Antena Meniu Search
x

"Ofer 1.600 € pe lună, dar nu găsesc personal". Jobul pe care nu-l vrea nimeni din cauza programului, într-o faimoasă staţiune din Italia

"Tinerii nu vor să mai lucreze seara", se plânge un antreprenor italian. Mauro Evangelista este îngrijorat că nu găseşte lucrători sezonieri pentru restaurantul său din din faimoasa staţiune Portofino, scrie La Repubblica.

de Redactia Observator

la 16.03.2024, 16:31

"Ofer 1.600 € pe lună, dar nu găsesc personal". Jobul pe care nu-l vrea nimeni din cauza programului, într-o faimoasă staţiune din Italia
"Ofer 1.600 € pe lună, dar nu găsesc personal". Jobul pe care nu-l vrea nimeni din cauza programului, într-o faimoasă staţiune din Italia - Shutterstock

Mauro Evangelista este proprietarul unui restaurant situat pe una dintre cele mai populate străzi din Portofino, "Calata Marconi", la câțiva metri de centrul staţiunii. Antreprenorul este însă îngrijorat deoarece nu găseste lucrători sezonieri pentru această vară.

„Nu cred că este o problemă legată de bani. Salariul este de aproximativ 1.600 de euro net, apoi există și al 13-lea salariu, lichidarea și, în plus, bacșișul care contează mult, dar tinerii nu mai vor să lucreze seara”, a declarat antreprenorul.

„În trecut, primăvara primeam în medie trei sau patru CV-uri pe zi de la tineri care voiau să vină să lucreze. Unii erau tineri calificați, alții mai puțin, citeam și selectam, luam pe cei mai buni; acum nu mai este așa. Tinerii din ziua de azi nu sunt atrași de acest job, probabil le complică prea mult viața, vor să fie liberi seara și în timpul weekendului; odată nu era așa", se plânge Mauro.

Antreprenor italian: Tinerii din ziua de azi nu sunt atrași de acest job

Pe acelaşi subiect

Acum, însă, pentru sezonul turistic din această vară, Mauro spune că nu a primit niciun CV. Dintre puţinii candidaţi care s-au prezentat, totuşi, la interviu, doar unul a rămas angajat. "Ceea ce nu este suficient", spune italianul. 

"Probabil este şi o problemă legată de mentalitate. Realist vorbind, este un job solicitant, dar nu fără satisfacţii. Eşti mereu în contact cu oamenii. Astăzi, poate, mulţi tineri sunt ajutaţi de părinţi, poate preferă altfel de joburi şi sunt mulţumiţi să trăiască de la o zi la alta. Poate alţii speră să devină ca Ferragni (n.r. cea mai cunoscută influenceriţă din Italia), bogaţi fără să fie nevoiţi să muncească fizic". 

Aceste probleme nu sunt izolate, remarcă Mauro. Multe localuri şi mici afaceri se confruntă cu lipsă de personal din cauza dezinteresului tinerilor pentru astfel de joburi. La mare căutare sunt acum marile restaurante care pot oferi angajaţilor mâncare și cazare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » "Ofer 1.600 € pe lună, dar nu găsesc personal". Jobul pe care nu-l vrea nimeni din cauza programului, într-o faimoasă staţiune din Italia