Antena Meniu Search
x

Președintele Cehiei, Miloş Zeman, a câştigat alegerile şi mai stă un mandat

Preşedintele Cehiei, Miloş Zeman, a obţinut un nou mandat de cinci ani după alegerile de ieri. Considerat mai aproape de Rusia şi China decât de UE.

Vezi și

Preşedintele Cehiei, Miloş Zeman, a obţinut un nou mandat de cinci ani după alegerile de ieri. Considerat mai aproape de Rusia şi China decât de Uniunea Europeană, Zeman a primit 51,5 la sută din voturi în al doilea tur de scrutin. Adversarul său, fost preşedinte al Academiei Cehe, şi-a recunoscut înfrângerea, l-a felicitat şi i-a urat sănătate.

În vârstă de 73 de ani, Miloş Zeman a condus, în anii 90, guvernul Cehiei, ca lider al partidului social-democrat. În ultimii ani, însă, s-a orientat spre dreapta politică iar din 2015 s-a remarcat ca un adversar ferm al imigraţiei. A reuşit să impună, ca una din temele campaniei electorale, respingerea cotelor de migranţi, stabilite de Uniunea Europeană. Iar această strategie i-a adus în final victoria.

"Aceasta, dragii mei, este ultima mea victorie politică. De acum înainte nu voi mai avea de purtat bătălii politice", a spus Zeman.

Miloş Zeman, europeanul apropiat de ruşi

Ca prim ministru, Zeman a negociat cu succes aderarea Cehiei la NATO şi Uniunea Europeană. Dar în ultimii ani s-a orientat spre Rusia şi China. El cere ridicarea sancţiunilor impuse Moscovei de europeni după anexarea Crimeei. Iar unul din consilierii săi a petrecut zece ani în Rusia fără să se ştie precis cu ce s-a ocupat acolo. Acestea au fost cauzele unui mic incident, la primul tur al alegerilor. 

În timp ce Zeman se pregătea să voteze, o militantă din grupul "Femen" a năvălit în secţie şi l-a acuzat că este "prostituata Rusiei", cuvinte care erau scrise şi pe bustul ei dezgolit. 

Adversarul lui Zeman de la al doilea tur de scrutin, pro-europeanul Irji Drahoş, şi-a recunoscut înfrângerea dar a adăugat că va rămâne implicat în politică. 

"Energia nu se pierde iar eu sunt convins că nici energia voastră nu se va risipi", a spus el.

Probleme de sănătate pentru Miloş Zeman

Nu întâmplător, Drahoş i-a urat preşedintelui "forţă şi sănătate". Zeman suferă de diabet şi a recunoscut că-i place să bea şi să fumeze. Sănătatea sa a fost adesea evocată în campania electorală, dar nu l-a împiedicat să câştige. În Cehia, preşedintele nu are atribuţii prea ample dar rolul său este mai important în prezent, deoarece, la câteva luni după alegerile legislative, ţara nu are încă un guvern legitim.

Cel mai mare partid parlamentar este condus de miliardarul Andrjei Babiş care este, însă, anchetat pentru  fraude, într-un dosar mai vechi. Din acest motiv, el nu a găsit aliaţi pentru guvernare iar parlamentul NU i-a acordat votul de învestitură. Zeman a anunţat, însă, că-i va încredinţa, din nou, tot lui Babiş formarea guvernului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Președintele Cehiei, Miloş Zeman, a câştigat alegerile şi mai stă un mandat