Antena Meniu Search
x

Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, primul mesaj pentru Putin: Rusia va plăti un preț mare dacă atacă Ucraina

Rusia va plăti "un preţ mare" în cazul în care va încălca frontierele Ucrainei, a atenţionat miercuri noul cancelar federal al Germaniei, Olaf Scholz.

de Redactia Observator

la 15.12.2021, 17:11

Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, primul mesaj pentru Putin: Rusia va plăti un preț mare dacă atacă Ucraina
Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, primul mesaj pentru Putin: Rusia va plăti un preț mare dacă atacă Ucraina - Olaf Scholz

"Zilele acestea, ne uităm cu mare îngrijorare la situaţia de securitate de la frontiera ruso-ucraineană", a declarat în Bundestag cancelarul german, potrivit Agerpres. "Vom discuta intens despre aceasta în cadrul Consiliului European şi al summitului Parteneriatului Estic" al Uniunii Europene (UE) organizat miercuri după-amiază, a adăugat Scholz.

"Permiteţi-mi să repet aici, dacă nu a înţeles încă toată lumea, că predecesoarea mea (Angela Merkel) a spus: orice încălcare a integrităţii teritoriale va avea un preţ, un preţ mare", a spus Scholz, în condiţiile în care sporesc temerile privind o posibilă invazie militară a Rusiei în Ucraina.

Rusia, acuzată că pregăteşte un război în Ucraina 

Rusia este suspectată de Occident că pregăteşte acum o nouă invazie în Ucraina şi desfăşoară forţe militare considerabile la frontiera lor comună. Kremlinul respinge aceste acuzaţii şi susţine, dimpotrivă, că Rusia este ameninţată de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care înarmează Kievul şi şi-a amplificat desfăşurările de mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.

Pe acelaşi subiect

Moscova: Rusia şi SUA au discutat despre garanţiile de securitate cerute de Putin

Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov şi adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, s-au întâlnit miercuri, la Moscova, pentru a discuta cererea Rusiei privind garanţii de securitate juridice din partea Occidentului, potrivit ministerului rus de Externe, transmite Reuters.

”A avut loc o discuţie aprofundată pe tema garanţiilor de securitate (pentru Rusia) în lumina tentativelor persistente ale Statelor Unite şi NATO de a modifica situaţia militară şi politică în Europa în favoarea lor”, a transmis ministerul rus într-un comunicat, fără a oferi alte detalii despre întrevedere.

Karen Donfried, care se va întâlni personal cu preşedintele Vladimir Putin în cursul zilei de miercuri, a avut marţi discuţii cu responsabili ucraineni de rang înalt pentru a întări angajamentul Statelor Unite în favoarea suveranităţii Ucrainei în faţa mobilizării de trupe ruseşti la graniţă.

Cu prilejul unei videoconferinţe de la începutul lui decembrie, preşedintele Putin i-a cerut omologului său american Joe Biden garanţii juridice pentru a exclude orice nouă extindere a NATO, în contextul în care Moscova consideră că occidentalii, deschizând Alianţa pentru ţări din Europa de Est şi fosta URSS, şi-au încălcat promisiunile făcute după destrămarea fostei Uniuni Sovietice, aminteşte AFP.

În acest sens, Rusia consideră o eventuală aderare a Kievului la NATO o linie roşie. Rusia a anexat deja peninsula ucraineană Crimeea, drept reacţie la revoluţia pro-occidentală în 2014. Rusia desfăşoară în prezent forţe considerabile la frontiera comună şi este suspectată de Occident că pregăteşte o nouă invadare a Ucrainei. Kremlinul respinge aceste acuzaţii şi afirmă că, dimpotrivă, Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Ucraina şi înmulţeşte desfăşurările de mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, primul mesaj pentru Putin: Rusia va plăti un preț mare dacă atacă Ucraina