Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Noul Parlament European a reconfirmat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei

Război în Ucraina. Parlamentul European şi-a reconfirmat miercuri opinia potrivit căreia Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei, relatează Agerpres. 

de Redactia Observator

la 17.07.2024 , 16:00

Noul Parlament European a reconfirmat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei
Noul Parlament European a reconfirmat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei - Profimedia

Rezoluţia adoptată miercuri cu 495 voturi pentru, 137 împotrivă şi 47 abţineri, stabileşte prima poziţie oficială a Parlamentului European nou-ales cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmă sprijinul continuu al eurodeputaţilor pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

Parlamentul European îşi reafirmă sprijinul ferm pentru Ucraina

Eurodeputaţii solicită UE să îşi menţină şi să îşi extindă politica de sancţiuni împotriva Rusiei şi Belarusului, să monitorizeze şi să revizuiască eficacitatea şi impactul acesteia şi să abordeze în mod sistematic problema eludării sancţiunilor de către întreprinderi cu sediul în UE, părţi terţe şi ţări terţe.

Articolul continuă după reclamă

Reafirmându-şi convingerea fermă că Rusia trebuie să despăgubească financiar Ucraina pentru daunele masive pe care i le-a cauzat, deputaţii europeni salută eforturile recente ale UE de a direcţiona veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini efortul de război ucrainean. Ei doresc, de asemenea, "un regim juridic solid pentru confiscarea de active ale statului rus îngheţate de UE".

Pe acelaşi subiect

Parlamentul European salută, de asemenea, rezultatul recentului summit NATO şi îşi reafirmă poziţia potrivit căreia Ucraina se află pe o cale ireversibilă către aderarea la NATO. Eurodeputaţii solicită UE şi statelor membre să îşi sporească sprijinul militar pentru Ucraina atât timp cât este necesar şi sub orice formă. De asemenea, aceştia solicită Comisiei Europene să propună asistenţă financiară pe termen lung pentru reconstrucţia Ucrainei, pe baza experienţei Mecanismului pentru Ucraina recent instituit.

În rezoluţie, Parlamentul European condamnă atacul cu rachete al Rusiei asupra spitalului de copii Ohmadît din Kiev şi vizita recentă a premierului ungar Viktor Orban în Federaţia Rusă, care nu reprezintă UE, vizită ce constituie o încălcare flagrantă a tratatelor şi a politicii externe comune a UE. Textul menţionează că aceste încălcări ar trebui să aibă repercusiuni asupra Ungariei. Având în vedere că aşa-numita "misiune de pace" a prim-ministrului ungar a fost urmată imediat de atacul asupra spitalului de copii din Okhmadît, rezoluţia afirmă că acest lucru demonstrează "irelevanţa" presupuselor eforturi de pace ale lui Viktor Orban.

Delegaţia AUR s-a opus rezoluţiei PE

Delegaţia AUR din Parlamentul European s-a poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina, adoptată miercuri de PE, a anunţat eurodeputatul Claudiu Târziu, într-o declaraţie acordată de delegaţia AUR unui grup de jurnalişti români.

''Nu putem fi de acord cu o astfel de poziţionare care nu face altceva decât să ne aducă mai aproape frontul de casele noastre şi, de asemenea, să ne supună nu doar unor riscuri pe care le presupune războiul, ci şi unor riscuri economice majore. Textul rezoluţiei a fost scris de grupul PPE, din care fac parte partidul Ursulei von der Leyen, dar şi PNL, a fost votat cu o majoritate largă şi conţine, între altele, propunerea ca fiecare stat din Uniunea Europeană să cheltuie în plus faţă de bugetul de apărare convenit ca parte a NATO. (...) Noi am dat un semnal politic aici, pentru că suntem consecvenţi cu poziţia noastră exprimată în repetate rânduri, pe care o reiterăm. Suntem de acord să oferim în continuare sprijin Ucrainei din punct de vedere politic, umanitar, din punct de vedere economic, până la un punct, până într-acolo unde sunt încălcate interesele şi drepturile cetăţenilor români. Altminteri, nu suntem deloc de acord cu implicarea României în război'', a afirmat Târziu.

El a adăugat că delegaţia AUR nu este de acord cu ''decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot, singurul care era în funcţiune în România''. ''Dar asta nu este o poziţie anti-ucraineană şi în niciun caz una pro-rusă. Este una pro-românească şi raţională. Vrem să trăim în pace în Uniunea Europeană şi în Europa în general. Nu putem să încurajăm războiul sub nicio formă'', a precizat eurodeputatul AUR.

La declaraţia făcută de delegaţia AUR au mai fost prezenţi, alături de Claudiu Târziu, eurodeputaţii Georgiana Teodorescu, Adrian-George Axinia, Gheorghe Piperea şi Şerban-Dimitrie Sturdza.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Noul Parlament European a reconfirmat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei