi amortizoare. De acolo s-a întors la Buckingham cu tradiţionala Caleaşcă Aurită de Stat, care nu a lipsit de la nicio încoronare, din 1831 până azi. 

Pe drum, Regele şi Regina au primit ovaţii de la mulţimea care se înghesuia ca să îi poată vedea fie şi o secundă

Mădălina Iacob, reporter Observator: Regele şi regina salută acum mulţimea. Oamenii aplaudă şi strigă God save the King! 

Printre cei adunaţi pe celebra arteră The Mall au fost şi mulţi romani stabiliţi în Marea Britanie, care şi-au salutat cu emoţie noul rege. 

Mihai Dumitrean, ofiţer de securitate: Este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici. Este ţara care mi-a oferit oportunităţi şi pe care România nu mi le-a oferit. Îmi pare rău sa o spun, dar asta e realitatea.

Drumul regelui a fost deschis de gărzile regale, iar întregul ceremonial militar, cel mai mare din ultimii 70 de ani, a fost coordonat de Chrostopher Ghika, generalul britanic cu origini românești care face parte din marea familie domnitoare Ghica. 

Ziua istorică a fost încoronată de momentul în care Charles şi Camilla au ieşit în balconul palatului Buckingham şi au salutat multimea pentru prima dată ca rege şi regină.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Momentul istoric al încoronării Regelui Charles. Răspundere apăsătoare pentru noul monarh: să unească generaţii și să se adapteze în epoca schimbărilor