Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Planul Rusiei de a-l asasina pe CEO-ul companiei germane de armament Rheinmetall care trimite arme în Ucraina - CNN

Război în Ucraina. Serviciile de informații americane au descoperit la începutul acestui an că guvernul rus plănuia să-l asasineze pe Armin Papperger, directorul unei puternice companii germane de armament, relatează CNN. Rheinmetall produce obuze de artilerie și vehicule militare pentru Ucraina. 

de Redactia Observator

la 11.07.2024 , 19:13

Planul Rusiei de a-l asasina pe CEO-ul companiei germane de armament Rheinmetall care trimite arme în Ucraina
Planul Rusiei de a-l asasina pe CEO-ul companiei germane de armament Rheinmetall care trimite arme în Ucraina - Profimedia

Complotul face parte dintr-o serie de planuri ale Rusiei de asasinare a directorilor din industria de apărare a Europei care sprijineau efortul de război al Ucrainei, relatează în exclusivitate CNN, citând cinci oficiali americani și occidentali.

Planul de a-l ucide pe Armin Papperge, CEO-ul Rheinmetall a fost cel mai serios. După ce serviciile americane au aflat de complotul ruşilor, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au putut apoi să-l protejeze pe Papperger și să dejoace planul. Un oficial guvernamental german a confirmat că Berlinul a fost avertizat cu privire la complot de către SUA.

Rusia desfășoară o campanie de sabotaj în toată Europa

Articolul continuă după reclamă

De mai bine de șase luni, Rusia duce o campanie de sabotaj în toată Europa, în mare parte prin agenţi proxy. A recrutat amatori locali pentru orice tip de acţiune, de la atacuri incendiare asupra depozitelor de arme destinate Ucrainei până la acte mărunte de vandalism, cu obiectivul de a împiedica fluxul de arme din Occident către Ucraina și de a reduce sprijinul public pentru Kiev, potrivit CNN. 

Pe acelaşi subiect

Însă informațiile care sugerează că Rusia este dispusă să asasineze cetățeni privați le-au arătat oficialilor occidentali cât de departe este dispusă să meargă Moscova într-un război paralel pe care îl poartă în Occident. 

Papperger era o țintă evidentă: compania sa, Rheinmetall, este cel mai mare și cel mai de succes producător german de obuze de artilerie de 155 mm, o muniţie cheie în războiul de uzură din Ucraina. Compania va deschide în următoarele săptămâni în Ucraina o fabrică de vehicule blindate, iar acest lucru îngrijorează profund Rusia, potrivit unei surse citate.

Aceste comploturi explică avertismentele tot mai mari din partea oficialilor NATO cu privire la gravitatea campaniei de sabotaj dusă de Rusia. Unii oficiali înalți cred chiar că riscă să treacă pragul spre un conflict armat în Europa de Est.

"Avem sabotaje, vedem comploturi de asasinat, vedem incendii. Vedem lucruri care au un cost în vieți omenești", a declarat marți reporterilor un înalt oficial NATO. "Cred foarte mult că asistăm la o campanie a Rusiei de activități de sabotaj secrete, care au consecințe strategice".

Consiliul Naţional de Securitate a refuzat să comenteze informaţiile, dar, purtătorul său de cuvânt, Adrienne Watson, a declarat că ia foarte în serios campania subversivă din ce în ce mai intensă a Rusiei, asupra căreia "ne-am concentrat intens în ultimele luni".

"Statele Unite au discutat această problemă cu aliații noștri NATO și lucrăm activ împreună pentru a dezvălui și a perturba aceste activități", a spus ea. "De asemenea, am fost clari că acțiunile Rusiei nu vor descuraja aliații să continue să sprijine Ucraina"

Campania de sabotaj a Rusiei a fost un punct major de discuție în rândul oficialilor NATO reuniți la Washington. Faptul că Rusia este dispusă să recurgă la măsuri letale împotriva cetățenilor europeni pe pământ străin a ridicat întrebări dificile la summit cu privire la modul în care alianța ar trebui să răspundă. În teorie, conform Articolului 5, un atac armat asupra unui stat membru NATO este un atac asupra tuturor, aminteşte CNN. 

Ce acte de sabotaj comit de ruşii în Europa

Campania de sabotaj a Rusiei ia forma unor acte de amatori. Unele dintre evenimetele asociate nu au avut legături evidente cu războiul din Ucraina. De exemplu, premierul polonez Donald Tusk a sugerat public că un incendiu produs la un magazin  IKEA din Lituania ar fi fost opera ruşilor. În Polonia, un bărbat ucrainean a fost recrutat prin Telegram de un rus pe care nu l-a întâlnit niciodată și a fost convins cu 7 dolari să deseneze cu graffiti mesaje anti-război. Ulterior, i s-a cerut să planteze camere de supraveghere și să ardă gardul unei companii de transport deținută de Ucraina.

Unii analiști s-au referit la acest efort al ruşilor ca fiind o campanie "hibridă", care utilizează instrumente non-militare precum propaganda, înșelăciunea și sabotajul. Dar oficialii americani și europeni încep să se opună definirii eforturilor de sabotaj ale Rusiei în acest fel.

"Resping în mod fundamental ideea că ceea ce vedem este o campanie hibridă a Rusiei. Există elemente hibride. Când mă gândesc la "hibrid", mă gândesc la ...vandalizarea monumentelor. Lucruri care potrivit definiției tradiționale sunt sub pragul conflictului armat", a spus un înalt oficial NATO. 

Dar pentru că Rusia recrutează agenți pentru a declanşa incendii și pune la cale asasinate, adică acțiuni letale, "nu sunt la fel de încrezător că toate acestea se încadrează sub pragul pe care îl presupune hibridul", a spus oficialul.

Nu este clar dacă Rusia a intenționat să-l omoare direct pe Papperger sau a încercat să angajeze un asasin din Germania. 

Există şi eforturi rusești mult mai serioase decât vandalizarea: bazele militare americane din Europa au fost plasate săptămâna trecută într-o stare de alertă sporită, pentru prima dată într-un deceniu, după ce SUA au primit informații că persoane susţinute de ruşi ar fi plănuit să efectueze acte de sabotaj împotriva personalului și instalațiilor militare americane, au declarat pentru CNN mai multe surse.

În aprilie, două persoane cu cetăţenie germano-rusă au fost arestate pentru că ar fi pus la cale, în numele Rusiei, atacuri cu bombe și incendierea instalațiilor militare americane.

La Londra, în martie, mai mulți bărbați au fost acuzați că au colaborat cu serviciile ruse de informații pentru a incendia un depozit care avea legături cu Ucraina. Iar Polonia investighează dacă un incendiu care a distrus cel mai mare mall din Varșovia în luna mai a avut legătură cu Rusia și a arestat nouă persoane pentru acte de sabotaj în numele Rusiei. Luna trecută autoritățile franceze au reținut un bărbat ruso-ucrainean, acuzat că ar fi construit bombe în cadrul unei campanii de sabotaj orchestrată de Moscova.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Planul Rusiei de a-l asasina pe CEO-ul companiei germane de armament Rheinmetall care trimite arme în Ucraina - CNN