Numărul real al deceselor provocate de Covid-19 în lume ar putea fi şi mai mare
Bilanţul trist al pandemiei de Covid-19 a trecut un nou prag: 150.000 de decese în toată lumea. Dar numărul real ar putea fi şi mai mare. În mai multe ţări nu au fost luate în calcul victimele din căminele pentru persoane în vârstă.
- Decesele din cămine au fost iniţial neglijate.
- În New York, căminele au fost devastate de coronavirus.
Bilanţul trist al pandemiei de Covid-19 a trecut un nou prag: 150.000 de decese în toată lumea. Dar numărul real ar putea fi şi mai mare. În mai multe ţări nu au fost luate în calcul victimele din căminele pentru persoane în vârstă.
Multe dintre acestea au murit fără să fi fost testate, deşi prezentau simptome de infecţie cu coronavirus.
Garda financiară italiană anchetează un cămin de bătrâni din Milano unde, în ultimele luni, au murit aproape 200 de oameni. Decesele sunt puse pe seama unor afecţiuni pulmonare dar personalul susţine că erau, de fapt, infectaţi cu coronavirus.
Administraţia ar fi ascuns cauza reală a morţii pentru a nu fi acuzată că nu a testat bolnavii şi nu i-a protejat pe îngrijitori.
Situaţia este aceeaşi şi în alte cămine de vârstnici din Italia. Lângă Roma, o asemenea instituţie a fost plasată în carantină şi încercuită de militari după ce 118 locatari şi 30 de îngrijitori au fost testaţi pozitiv.
Şi în alte ţări europene, ca Spania sau Franţa, decesele din cămine au fost iniţial neglijate. Unele din aceste instituţii au devenit chiar focare de infecţie. Aceeaşi problemă se regăseşte şi în Statele Unite.
În New York, căminele au fost pur şi simplu devastate de coronavirus, potrivit unui raport oficial difuzat după câteva săptămâni în care autorităţile au păstrat tăcerea. Numărul deceselor este copleşitor şi în cămine din alte state.
Epidemia şi mai ales restricţiile impuse pentru limitarea ei sunt motiv de dispută politică între preşedintele Donald Trump şi guvernatorii democraţi ai unor state sever afectate. Aceasta după ce Trump a emis recomandări pentru reluarea activităţii, pe care guvernatorii le contestă.
Preşedintele a ripostat, pe twitter, prin apeluri la "eliberare", adică la reluarea activităţii economice, în alte trei state cu guvernatori democraţi.
De pe frontul luptei cu virusul vin şi veşti încurajatoare. În Germania, ministrul sănătăţii afirmă că rata noilor infecţii a scăzut considerabil iar epidemia a devenit "controlabilă".
În Suedia, prinţesa Sofia s-a alăturat infirmierelor dintr-un spital după ce a urmat, ca orice voluntar de rând, un curs de pregătire medicală.
Ajutoare a distribuit, în Mexic, şi fiica fostului "lord al drogurilor" El Chapo. Pachetele şi măştile de protecţie purtau chipul tatălui ei, întemniţat în Statele Unite.
Mai modeşti, artişti din toată lumea se străduiesc să-i încurajeze pe bolnavi şi pe oamenii închişi în case. Terasa unui bloc a fost scena de pe care o violonistă a oferit un recital la Cremona, unul din oraşele italiene cel mai greu lovite de virus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰