Antena Meniu Search
x

Prima persoană vindecată de HIV a murit de cancer la 54 de ani

Timothy Ray Brown, care a făcut istorie devenind „pacientul din Berlin”, prima persoană despre care se știe că s-a vindecat de infecția cu HIV, a murit. Avea 54 de ani.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 04.10.2020, 09:51

Timothy Ray Brown
Timothy Ray Brown, care a făcut istorie devenind „pacientul din Berlin” - Facebook/ Timothy Ray Brown
  • Cauza a fost revenirea cancerului.
  • Brown lucra la Berlin ca traducător când a fost diagnosticat cu HIV.

Brown a murit marți la domiciliul său din Palm Springs, California, potrivit unei postări pe social media publicată de partenerului său, Tim Hoeffgen.

"Am inima frântă la aflarea veştii că eroul meu a dispărut. Tim a fost cu adevărat cea mai bună persoană din lume", a scris Tim Hoeffgen.

Cauza a fost revenirea cancerului pentru care inițial a decurs la transplanturile de măduvă osoasă și celule stem în 2007 și 2008. Pentru mai mulţi ani ani de zile, tratamentele păreau că i-au eliminat atât leucemia, cât și HIV, virusul care provoacă SIDA.

„Timothy a arătat că este posibil, în circumstanțe speciale, să scapi de un pacient cu HIV - lucru despre care mulți oameni de știință s-au îndoit că ar putea fi făcut”, a spus Gero Huetter, medicul din Berlin care a condus tratamentul istoric al lui Brown.

„Este o situație foarte tristă pentru că boala s-a întors și i-a luat viața, pentru că încă părea vindecat de HIV”, a spus Huetter, care este acum director medical al unei companii de celule stem din Dresda.

Societatea Internațională a SIDA, care l-a invitat pe Brown să vorbească la o conferință de SIDA după tratamentul său de succes, a emis o declarație după moartea, menţionând că atât lui cât și lui Huetter li se datorează „o mare recunoştinţă” pentru promovarea cercetării asupra unei modalităţi de tratare pentru teribila boală.

Brown lucra în Berlin ca traducător când a fost diagnosticat cu HIV și apoi cu leucemie.

Transplantul este cunoscut a fi un tratament eficient pentru cancerul de sânge, dar Huetter a dorit să încerce să vindece și infecția cu HIV folosind un donator cu o mutație genetică rară care oferă rezistență naturală virusului.

Primul transplant al lui Brown în 2007 a avut doar parțial succes: HIV-ul său părea să fi dispărut, dar leucemia lui nu. El a avut un al doilea transplant de la același donator în 2008, iar acesta părea să funcționeze.

Cancerul a revenit anul trecut, potrivit lui Brown.

„Încă mă bucur că l-am avut”, a spus el despre transplantul său. „A deschis uși care nu erau acolo înainte și i-a inspirat pe oamenii de știință să lucreze mai mult pentru a găsi un remediu”.

Un al doilea bărbat, Adam Castillejo - numit „pacientul din Londra” până când și-a dezvăluit identitatea la începutul acestui an - se crede că a fost vindecat de un transplant similar cu Brown în 2016.

Deoarece astfel de donatori sunt rari și transplanturile sunt riscante din punct de vedere medical, potrivit The Guardian, cercetătorii au testat terapia genică și alte modalități pentru a încerca să obțină un efect similar.

La o conferință organizată din iulie, cercetătorii au spus că este posibil să fi obținut o remisie pe termen lung în cazul unui bărbat din Brazilia folosind o combinație puternică de medicamente menite să spulbereze HIV-ul în stare latentă din corpul său.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Prima persoană vindecată de HIV a murit de cancer la 54 de ani