Video Negocierile SUA-Rusia de la Riad. America vrea "o pace de durată", Moscova transmite că "vom asculta și vom fi gata să le răspundem"
După trei ani de război în Ucraina, Statele Unite şi Rusia se aşază pentru prima dată la masa negocierilor. Delegaţia americană şi cea venită de la Moscova discută mâine, la Riad, bazele unui posibil armistiţiu şi data la care se vor întâlni Donald Trump şi Vladimir Putin. Mulţi specialişti compară situaţia cu conferinţa de la Yalta, după Al Doilea Război Mondial, atunci când Uniunea Sovietică şi Occidentul şi-au împărţit sferele de influenţă pe continent.
Secretarul de Stat al Statelor Unite este primul sosit în Arabia Saudită. Echipa de negociatori americani îi mai include pe consilierul de securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, și pe emisarul special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Din delegația rusă fac parte ministrul de Externe, Serghei Lavrov, consilierul prezidențial Iuri Ușakov și directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin.
"Cu un telefon nu se face pace și nici nu se rezolvă un război atât de complex precum acesta.
Să fie o pace de durată, să nu mai avem o invazie peste trei sau patru ani", a declarat Marco Rubio, secretarul de Stat al SUA.
"Îi vom asculta pe interlocutorii noștri americani și, bineînțeles, vom fi gata să le răspundem. Apoi, vom raporta liderilor noștri, care vor decide pașii următori", a spus Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
- Washingtonul retrage sprijinul pentru Kiev și la ONU. A refuzat să sprijine o moțiune care susține integritatea...
- J.D. Vance a explicat tehnica de negociere a lui Trump: "Nu exclude nimic din start. Asta nedumirește mass-media"
- Crin Antonescu, după negocierile SUA-Rusia: "O țară nu se apără cu mâinile-n sân. Trebuie să ieșim din...
- JD Vance îl critică pe Zelenski pentru că l-a "vorbit de rău" pe Trump: "Un mod groaznic de a trata cu această...
- Andrew Tate, susţinător al politicii lui Trump: "SUA şi Rusia fac echipă împotriva Europei. O schimbare globală...
La discuțiile de la Riad s-ar putea stabili și ziua întâlnirii dintre Putin și Trump
Agenția Bloomberg spune că va avea loc luna aceasta, tot în Arabia Saudită, iar un posibil armistițiu va intra în vigoare până pe 20 aprilie. Deși este prezent în regiune, în Emiratele Arabe Unite, Volodimir Zelenski nu a fost invitat la negocieri.
"Nu voi accepta niciodată o decizie luată de Statele Unite și Rusia în privința Ucrainei. Niciodată! Și nici poporul nu o va accepta vreodată", a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
- Reporter: Vă așteptați ca Zelenski să fie implicat în aceste conversații?
- Donald Trump: Da, așa cred. Va fi implicat. Încercăm să obținem o pace, împreună cu Rusia și Ucraina. Muncim din greu la asta.
Nici liderii UE nu au fost chemați în Arabia Saudită. Cel mai fidel aliat european al lui Trump, Viktor Orban, este însă sigur în privința rezultatului.
"Sunt oameni serioși! Bărbații puternici aduc pacea, bărbații slabi provoacă război. Este atât de simplu. Acum avem lideri puternici", a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.
Europa de Est se teme că Putin îi va cere lui Trump o reîmpărțire a sferelor de interes, cum s-a întâmplat după Al Doilea Război Mondial. De altfel, înainte de a invada Ucraina, liderul de la Kremlin a cerut NATO retragerea trupelor din România și a scutului antirachetă de la Deveselu. Scenariul este respins în Europa.
"Nu se pune problema de a deschide ușa acestei fantezii ruse a unei noi ordini de securitate indivizibile, în sânul căreia ar exista sfere de interese", a spus Alexander Stubb, președintele Finlandei.
În același timp cu negocierile, 150.000 de militari ruși se antrenează în Belarus, la fel ca în ianuarie 2022.
Ucraina încearcă să își convingă aliații că Putin pregătește o nouă invazie
"Nu știm unde va ataca. Există riscul să atace Polonia sau Lituania, noi credem că Putin va porni un război împotriva NATO", a spus Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Dacă Trump obține un acord de pace, mii de soldați britanici, francezi și suedezi ar putea fi trimiși în Ucraina să garanteze că Rusia nu va ataca din nou.
"Trebuie să facem mai multe în toată Europa în ceea ce privește capacitatea noastră, finanțarea și angajamentul nostru față de apărare, pentru că nu este vorba doar despre Ucraina, ci despre propria noastră securitate națională", a declarat Keir Starmer, premierul Marii Britanii.
Polonia refuză să participe la misiunea de pace. Rusia și Ucraina au încercat să ajungă la un armistițiu și la începutul războiului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰