Meniu
Search
x

Pregătiri de război? Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk anunţă evacuarea cetăţenilor către Rusia

Denis Puşilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a anunțat vineri că populația va fi evacuată în Rusia, din cauza intensificării bombardamentelor, informează Reuters.

De Redactia Observator la 18.02.2022, 16:33

Într-un mesaj video transmis pe contul său de Telegram, Puşilin a acuzat Ucraina că se pregăteşte să invadeze cele două provincii separatiste proruse. Liderul RPD, a spus că că Rusia a fost de acord să primească oamenii care părăsesc Donețkul, iar femeile, copiii și bătrânii vor avea prioritate, mai scrie sursa citată.

"Astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare în masă a populației în Federația Rusă. Femeile, copiii și bătrânii vor fi evacuați primii", a declarat Pușilin, potrivit Reuters.

Nici Rusia, Nici Ucraina nu au comentat deocamdată subiectul, iar un martor citat de Reuters a declarat că nu a văzut niciun semn de evacuare în capitala Donețk.

Potrivit agenției Interfax, care citează o sursă parlamentară din autorpoclamata republică, câteva sute de mii de oameni plănuiesc să părăsească Republica Donețk către regiunea Rostov din Rusia.

Rusia își testează mâine întreg arsenalul nuclear. Vladimir Putin conduce manevrele

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin "va conduce" sâmbătă, în calitate de comandant suprem, exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră.

Preşedintele rus Vladimir Putin va asista la exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră. Manevrele anunţate de Ministerul Apărării de la Moscova au loc în contextul tensiunilor tot mai ridicate dintre Rusia şi Occident, provocate de concentrarea forţelor armate ruse în jurul frontierelor Ucrainei. Exercițiile de comandă strategică și de stat major implică toate cele trei componente ale forțelor nucleare strategice: aer, apă, sol.

SUA avertizează: "Rusia are 190.000 de soldaţi pe teritoriul şi la graniţa Ucrainei"

Numărul total de forţe militare ruse care ameninţă Ucraina se ridică, probabil, la 190.000, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, vineri, în cadrul unei reuniuni a OSCE privind criza din Ucraina, conform Reuters.

"Conform evaluărilor noastre, Rusia a adunat, probabil, între 169.000 şi 190.000 de trupe militare în interiorul şi la graniţa Ucrainei, în comparaţie cu cei aproximativ 100.000 de soldaţi desfăşuraţi la 30 ianuarie", a afirmat Michael Carpenter în cadrul reuniunii, la care Rusia nu a participat. "Aceasta este cea mai importantă mobilizare militară din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial", a mai precizat el.

Joe Biden crede că invazia Rusiei în Ucraina va avea loc "în următoarele zile"

Președintele american Joe Biden a declarat, joi, că o invazie a Ucrainei este iminentă și că Moscova este implicată într-o operațiune sub steag fals pentru a justifica o ofensivă militară.

"Toate indiciile pe care le avem arată că ei (n.r. militarii ruși) sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Simțul îmi spune că se va întâmpla în următoarele zile", le-a zis Joe Biden reporterilor de la Casa Albă.

Liderul american a descris amenințarea va fiind "foarte ridicată", iar asta pentru că Rusia nu și-a mutat forțele armate de la frontiera cu Ucraina. Ba, mai mult, și-ar fi mărit prezența militară cu 7.000 de soldați.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Pregătiri de război? Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk anunţă evacuarea cetăţenilor către Rusia