Antena Meniu Search
x

Parlamentul European a adoptat reforma pieței energetice din UE. Statele membre vor putea restricţiona importurile din Rusia

Eurodeputaţii au adoptat, joi, planuri ce vor facilita introducerea pe piaţă a gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv a hidrogenului. Noua directivă va contribui la decarbonizarea sectorului gazelor pentru a combate schimbările climatice.  

de Redactia Observator

la 11.04.2024, 16:03

- Profimedia

Noua directivă şi noul regulament privind pieţele gazelor şi hidrogenului vizează decarbonizarea sectorului energetic al UE, consolidând producţia şi integrarea gazelor din surse regenerabile şi a hidrogenului, mai arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

Aceste măsuri sunt menite să asigure aprovizionarea cu energie, perturbată de tensiunile geopolitice, în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, şi să abordeze schimbările climatice. În negocierile cu Consiliul privind directiva, deputaţii s-au concentrat pe asigurarea unor dispoziţii privind transparenţa, drepturile consumatorilor şi sprijinul pentru persoanele expuse riscului de sărăcie energetică. Plenul a adoptat directiva cu 425 voturi pentru, 64 împotrivă şi 100 de abţineri.

Statele membre ale UE vor putea restricţiona importurile din Rusia

Noul regulament, adoptat cu 447 voturi pentru, 90 împotrivă şi 54 abţineri, va consolida mecanismele de stabilire a preţurilor echitabile şi de aprovizionare stabilă cu energie şi va permite statelor membre să limiteze importurile de gaze din Rusia şi Belarus. Legislaţia va introduce un sistem comun de achiziţii de gaze pentru a evita concurenţa între statele membre şi un proiect-pilot de consolidare a pieţei de hidrogen a UE pentru o perioadă de cinci ani.

Regulamentul se concentrează, de asemenea, pe creşterea investiţiilor în infrastructura de hidrogen, în special în regiunile carbonifere, promovând tranziţia către surse de energie sustenabile, cum ar fi biometanul şi hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

„Industriile siderurgice şi chimice din Europa, care sunt greu de decarbonizat, vor fi plasate în centrul dezvoltării unei pieţe europene a hidrogenului”, a declarat Jens Geier (S&D, Germania), raportor pentru directivă.

„Acest lucru va permite eliminarea treptată a combustibililor fosili din industrie, asigurarea competitivităţii europene şi menţinerea locurilor de muncă într-o economie sustenabilă. Normele de separare pentru operatorii de reţele de hidrogen vor corespunde celor mai bune practici existente pe piaţa gazelor şi a energiei electrice”, a adăugat Geier.

Totodată, raportorul pentru regulament, Jerzy Buzek (PPE, Polonia), a declarat că „noul regulament va transforma actuala piaţă a energiei într-una bazată în principal pe două surse – energia electrică verde şi gazele verzi”.

„Acesta este un pas uriaş în direcţia îndeplinirii obiectivelor ambiţioase ale UE în materie de climă şi a sporirii competitivităţii UE pe pieţele mondiale. Am introdus o opţiune legală pentru ţările UE de a opri importul de gaze din Rusia în cazul în care există o ameninţare la adresa securităţii, ceea ce le oferă un instrument de eliminare treptată a dependenţei noastre de un monopol periculos”, a mai spuss Jerzy Buzek, potrivit News.

Legislaţia va promova biometanul şi hidrogenul

Ambele texte vor trebui acum să fie adoptate în mod oficial de către Consiliu înainte de publicarea în Jurnalul Oficial.

Pachetul legislativ reflectă ambiţiile tot mai mari ale UE în materie de climă, astfel cum se prevede în Pactul verde european şi în pachetul „Pregătiţi pentru 55”. Directiva actualizată vizează decarbonizarea sectorului energetic şi include dispoziţii privind drepturile consumatorilor, operatorii de transport şi de sistem şi operatorii de sisteme de distribuţie, accesul terţilor şi planificarea integrată a reţelei, precum şi autorităţile de reglementare independente. Regulamentul actualizat va impulsiona infrastructura existentă de gaze naturale să integreze o pondere mai mare a hidrogenului şi a gazelor din surse regenerabile, prin intermediul unor reduceri tarifare semnificative. Acesta include dispoziţii de facilitare a amestecului de hidrogen cu gaze naturale şi gaze din surse regenerabile, precum şi o cooperare mai strânsă la nivelul UE în ceea ce priveşte calitatea şi stocarea gazelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri externe » Parlamentul European a adoptat reforma pieței energetice din UE. Statele membre vor putea restricţiona importurile din Rusia