Procesul împotriva lui Trump, acuzat de instigare la insurecție, începe în 8 februarie. Actul de inculpare, trimis Senatului
Pregătirile pentru procesul împotriva lui Donald Trump, inculpat pentru "instigare la insurecţie" au început, după ce articolul privind inculparea fostului preşedintele american a fost livrat luni seară Senatului.
- Camera Reprezentanţilor a votat pe 13 ianuarie inculparea lui Trump, acuzat pentru rolul avut în violenţele din 6 ianuarie de la Capitoliu
Potrvit NBC News, procesul ar urma să înceapă în 8 februarie.
Reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor care vor acţiona ca procucori în proces au ţinut luni seară o ceremonie la Capitoliu, în care au prezentat articolul secretarului Senatului.
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a numit nouă „procurori” democraţi pentru procesul de luna viitoare, cu Jamie Raskin (Maryland), conducător al grupului.
Ceilalţi opt sunt Diana DeGette (Colorado), Joe Neguse (Colorado), David Cicilline (Rhode Island), Joaquin Castro (Texas), Eric Swalwell (California), Ted Lieu (California), Madeleine Dean (Pennsylvania) şi Stacey Plaskett, delegat Virgin Islands fără drept de vot în Congres.
Donald Trump, acuzat că a incitat la insurecție
Camera Reprezentanţilor a votat pe 13 ianuarie inculparea lui Trump, acuzat pentru rolul avut în violenţele din 6 ianuarie de la Capitoliu, în urma cărora au murit cinci persoane, între care un poliţist, scrie News.ro.
Articolul privind inculparea face referire şi la convorbirea dintre Trump şi secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, pe care preşedintele îl îndemna să „găsească” suficiente voturi care să îi asigure victoria în stat.
Pe 13 ianuarie, zece republicani au votat alături de democraţi punerea lui sub acuzare.
Prezentarea articolului cere Senatului să înceapă procesul pentru a determina dacă Trump va fi condamnat şi, eventual, îi va fi interzică să mai candideze vreodată.
Pentru a fi condamnat, 17 republicani trebuie să voteze alături de democraţi.
Este aşteptat ca Senatul să înceapă procesul în săptămâna 8 - 12 februarie. Iniţial, procedura urma să fie derulată începând cu această săptămână, însă republicanii au cerut mai mult timp pentru ca avocaţii lui Trump să se poată pregăti.
Toţi cei 100 de senatori, care vor fi juriu în acest proces, vor depune jurământul marţi după-amiază.
Trump nu a recunoscut victoria lui Biden la alegerile prezidenţiale din SUA
Donald Trump spune că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte.
"Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat", a declarat Donald Trump.
Fostul preşedinte a părut să atribuie responsabilitatea pentru violenţele de la Capitoliu politicienilor care au făcut comentarii în vara anului 2020, în timpul protestelor antirasism.
"Aceasta este adevărata problemă", a subliniat Donald Trump.
Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului.
"Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal", a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie.
Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden la alegerile prezidenţiale, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰