Antena Meniu Search
x

Video Zelenski, cu lacrimi în ochi, a decorat soldaţi şi rude la un an de război. Corespondenţă de la Kiev: "2023 va fi anul în care Ucraina va fi eliberată"

În noaptea în care s-a împlinit un an de la primele bombardamente şi atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei, clopotele catedralei Sfântul Mihail şi acordurile imnului ucrainean au răsunat, la Kiev. Iar în vestul Ucrainei, la Liov, un oraş care a fost şi el ţinta rachetelor ruseşti eroii care au căzut în război au fost omagiaţi printr-o ceremonie religioasă.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 24.02.2023, 16:19

Vezi și

Se împlineşte un an de când lumea s-a schimbat: operaţiunea specială a lui Putin în Ucraina s-a transformat într-un război în toată regula. Unul în care a fost atrasă o lume întreagă şi tot o lume întreagă comemorează astăzi momentul invaziei trupelor ruse. Preşedintele Zelenski a ţinut un discurs la Kiev.

Președintele ucrainean a marcat primul an de război cu lacrimi în ochi pentru miile de soldați care au murit pe front. Liderul ucrainean s-a adresat membrilor forțelor armate și unei mici adunări de demnitari în Piața Sofia, lângă catedrala, cu cupole verzi și aurii, care a devenit un simbol al rezistenței orașului. 

"Vreau să vă spun tuturor celor care luptați pentru Ucraina... Sunt mândru de voi. Toți suntem mândri de voi!". În cadrul ceremoniei de 30 de minute, Zelenski era sufocat de emoții în timp ce premia soldaţi, dar şi rude care i-au pierdut pe cei dragi - inclusiv un soldat în cârje și mama unui militar ucis. În timp ce era intonat imnul național, Zelenski avea lacrimi în ochi. Cei prezenți și-au plecat capetele pentru un minut de reculegere.

Volodimir Zelenski rămâne extrem de popular în Ucraina. Este conectat cu poporul prin mesaje zilnice filmate cu un smartphone și luptă pe toate căile pentru a menține sprijinul internațional sub formă de ajutor financiar și arme. După discursul din Piața Sf. Sofia, Zelenski a acordat premii liderilor militari în complexul istoric al mănăstirii Lavra din Kiev, a vizitat soldații răniți aflați internaţi într-un spital și l-a primit pe prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Pe acelaşi subiect

Corespondenţă Observator de la Kiev: 2023 va fi anul în care Ucraina va fi eliberată

Trimişii special Observator, Laurenţiu Rădulescu şi Daniel Lare sunt la Kiev, chiar în locul unde preşedintele Zelenski l-a primit pe Joe Biden la începutul acestei săptămâni.  

Durere, credință, tristețe și unitate» au fost cele patru cuvinte transmise în această dimineață de Volodimir Zelenski ucrainenilor care s-au strâns în zona din care transmitem în acest moment. Au fost câteva zeci de minute în care președintele le-a transmis oamenilor în discursul său faptul că Ucraina a intrat în «anul de invincibilitate».

2023 va fi anul în care Ucraina va fi eliberată, că toate teritoriile ucrainene vor fi eliberate. Acesta a fost mesajul principal al liderului de la Kiev în această dimineață, o zi extrem de încărcată aici în capitală. Forțele de securitate, nu doar polițiștii, ci și soldații au fost scoși pe străzi pentru că au existat amenințări directe către Kiev, că vor urma bombardamente în următoarele 24 de ore.

Foarte mulți oameni cu care am vorbit și care redau această speranță de care vorbea și președintele Zelenski în această dimineață. După cum arată ultimele sondaje, care au fost făcute în Kiev, arătau destul de clar că undeva la 95-96% din populație crede în victoria Ucrainei în fața Rusiei, cred în această victorie, cred că armata ucraineană va reuși într-un fel sau altul în lunile imediat următoare să-i împingă pe ruși dincolo de graniță. Dacă acest lucru se va întâmpla rămâne de văzut", transmite Laurențiu Rădulescu, reporter Observator

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Zelenski, cu lacrimi în ochi, a decorat soldaţi şi rude la un an de război. Corespondenţă de la Kiev: "2023 va fi anul în care Ucraina va fi eliberată"