Antena Meniu Search
x

Putin sperie lumea ca să distragă atenţia. Adevăratul motiv pentru care a anunţat că trimite arme nucleare în Belarus

Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că intenționează să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus. Când președintele rus folosește cuvântul "nuclear", lumea îi acordă atenție și acesta pare să fie motivul principal pentru care a făcut anunţul, se arată într-o analiză CNN, semnată de jurnalista Jill Dougherty, considerată expertă în Rusia și fosta Uniune Sovietică. 

de Redactia Observator

la 27.03.2023, 15:50

Putin sperie lumea ca să distragă atenţia. Adevăratul motiv pentru care a anunţat că trimite arme nucleare în Belarus
Vladimir Putin - Profimedia

Ca de obicei, când e vorba de Putin, lumea ar trebui să citească textul mic de la final și să verifice contextul. Armele pe care Putin plănuiește să le mute în Belarus nu sunt arme nucleare strategice, adică rachetele balistice intercontinentale uriașe care, dacă ar fi lansate, ar putea pune capăt vieții pe pământ.

Armele nucleare tactice sunt mai mici, dar puternice și pot fi folosite pe câmpul de luptă. Putin a tot amenințat în ultimul an cu posibilitatea unui război nuclear, mai ales de când operațiunea sa militară în Ucraina a început să se clătine. Acest lucru ar putea ajuta la întelegerea contextului în care Putin a făcut anunţul. Este un om cu multe probleme acum. Forțele ruse bombardează din aer orașele ucrainene, dar în războiul de la sol nu sunt prea multe progrese.

În afară de câteva noi acorduri comerciale semnate cu China, Putin nu a obținut prea multe de la summitul său cu liderul chinez Xi Jinping. În orice caz, Rusia pare să fie acum partenerul junior al Chinei. Apoi vine Curtea Penală Internațională și mandatul de arestare pe care l-a emis pentru Putin. 

Acum, despre textul mic de la final. Putin dă vina pentru decizia luată pe cealaltă parte, spunând că e un răspuns la faptul că Marea Britanie a furnizat Ucrainei muniție antitanc care conține uraniu sărăcit. Aceasta este o escaladare periculoasă, acuză Putin. Marea Britanie neagă acest lucru, explicând că muniția este folosită doar în scopuri convenționale. Putin spune că Rusia construiește deja o instalație de depozitare a armelor nucleare tactice care va fi gata până în iulie. Nu a dat o dată anume la care ar urma să sosească armele tactice.

Pe acelaşi subiect

În plus, notează el, Belarus are deja 10 avioane capabile să transporte arme nucleare, precum și mai multe sisteme de rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune care ar putea transporta arme nucleare. Este important de semnalat că liderul rus a spus că NU va transfera controlul asupra armelor nucleare tactice președintelui Alexandru Lukașenko, care solicită armele de mult timp.

Acest lucru li s-a părut ciudat unor foști diplomați americani care au stat de vorbă cu jurnalista Jill Dougherty. Ei au subliniat că Lukașenko a semnat un acord în 1994 pentru a renunța la armele nucleare strategice pe care Belarus le avea de la sfârșitul Războiului Rece.

De ce ar decide să facă asta? Un diplomat subliniază că armele ar trebui să fie întreținute de forțele ruse care ar urma astfel să fie staționate permanent pe teritoriul din Belarus, semn că Lukașenko se află și mai mult sub controlul lui Putin.

Administrația Biden nu pare tulburată de anunțul lui Putin. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că SUA monitorizează implicațiile declarației lui Putin, dar a adăugat că "Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO".

Și totuși, mutarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus le aduce mai aproape nu doar de Ucraina, ci și de Polonia, Lituania și Letonia, toate aliate NATO. Asta ridică nivelul de amenințare în Europa, lucru pe care Putin a intenționat să-l facă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Putin sperie lumea ca să distragă atenţia. Adevăratul motiv pentru care a anunţat că trimite arme nucleare în Belarus