Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 136 LIVE TEXT. Serviciile secrete britanice: Rusia adună forţe din întreaga ţară şi le desfăşoară la graniţa Ucrainei pentru noi ofensive

Război Rusia - Ucraina, ziua 136. Peste patruzeci de orașe și sate din Donbas au fost atacate în ultimele 24 de ore, a raportat armata ucraineană. Guvernatorul din Lugansk a declarat că rușii bombardează fără discernământ zone populate. "Nu sunt opriți nici măcar de faptul că civilii rămân acolo, murind în case și curți", a spus Serhii Gaidai. În Severodonețk, șeful administrației militare spune că situația umanitară din oraș va deveni "catastrofală" în viitorul apropiat. Între timp, Volodimir Zelenski a mulțumit SUA după ce administrația președintelui Joe Biden a anunțat că va furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate - HIMARS, iar Putin a lansat un avertisment către Occident și Ucraina, spunând că războiul ar putea dura până când "ultimul ucrainean va rămâne în picioare".

de Redactia Observator

la 09.07.2022, 21:50

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:12. Preşedintele Senatului francez cere ca Ucraina să primească "fructele concrete" ale candidaturii sale la UE

Aflat în vizită la Kiev, preşedintele Senatului francez Gerard Larcher a pledat sâmbătă în faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) pentru ca ţara să obţină "fără întârziere fructele concrete" ale statutului său de candidat la Uniunea Europeană, relatează Le Figaro, citat de Agerpres. Ucraina a cerut oficial aderarea la UE la cinci zile după începerea invaziei ruse în 24 februarie. Cei 27 de membri ai blocului comunitar i-au acceptat candidatura în 23 iunie.

"Suntem mândri că aceasta a putut să aibă loc sub preşedinţia franceză a Uniunii Europene", a amintit Gerard Larcher (Les Républicains, LR), în faţa unui hemiciclu unde fuseseră desfăşurate drapelele Franţei şi al UE. "Ucraina, la fel ca Republica Moldova au văzut deschizându-se în faţa lor, în mod irepresibil, un destin european", a adăugat Larcher, care a adus un vibrant omagiu Ucrainei şi conducătorilor acesteia. "Senatul şi numeroase alte parlamente naţionale sunt alături de d-voastră în lunile care vin pentru a face ca acest statut de candidat să fie viabil şi pentru ca până la decizia de aderare ţara şi poporul d-voastră să primească fără întârziere fructele concrete ale alăturării la Uniunea Europeană", s-a angajat preşedintele Senatului francez, care îl primise la începutul lunii iunie pe şeful Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 20:47. Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Germania

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sâmbătă pe ambasadorul Kievului în Germania. Totodată, au fost înlăturați din funcții alți ambasadori din Europa și Asia, potrivit site-ului prezidențial, citat de Mediafax. Decretul prezidențial privind demiterile nu oferă explicații. Documentul anunță demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria. Nu se știe dacă ambasadorii vor primi noi posturi sau se va renunța la ei.

De la începutul războiului, Zelenski și-a îndemnat diplomații să obțină sprijin internațional și ajutor militar pentru Ucraina. Relațiile Kievului cu Germania, care este puternic dependentă de aprovizionarea cu energie rusească și cea mai mare economie europeană, a fost o chestiune deosebit de sensibilă. Cele două capitale sunt în prezent în dezacord în legătură cu o turbină de fabricație germană aflată în întreținere în Canada. Germania vrea ca Ottawa să returneze turbina gigantului rus Gazprom pentru ca acesta să pompeze gaz în Europa. Kievul a îndemnat Canada să păstreze turbina, spunând că expedierea acesteia către Rusia ar fi o încălcare a sancțiunilor impuse Moscovei.

UPDATE 19:30. Serviciile secrete britanice: Rusia adună forţe din întreaga ţară şi le desfăşoară la graniţa Ucrainei pentru noi ofensive

Serviciile secrete britanice informează că Rusia adună forţe de pe întreg teritoriul ţării pe care le dispune la graniţa cu Ucraina în vederea unor noi ofensive. Potrivit informaţiilor spionilor britanici, aceşti militari sunt transportaţi spre graniţele Ucrainei în vehicule militare blindate vechi, de fabricaţie sovietică.

UPDATE 19:20. SUA furnizează un nou ajutor umanitar Ucrainei în valoare de 360 milioane de dolari

SUA vor trimite un ajutor umanitar suplimentar Ucrainei în valoare de 360 milioane de dolari destinat în special pentru asigurarea populaţiei cu hrană, apă potabilă, asistenţă economică şi adăposturi, printre altele, a anunţat sâmbătă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit EFE, citat de Agerpres. "Angajamentul nostru faţă de poporul ucrainean este ferm", a subliniat Blinken într-un mesaj pe contul său de Twitter, adăugând că banii "vor ajuta oamenii din Ucraina şi refugiaţii care au fost forţaţi să-şi părăsească ţara din cauza războiului brutal rusesc".

La scurt timp, Departamentul de Stat a detaliat într-un comunicat că fondurile vor fi trimise prin două canale: 288 de milioane de dolari prin Departamentul propriu-zis şi peste 80 de milioane prin Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). "De la începutul războiului (...) Statele Unite au oferit o asistenţă umanitară de peste 1.280 de milioane de dolari pentru a face faţă acestei crize, iar noi suntem cel mai mare donator individual de asistenţă umanitară pentru Ucraina", subliniază Blinken în mesajul său.

UPDATE 14:20. Orban: Vom consolida frontierele de sud ale Ungariei, vom desfăşura unităţi de grăniceri

Guvernul de la Budapesta a decis să întărească frontierele de sud ale Ungariei şi să protejeze securitatea maghiarilor care locuiesc în zonă, prin desfăşurarea unor unităţi de grăniceri, a declarat, vineri, prim-ministrul Viktor Orbán într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook, conform MTI, potrivit News.ro. “Vom înfiinţa unităţi de grăniceri pentru a asigura securitatea dumneavoastră, în colaborare cu poliţia”, le-a transmis Orban maghiarilor.

Într-o primă etapă, 2 200 de grăniceri vor fi instruiţi şi activaţi, a declarat Viktor Orbán, adăugând că numărul acestora va fi mărit ulterior la 4 000. El a şi semnat decretul privind această măsură.

Viktor Orbán a mai informat şi despre şedinţa guvernului de joi, care a durat peste zece ore, motivul fiind – a spus el – situaţia în care războiul din Ucraina ameninţă nu doar economia, ci şi securitatea.

Prim-ministrul a spus că s-a constatat că aprovizionarea cu alimente a numeroase ţări africane este în pericol. Se aşteaptă ca această criză alimentară să crească şi mai mult presiunea migraţionistă la frontierele sudice ale ţării. Sute de mii de migranţi ilegali s-ar putea îndrepta spre Ungaria şi Europa în următoarele săptămâni şi luni, a spus el. “Primele semne ale acestei intensificări le simţim deja, numărul persoanelor care trec ilegal frontiera a crescut”. Acţiunile lor devin din ce în ce mai violente, chiar brutale. Au avut loc deja ciocniri armate de partea sârbă a graniţei, soldate cu victime. Nu sunt rare cazurile când migranţii încearcă să pătrundă în Ungaria folosind arme”, a spus Viktor Orbán.

UPDATE 13:10. Rușii bombardează în estul Ucrainei

Rusia a lansat sâmbătă un bombardament al regiunii Doneţk din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regiunii. Pavlo Kyrylenko a declarat că a avut loc un atac cu rachete în oraşul Druzhkivka, fiind avariate un spital, Palatul Culturii, clădiri rezidențiale și un loc de joacă.

Sunt așteptate rapoarte despre eventuale victime, scrie The Guardian.

„Singura cale de ieșire corectă este evacuarea!”, a scris Kyrylenko pe Telegram.

UPDATE 11:33. Papa Francisc ar putea merge la Kiev

Papa Francisc s-ar putea alătura în curând zecilor de lideri mondiali care călătoresc la Kiev, a sugerat vineri seara ministrul de Externe al Vaticanului, arhiepiscopul Paul Gallagher, la televiziunea italiană Rai1. Gallagher a spus că Suveranul Pontif în vârstă de 85 de ani va discuta despre o vizită la Kiev cu asistenții săi după ce se va întoarce din Canada la sfârșitul lunii.

Întrebat dacă ar putea fi planificată o misiune papală în Ucraina încă din august, Gallagher a răspuns: „Este posibil, nu aș exclude asta”.

Cu toate acestea, arhiepiscopul a subliniat că totul va depinde de sănătatea Papei.

Papa, care are probleme la genunchi și a fost văzut adesea folosind un scaun cu rotile în ultimele săptămâni, a fost forțat să anuleze o călătorie în Africa planificată pentru începutul lunii iulie, dar încă speră ca vizita sa în Canada la sfârșitul acestei luni să poată continua.

UPDATE 10:45. Soldați ucraineni, instruiți de forţele britanice

Un prim contingent de soldaţi ucraineni care urmează a fi instruiţi de trupele britanice pentru a-i ajuta în lupta împotriva Rusiei a ajuns în Regatul Unit, relatează sâmbătă DPA. Primul contingent din programul militar al Regatului Unit s-a întâlnit cu ministrul apărării Ben Wallace joi, perioada de instruire urmând să dureze mai multe săptămâni, a anunţat Ministerul Apărării.

În cadrul programului vor fi instruiţi până la 10.000 de ucraineni în următoarele luni. "Acest nou program de instruire ambiţios este următoarea fază în sprijinul Regatului Unit pentru forţele armate din Ucraina în lupta lor împotriva agresiunii ruse. Folosind expertiza de talie mondială a armatei britanice vom ajuta Ucraina să-şi reconstruiască forţele şi să amplifice rezistenţa în contextul în care ei îşi apără suveranitatea ţării şi dreptul lor la a-şi alege propriul viitor​", a spus Ben Wallace.

În jur de 1.050 de militari britanici sunt implicaţi în acest program care se va derula în mai multe locaţii din nord-vestul, sud-vestul şi sud-estul Regatului Unit. Instruirea le va asigura recruţilor militari cu puţină sau fără experienţă militară deprinderile necesare pentru a fi eficienţi pe linia frontului. Bazat pe instruirea de bază a soldatului britanic, cursul acoperă manipularea armelor, ajutorul de urgenţă pe câmpul de luptă, tactici de patrulare şi reguli de conduită în conflictele armată.

Guvernul britanic a procurat şi arme de asalt AK pentru programul de instruire, ceea ce înseamnă să soldaţii ucraineni se pot antrena cu arme pe care le vor utiliza pe linia frontului. De asemenea, Regatul Unit va dona haine şi echipament pentru a-i sprijini pe soldaţii ucraineni în instruirea lor şi în desfăşurarea lor în Ucraina.

UPDATE 9:20. Rusia adună forțe de rezervă în apropiere de Ucraina pentru o viitoare ofensivă

Rusia adună forțe de rezervă în apropiere de Ucraina pentru o viitoare ofensivă, avertizează serviciilor secrete britanice, potrivit Reuters. O mare parte din noile unități de infanterie rusești folosesc ca mijloc de transport vehicule blindate MT-LB, a transmis Ministerul britanic al Apărării într-un buletin periodic.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Între timp, Ucraina și-a îndemnat aliații să trimită mai multe arme în timp ce forțele sale se consolidează, în speranța de a bloca înaintarea militară a Rusiei în regiunea Donbas din estul țării.

UPDATE 8:50. România a primit în mai peste 20.000 de ucraineni care au cerut protecţie temporară

România este a doua ţară din UE, după Polonia, în funcţie de numărul de ucraineni găzduiţi în luna mai 2022 de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Mediafax.

Polonia a acordat peste 96.000 de statute de protecţie temporară ucrainenilor care au fugit din calea războiului în luna mai, iar România a acordat peste 20.000 de astfel de statute. Pe locul trei se află Bulgaria, unde s-au acordat peste 19.800 de astfel de documente ucrainenilor în mai, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, citat de Ziarul Financiar.

Directiva europeană privind protecţia temporară oferă benefi­ciarilor o serie de drepturi, printre care se află: un permis de şedere pe întreaga durată a protecţiei (care poate dura de la un an la trei ani), accesul la angajare, acces la cazare, accesul la îngrijiri medicale, accesul la educaţie pentru persoanele sub 18 ani la sistemul de învăţământ de stat.

UPDATE 7:55. Imagini cu distrugerile din Lisichansk

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri și fotografii din Lisichansk, ultimul oraș important din Lugansk pe care ucrainenii l-au deținut, dar din care s-au retras din cauza bombardamentelor constante ale rușilor. Presa ucraineană a publicat un videoclip care arată amploarea distrugerilor de la secția locală de poliție.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 6:50. Un oficial ucrainean avertizează că situația umanitară din Severodonețk va deveni "catastrofală"

Situația umanitară din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, va deveni "catastrofală" în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului, potrivit CNN.

Striuk a declarat vineri că cea mai mare parte a infrastructurii orașului nu poate fi restaurată, iar condițiile sanitare sunt deosebit de proaste. Canalizarea a fost grav avariat, împreună cu stațiile de pompare și priza de apă. După luni de lupte, trupele ruse au preluat controlul asupra orașului Severodonețk la sfârșitul lunii iunie.

Oleksandr Striuk a declarat că "90% din stocul de locuințe este deteriorat; 60% necesită demolări și reconstrucții". El a adăugat că cea mai mare parte a orașului va trebui să fie reconstruită, iar multe clădiri înalte vor trebui construite din nou de la zero.

SUA trimite încă patru sisteme HIMARS în Ucraina

SUA trimite încă patru HIMARS - Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare în Ucraina, a declarat un înalt oficial al Apărării din SUA reporterilor, vineri, la un briefing de presă, relatează The Guardian. Cele patru HIMARS în plus vor ridica numărul total al sistemelor oferite Ucrainei la 12. Potrivit oficialului, primele opt au fost deosebit de utile pe măsură ce luptele din Donbas împotriva forţelor ruse s-au transformat într-o luptă de artilerie.

Pe lângă cele patru HIMARS, SUA trimite echipamente militare şi provizii în valoare de până la 400 de milioane de dolari. Echipamentele includ trei vehicule tactice, muniţie de demolare, sisteme contra bateriei şi alte piese de rezervă, potrivit Defense News.

Noul transport va mai include şi o mie de runde de muniţie de artilerie de 155 de milimetri, a spus oficialul din Apărare. "Nu ni se pare deloc că Rusia câştigă această bătălie. Cu siguranţă nu o câştigă comparativ cu obiectivele lor iniţiale. Planurile lor au fost dejucate, dar luptele sunt grele. Dacă ruşii cred că le pot supravieţui ucrainenilor, trebuie să se mai gândească... Noi deja ne îndreptăm spre a ne gândi de ce vor avea nevoie ucrainenii în lunile şi anii care urmează​", a explicat înaltul oficial al Apărării din SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 136 LIVE TEXT. Serviciile secrete britanice: Rusia adună forţe din întreaga ţară şi le desfăşoară la graniţa Ucrainei pentru noi ofensive