Antena Meniu Search
x

Noi detalii cutremurătoare despre atacul de la Viena: "Mai întâi nu ne-am dat seama ce era"

Este stare de alertă în Austria, după ce un atac terorist sângeros a avut loc aseară în centrul Vienei. Patru oameni nevinovaţi au murit, iar 17 au fost răniţi. Autorităţile spun că unul dintre atacatori, despre care s-a confirmat ulterior că era un simpatizant ISIS, a fost împuşcat mortal de poliţişti la câteva minute dupa ce a tras la întâmplare în oameni. Restul atacatorilor ar fi fugit şi sunt şi în aceste momente căutaţi de forţele de ordine. Nu se ştie deocamdată despre câţi terorişti ar fi vorba.

de Redactia Observator

la 03.11.2020, 14:13

Vezi și
  • Un atacator a fost împușcat de forțele de ordine.
  • Atacatorul avea 20 de ani.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Karl Nehammer, ministrul austriac de Interne: Este cea mai grea zi pentru Austria, de mulţi ani. Ne confruntăm cu un atac terorist.

Sunt scene de groază surprinse în centrul Vienei. Era ora 8 seara atunci când pe străzile Capitalei au răsunat primele focuri de armă. Terasele cafenelelor erau pline de oameni. Erau ultimele ore înainte de intrarea în vigoare a noilor restricţii.

Martoră: Dintr-o dată au început împuşcăturile. Mai întâi nu ne-am dat seama ce era, dar apoi oamenii de pe la alte terase au început să fugă.

Primul atac ar fi avut loc în apropiere de o sinagogă. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată momentul în care un individ înarmat trage fără milă într-un trecător. Alte imagini surprinse de martori arată schimbul de focuri între atacator şi poliţist.

Schimburi de focuri au avut loc în șase locuri diferite din centrul Vienei. Trecătorii s-au adăpostit pe unde au putut: cafenele, restaurante sau hoteluri. Zona din centru a fost împânzită de echipaje ale poliţiei, iar locuitorii au fost îndemnaţi să nu iasă din case. La Viena locuiesc şi mulţi români.

Român din Viena: Un prieten italian, care lucrează vis-a-vis de restaurantul unde a avut loc atentatul, a spus că ei stau închişi în clădire pentru că s-au tras focuri de armă.

Potrivit oficialilor, unul dintre atacatori a fost ucis la doar nouă minute după ce a început să tragă în oameni. Individul era un simpatizant ISIS de 20 de ani, născut la Viena. Cu rădăcini albaneze, dar cu părinţi originari din Macedonia de Nord, acesta era cunoscut serviciilor de informaţii ca fiind unul din cei 90 de austrieci islamişti care doreau să plece în Siria pentru a se alătura grupării teoriste Stat Islamic.

Karl Nehammer, ministrul de Interne: Atacatorul identificat era înarmat cu o puşcă automată şi o centură cu explozibili care s-a dovedit a fi falsă. Atacatorul era un simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic.

Armata a fost ulterior mobilizată pentru a asigura paza obiectivelor importante şi pentru a permite Poliţiei să îi caute pe atacatorii care au fugit. Cursurile au fost suspendate, iar controalele au fost întărite inclusiv la frontierele Austriei. Între timp, autorităţile au realizat mai multe percheziţii.

Cristian, român din Viena: Azi-noapte au spart direct uşa cu bombă, s-ar bănui că ar fi în cartierul în care stau eu, dar nu este nimic oficial. Eu azi de dimineaţă când am plecat la muncă am văzut multă poliţie în cartierul în care stau.

După atacul sângeros, liderii marilor puteri au transmis mesaje de solidaritate. Emmanuel Macron a declarat că Europa nu trebuie să cedeze în faţa teororii, în timp ce Donald Trump şi-a oferit sprijinul. Atactul a fost condamnat şi de preşedintele României, Klaus Iohannis. În Austria, între timp, au fost decretate trei zile de doliu naţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Noi detalii cutremurătoare despre atacul de la Viena: "Mai întâi nu ne-am dat seama ce era"