Antena Meniu Search
x

Nord-coreeanul care a fugit din țară trăia atât de prost în Coreea de Sud încât s-a întors în comunism și dictatură

Un dezertor nord-coreean, care și-a riscat viața traversând granița în țara vecină, trăia atât de prost în Sud, încât a decis să se întoarcă acasă, scrie Reuters. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 04.01.2022, 16:49

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Bărbatul a fost detectat sâmbătă, în zona demilitarizată care separă cele două Corei, când încerca să intre ilegal în Coreea de Nord, scrie Reuters.

Coreeanul, în jurul vârstei de 30 de ani, era angajat în salubritate și avea un venit modest, potrivit unei surse militare. “Aș putea spune că făcea parte din clasa de jos, trăind de pe o zi pe alta”.

Oficialii, care au spus că există un risc minim ca bărbatul să fie un spion nord-coreean, au lansat o anchetă pentru a stabili cum a reușit să treacă neobservat de gardieni, deși a fost surprins pe camerele de supraveghere cu câteva ore înainte să evadeze. Oficialii nord-coreeni nu au comentat incidentul, iar presa de stat nu l-a raportat.

Bărbatul nu interacționa deloc cu persoanele din jurul său

Pe acelaşi subiect

Potrivit presei locale, bărbatul care nu interacționa aproape deloc cu vecinii săi, a fost observat cu o zi înainte, aruncându-și bunurile. “Și-a aruncat salteaua și așternuturile la gunoi, în acea dimineață, ceea ce mi s-a părut curios având în vedere că erau aproape noi”, povestește un vecin. “Am vrut să-l rog să mi le dea mie, dar nu am mai făcut-o pentru că nu am vorbit niciodată”.

În septembrie, aproximativ 33.800 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud, după o călătorie lungă și riscantă - de obicei prin China - în căutarea unei vieți mai bune, departe de sărăcia de acasă. Din 2012, doar 30 de dezertori sunt confirmați că s-au întors în Nord, potrivit Ministerului Unificării. Dar activiștii susțin că numărul lor ar putea fi mult mai mare.

Aproximativ 56% dintre dezertori sunt clasificați ca având venituri mici. Aproape 25% se află la limita subzistenței, primind bani de la stat pentru a supraviețui. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Nord-coreeanul care a fugit din țară trăia atât de prost în Coreea de Sud încât s-a întors în comunism și dictatură