Antena Meniu Search
x

O infecție fungică rară, potențial mortală, mutilează pacienții Covid din India

În India, numărul morţilor din cauza Covid şi al persoanelor diagnosticate cu această boală bate record după record. Iar situația pare să ia o turnură și mai dramatică după ce medicii au raportat, în ultimele zile, mai multe cazuri de mucormicoză, o infecție fungică potențial letală, la pacienții încă pozitivi la coronavirus sau cei care au trecut prin boală.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 09.05.2021, 10:56

Sâmbătă dimineață, Akshay Nair, medic oftalmolog urma să intre în blocul operator, pentru a interveni chirurgical la o tânără în vârstă de 25 de ani. Fata scăpase de infecția cu Covid în urmă cu trei săptămâni.

Bolnavă de diabet, tânăra se afla deja pe masa de operație, unde un alt specialist îi îndepărta țesuturile afectate de mucormicoză, o infecție fungică rară și extrem de periculoasă, care atacă nasul, ochii și, uneori, creierul.

După ce colegul său își încheia procedura, medicul Nair urma să intre și să-i extragă tinerei un ochi.

"Îi voi scoate ochiul, pentru a-i salva viața. Așa funcționează această boală", a declarat medicul Akshay Nair, potrivit BBC News.

Pe acelaşi subiect

India este devastată de al doilea val de coronavirus. Iar cadrele medicale avertizează asupra creșterii cazurilor care implică o infecție fungică rară, extrem de periculoasă și potențial letală, numită și "ciuperca neagră".

Infecția a fot obervată mai ales la pacienții Covid cu comorbidități, sau în în rândul celor care se recuperează după boală, dar care suferă de diabet, afecțiuni renale, insuficiență cardiacă sau cancer.

Ce este mucormicoza

Mucormicoza este o infecție potential severă, invazivă și frecvent fatală, cauzată de fungi din ordinul Mucorales, clasa Zygomycetes. Mucormicoza este diagnosticată relativ rar și se manifestă cu precădere la persoanele imunocompromise sau debilitate de un diabet necontrolat. Sinusurile, creierul, plămânii, pielea și sistemul gastrointestinal sunt de cele mai multe ori afectate.

Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt mai predispuse la dezvoltarea infecției. Ajunși prin inhalare accidentală în plămânul sănătos, sporii sunt rapid inhibați să germineze, de către macrofagele alveolare.

Profimedia

La persoanele susceptibile, sporii germinează sub forma de hife, potrivit romedic.ro. Hifele formate se extind implacabil la nivel pulmonar, invadând vasele de sânge și țesuturile adiacente. Astfel, apare tromboza, țesuturile se necrozează, în timp ce fungii continuă să se dezvolte în acest mediu devitalizat.

Primul caz de Covid în India, înregistrat pe 12 martie 2020

Primul caz de COVID-19 a fost detectat în India pe 12 martie 2020. După numai cinci luni, ţara înregistra 50.000 de decese, iar după alte două luni ajunsese la bilanţul total de 100.000 de morți.

Vineri, India a înregistrat 414.188 de cazuri şi aproape 4.000 de decese survenite în ultimele 24 de ore. Răspâdirea variantei indiene a coronavirusului, extrem de contagioasă, a lăsat spitalele fără paturi şi oxigen. Mulţi oameni au murit în ambulanţe şi parcări în aşteptarea unui pat sau a oxigenului.

Guvernul Indiei spune că există destule surse de oxigen, dar că distribuţia a fost împiedicată de problemele de transport. Creşterea numprului de cazuri din India a coincis cu o scădere dramatică a vaccinărilor din cauza problemelor de aprovizionare şi livrare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » O infecție fungică rară, potențial mortală, mutilează pacienții Covid din India