O activistă pentru drepturile omului a fost condamnată la 8 ani de închisoare şi 70 de lovituri de bici. Motivul condamnării iranienei, necunoscut
Narges Mohammadi, o activistă iraniană pentru drepturile omului, a fost condamnată la 8 ani de închisoare şi 70 de lovituri de bici. Soţul ei, stabilit la Paris, a afirmat că nu ştie motivul condamnării şi a subliniat că audierea femeii a durat cinci minute.
"Într-un proces de cinci minute, Narges Mohamadi a fost condamnată la opt ani de închisoare şi 70 de lovituri de bici”, a declarat Taghi Rahmani, soţul activistei, pe Twitter, potrivit news.ro.
Rahmani a indicat că, din moment ce nu şi-a putut contacta soţia, nu are mai multe detalii despre proces şi că sentinţa include şi o interdicţie de doi ani a accesului la "telecomunicaţii". "Noul verdict nu este clar pentru noi", a spus el. Autorităţile iraniene nu au raportat condamnarea.
Potrivit EFE, Mohamadi, care a condus Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului din Iran, a fost eliberată din închisoare în 2020, după câţiva ani în spatele gratiilor, ea fiind acuzată că acţionează împotriva securităţii naţionale şi de propagandă împotriva sistemului.
Condamnare pentru activista drepturilor omului
- 100 de lovituri de bici, pedeapsa pentru o femeie din Indonezia care şi-a înşelat soţul. Amantul ei a fost lovit...
- O femeie se prăbușește de durere după ce a fost biciuită de 17 ori pentru că a întreținut relații sexuale cu...
- Drama unei fete de 15 ani care își acuză tatăl de viol. Autoritățile o trimit să stea lângă el, iar vecinii...
În perioada îndelungată în spatele gratiilor, Mohamadi a petrecut timp în izolare şi a făcut greva foamei, ceea ce i-a înrăutăţit starea de sănătate.
În noiembrie 2021, a fost arestată din nou în timp ce participa la o slujbă religioasă pentru un activist care a murit în timpul protestelor din 2019, care au început din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi s-au extins în demonstraţii împotriva clasei politice a ţării.
Amnesty International a denunţat că în timpul acestor proteste s-au înregistrat peste 300 de morţi şi mii de deţinuţi. În lunile anterioare arestării ei, activista a lucrat cu familiile celor ucişi în timpul acelor proteste în căutarea dreptăţii. Amnesty International a condamnat arestarea lui Mohamadi anul trecut, numind-o pe activistă "o prizonieră de conştiinţă vizată pentru activităţile sale paşnice privind drepturile omului".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰