Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Polițiștii care au fugit din infernul din Myanmar denunță represiunile violente: ”Nu-mi pot împușca poporul”

Mai mulți polițiști din Myanmar au fugit în India după ce li s-a ordonat ”să împuște protestatarii” și ”să-i bată”, potrivit unor dezvăluiri făcute pentru Sky News. ”Nu pot să-mi împușc semenii sau să-i bat pe cei care nu au comis infracțiuni”, spune un polițist, sub protecția anonimatului.

de Ana Maria Ghiarasim

la 14.03.2021 , 16:56

Forțele de orgine patrulează, înarmate, pentru a dispersa manifestanții, în Myanmar Mai mulți polițiști din Myanmar au fugit în India, în timp ce represiunea violentă continuă - DPA Images / Theint Mon Soe via Hepta
  • O represiune militară este în curs de câteva săptămâni, în Myanmar, după lovitura de stat de la 1 februarie 2021.

Polițistul de 26 de ani a dezvăluit că manifestanții sunt pașnici și nevinovați, cu toate acestea, ordinul primit este să le răspundă protestelor cu violență. Pentru că au ales să nesocotească ordinele primite de la superiori, el și mai mulți ofițeri de poliție au fugit peste graniță, în India.

Este foarte îngrijorat pentru soția și copilul său de doi ani, lăsați în urmă în satul său, care au fost nevoiți să se ascundă, ca să nu fie pedepsiți în locul lui. ”Mi-e teamă pentru ei”, a spus el, pentru Sky News.

Armata, prin intermediul rețelelor sociale, a „amenințat că va aresta membrii familiei celor care au abandonat forța de poliție și au fugit”, a mai spus el.

Articolul continuă după reclamă

Polițiștii fugari se ascund în India

Tânărul polițist se ascunde într-o locație secretă din Mizoram împreună cu un coleg, care a reușit să fugă împreună cu mama și fratele său mai mic.

”Nu vrem să trăim sub stăpânire militară. Nu putem avea pace așa. Sunt dispus să mă sacrific pentru democrație, dacă trebuie să fie așa”, a spus celălalt polițist.

Deși Sky News nu poate confirma în mod independent acuzațiile aduse de polițiștii fugari, Organizația Națiunilor Unite a condamnat junta militară din Myanmar pentru utilizarea „forței letale” asupra protestatarilor.

Represiunea militară a făcut cel puțin 75 de morți

O represiune militară este în curs de câteva săptămâni. Cel puțin 75 de persoane au fost ucise și alte câteva sute au fost rănite în orașe din Myanmar.

Doar sâmbătă, cel puțin șase persoane ar fi fost ucise în timpul unor confruntări ale cetățenilor cu forțele de securitate.

Pe lângă violenţa împotriva civililor, lovitura de stat a condus la suspendarea furnizării de ajutor umanitar vital pentru populaţia din anumite zone ale ţării, subliniază Departamentul pentru Securitate Internă al SUA într-un comunicat de presă în care anunță că Washingtonul acordă protecţie temporară myanmarezilor prezenţi pe teritoriul american.

Săptămâna trecută, o călugăriță s-a așezat în genunchi în fața polițiștilor implorându-i să nu mai împuște protestatarii. Apelul ei a rămas fără răspuns, doi bărbați au fost atunci uciși pe străzile Myitkyina.

„Am simțit că lumea se prăbușește”, a spus ea. „Sunt foarte tristă că s-a întâmplat asta în timp ce îi imploram”, a mai spus ea.

Proteste violente după lovitura de stat din Myanmar

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Atunci, liderii militari au denunțat "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020.

Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale în unele cartiere din oraşul Yangon (Rangoun), capitala economică a ţării, precum şi în zone din Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Myanmar.

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Polițiștii care au fugit din infernul din Myanmar denunță represiunile violente: ”Nu-mi pot împușca poporul”