Antena Meniu Search
x

Proteste în Iran: Oameni răpiți în plină zi de agenți ai poliției secrete, în încercarea de a reprima revolta. Președintele Raisi le-a vorbit iranienilor

Oficialii de la Teheran încearcă să reprime protestele cu ajutorul poliţiei secrete. Agenţii îmbrăcaţi în civil au început să răpească de pe stradă persoane pe care le consideră vinovate de instigare la revoltă. La început, o făceau noaptea. Acum nu mai au nicio problemă să o facă în mijlocul zilei. Asta nu îi determină pe iranieni să renunţe la proteste, chiar dacă preşedintele Raisi avertizează că revoltele permit organizarea de atentate teroriste din partea unor terţe părţi.

de Redactia Observator

la 28.10.2022, 10:37

Vezi și

Preşedintele Ebrahim Raisi consideră că "revoltele" deschid calea unor atacuri "teroriste", la o zi după atentatul sângeros de la un important sanctuar şiit din oraşul Sgiraz (sud), revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), relatează AFP. "Intenţia inamicului este de a perturba progresele ţării, iar aceste revolte deschid calea acestor acte teroriste", a denunţat el la televiziune.

Atacul de la sanctuarul şiit de miercuri, soldat cu 15 morţi, intervine în contextul în care Iranul este zguduit de manifestaţii, după moartea tinerei Mahsa Amini, la 16 septembrie.

Forțele de securitate ar fi deschis focul asupra manifestanților adunați în orașul în care a murit Mahsa Amini

Forţele de securitate iraniene ar fi deschis focul miercuri, potrivit unui ONG, asupra manifestanţilor adunaţi în oraşul tinerei Mahsa Amini, unde mii de persoane au asistat la o ceremonie de omagiere la finalul doliului de 40 de zile.

Pe acelaşi subiect

"Forţele de securitate au lansat gaze lacrimogene şi au deschis focul în Piaţa Zindan la Saghez", în provincia Kurdistan (vest), a indicat pe Twitter Hengaw, un grup de apărare a drepturilor kurzilor din Iran, cu sediul în Norvegia.

Sfidând un dispozitiv de securitate întărit, strigând "Femeie, viaţă, libertate" sau "Moarte dictatorului", o mulţime de bărbaţi şi femei s-a reunit în jurul mormântului tinerei din cimitirul Aichi de la Saghez, potrivit videoclipurilor difuzate pe reţele de socializare, transmite news.ro.

Moartea tinerei Mahsa Amini a stârnit un val de proteste fără precedent în Iran

Mahsa Amini, femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit la 16 septembrie, la trei zile după arestarea la Teheran de către poliţia moravurilor care i-a reproşat că a încălcat codul vestimentar strict în Republica islamică, care impune în special purtarea vălului pentru femei. 

Moartea ei a declanşat un val de proteste fără precedent de trei ani, care au loc în toată ţara. Tinere femei şi eleve au ieşit în prima linie, multe cu capul descoperit, arzându-şi vălul şi sfidând forţele de securitate. 

Justiţia iraniană a anunţat miercuri că a pus sub acuzare 300 de persoane, numărul oficial al celor acuzaţi ajungând la mai mult de o mie în legătură cu aceste proteste. De marţi seara, autorităţile au întărit dispozitivele la Saghez. Intrările în oraş au fost blocate. Agenţia de presă Isna a relatat că internetul a fost tăiat la Saghez, "din motive de securitate, în urma tensiunilor şi ciocnirilor dispersate după ceremonie".

Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, forţele de securitate i-au avertizat pe părinţii tinerei să nu organizeze o ceremonie omagială la mormântul ei, ajungând până la a ameninţa "viaţa fiului lor".

Potrivit agenţiei iraniene Fars, aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat la cimitir. Imaginile publicate online de activişti şi apărători ai drepturilor omului au arătat o mulţime densă, în maşini şi pe motociclete, pe jos şi de-a lungul drumurilor, sau chiar traversând un râu.

Cel puțin 141 de morți de la izbucnirea protestelor din Iran

Reprimarea protestelor declanşate de moartea lui Mahsa Amini a făcut cel puţin 141 de morţi, inclusiv copii, potrivit unui nou raport dezvăluit marţi de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo.

Teheranul a anunţat miercuri sancţiuni împotriva oamenilor, instituţiilor şi mass-media din Uniunea Europeană, ca răspuns la măsurile punitive impuse de Bruxelles împotriva liderilor iranieni şi împotriva poliţiei morale. Berlinul a condamnat aceste sancţiuni şi a spus că doreşte să-şi consolideze în continuare legăturile cu Iranul.

Totodată, 12 femei diplomat, conduse de canadiană Mélanie Joly, au condamnat împreună reprimarea manifestaţiilor de miercuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Proteste în Iran: Oameni răpiți în plină zi de agenți ai poliției secrete, în încercarea de a reprima revolta. Președintele Raisi le-a vorbit iranienilor