Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 171 LIVE TEXT. Rușii ameninţă SUA cu ruperea relaţiilor bilaterale. Atacuri nerevendicate asupra centralei nucleare din Zaporojie

Război Rusia - Ucraina, ziua 171 LIVE TEXT. Armata ucraineană a declarat că artileria sa a lovit vineri un depozit de muniţii ruseşti în apropierea unui pod cheie din sudul ţării şi a adăugat că are acum capacitatea de a ataca aproape toate liniile de aprovizionare ale Moscovei în regiunea ocupată. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că, pentru ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, lumea întreagă poate avea "o singură atitudine faţă de Rusia - cea faţă de un stat terorist". În plus, mai spune Zelenski, restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte.

de Redactia Observator

la 13.08.2022, 20:33

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 20:30. Ucrainenii susțin că o explozie de mari proporții s-a produs la Melitopol

Autoritățile ucrainene anunță că o explozie de mari proporții s-a produs la Melitopol, în orașul din sudul Ucrainei, ocupat de ruși încă de la începutul războiului.

Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, a anunțat pe Telegram că „o explozie a fost auzită în partea de nord-est" a orașului, potrivit Sky News.

Pe acelaşi subiect

Orașul, aflat la est de râul Dnipro și la nord-est de peninsula Crimeea, este ocupat din luna martie.

Anunțul privind o explozie pe teritoriul controlat de Rusia vine la câteva zile după ce mai multe incidente s-au produs la o bază aeriană militară rusească din peninsula Crimeea.

Autoritățile din Rusia au negat că acestea ar fi fost cauzate de un atac ucrainean.

UPDATE 17:50. Atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi bombardamente de artilerie, relatează agenţiile AFP şi EFE.

''Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi'', a indicat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom, redistribuind un mesaj al liderului local din Energodar - oraşul unde se află centrala - rămas loial Kievului. ''Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare'', se mai menţionează în acelaşi mesaj.

La rândul lor, autorităţile proruse instalate în zonele controlate de armata rusă în regiunea Zaporojie au acuzat armata ucraineană că au executat aceste noi bombardamente.

''Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski'', a transmis tot pe Telegram un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov. Proiectilele au căzut ''în zonele situate pe malul Niprului şi în centrală'', a adăugat acesta.

Fluviul Nipru separă în acea zonă teritoriile pe care le controlează trupele ucrainene şi cele ruse.

Autorităţile proruse au mai transmis că din cauza atacurilor au fost nevoite să oprească una dintre turbinele hidrocentralei de la Kahovskaia, în regiunea Herson limitrofă cu Zaporojie, ceea ce ar putea avea consecinţe grave pentru funcţionarea centralei nucleare.

Mai multe bombardamente de artilerie despre care nu se ştie cine le-a lansat, dar pentru care cele două tabere s-au acuzat reciproc, au vizat începând de săptămâna trecută această centrală atomică ce se află sub controlul trupelor ruse, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl, transmite AGERPRES.

UPDATE 17:30. Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar liniști alți creditori, susține consilierul economic al lui Zelenski

Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei că situația macroeconomică a țării devastate de război este sub control, a declarat vineri, pentru Reuters, principalul consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski.

Finanțarea de la Fondul Monetar Internațional pentru aproximativ 18 luni ar putea servi drept ancoră pentru un pachet mai mare de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică provocată de invazia Rusiei, a declarat consilierul, Oleg Ustenko.

El a spus că oficialii ucraineni au fost în contact cu creditorul cu privire la potențiala solicitare, adăugând că obiectivul ar trebui să fie acela de a avansa cât mai repede posibil. FMI a refuzat să comenteze, transmite MEDIAFAX.

Comentariile lui Ustenko au venit la puțin peste două săptămâni după ce guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, a declarat pentru Reuters că a solicitat până la 20 de miliarde de dolari de la FMI pe o perioadă de doi sau trei ani, o sumă care ar fi plasat Ucraina mult peste „limita de acces excepțional" a fondului pentru împrumuturi.

Dimensiunea solicitări a declanșat o dezbatere intensă în cadrul FMI, fiind ridicate întrebări cu privire la sustenabilitatea datoriei Ucrainei.

Planul revizuit ar urma să fie modelat după un pachet de finanțare convenit în 2015, după invazia Rusiei în regiunea ucraineană Crimeea, care a inclus 17,5 miliarde de dolari din fondurile FMI, dar a contribuit la obținerea unei finanțări totale de 40 de miliarde de dolari.

„Un program al FMI de 5 miliarde de dolari ar fi în linie cu nivelurile de finanțare anterioare și ar putea fi un catalizator pentru finanțarea din alte surse, inclusiv UE, Trezoreria (SUA) și alte țări individuale", a declarat Ustenko pentru Reuters.

Programul anterior de împrumut de 5 miliarde de dolari al Ucrainei a fost anulat în martie, în condițiile în care FMI a aprobat o finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari, cu puține condiții, în primele săptămâni ale războiului.

Autoritățile ucrainene s-au angajat să colaboreze cu Fondul pentru a concepe un nou program economic „care să vizeze reabilitarea și creșterea economică, atunci când condițiile o vor permite."

Ucraina, care se confruntă cu strămutarea internă a aproximativ 7 milioane de persoane în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, se străduiește să adune resurse pentru a face față penuriei de energie, creșterii inflației și agravării crizei umanitare în apropierea iernii.

Țara se confruntă cu o contracție economică de 35%-45% în 2022 și cu un deficit fiscal lunar de 5 miliarde de dolari, în condițiile în care doar o treime din cele aproximativ 29 de miliarde de dolari promise în ajutoare occidentale s-au materializat până în prezent, spun economiștii.

Săptămâna aceasta, creditorii de peste hotare ai Ucrainei au susținut cererea acesteia de înghețare timp de doi ani a plăților pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale, dar Ucraina trebuie să facă în continuare plăți de 635 de milioane de dolari.

Ustenko a declarat că Ucraina speră să avanseze rapid în negocierile cu FMI în vederea ajungerii la un acord preliminar înainte ca aceste plăți să fie scadente.

UPDATE 16:00. Britanicii susțin că ucrainenii au distrus două poduri rutiere spre Herson

Două poduri rutiere spre Herson au fost scoase din uz în urma atacurilor ucrainenilor, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Sky News.

Ministerul britanic a făcut actualizarea zilnică a situației din Ucraina. Potrivit britanicilor, forțele rusești riscă să fie încercuite în zona Herson după ce două poduri rutiere au fost scoase din uz. Ca urmare, rușii nu se mai pot aproviziona în mod regulat și nu mai primesc întăririle militare necesare pentru a rezista în fața ofensivei ucrainenilor.

„Cele două poduri rutiere principale care dau acces la buzunarul teritoriului ocupat de Rusia pe malul vestic al râului Dnipro în regiunea Herson sunt acum probabil scoase din uz... La 10 august 2022, loviturile de precizie ucrainene au făcut probabil ca traversarea rutieră a râului Dnipro la Nova Kakhovka să devină inutilizabilă pentru vehiculele militare grele”, a anunțat Ministerul Apărării.

Rușii au încercat să repare un pod, dar acesta are structura afectată, transmite MEDIAFAX.

„În ultimele zile, Rusia a reușit doar să facă reparații superficiale la podul rutier Antonivsky, care a fost avariat și care probabil rămâne subminat structural", a precizat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

UPDATE 14:00 Rusia anunţă că a preluat controlul deplin asupra satului Pisky din regiunea ucraineană Doneţk

Forţele ruse au preluat controlul deplin asupra satului Pisky, de la periferia regiunii Doneţk din Ucraina, a anunţat, sâmbătă, Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia de presă rusă Interfax, citată de Reuters şi News.ro.

Reuters nu a putut verifica din surse independente anunţul Ministerului rus al Apărării. Forţele ruse şi pro-ruse au anunţat că au preluat controlul deplin asupra satului ucrainean Pisky cu mai bine de o săptămână în urmă.

Ministerul a mai precizat că forţele ruse au distrus un sistem de rachete HIMARS furnizat de Statele Unite în apropiere de oraşul Kramatorsk din Ucraina şi un depozit cu muniţie pentru sistem, potrivit  Interfax.

UPDATE 12:00 Rusia ameninţă Statele Unite cu ruperea relaţiilor bilaterale: Americanii devin parte în conflict

Orice posibilă confiscare a activelor ruseşti de către Statele Unite va distruge complet relaţiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat sâmbătă şeful Departamentului nord-american din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de TASS şi Mediafax.

„Îi avertizăm pe americani asupra consecinţelor dăunătoare ale unor astfel de acţiuni care vor afecta permanent relaţiile bilaterale, ceea ce nu este nici în interesul lor, nici în interesul nostru”, a declarat Alexander Darchiev pentru TASS, citat de Reuters.

Darchiev a mai spus că influenţa SUA asupra Ucrainei a crescut în măsura în care „americanii devin din ce în ce mai mult o parte directă în conflict”.

Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie, numind-o „operaţiune militară specială”.

UPDATE 10:00 S&P şi Fitch: Ucraina este în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât vineri ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD ('selective default'), respectiv RD ('restricted default'), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Reuters, citat de Agerpres.

O ţară este considerată în "default" (-incapacitate de plată - n.r.) atunci când nu îşi poate onora angajamentele financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parţial atunci când statul nu rambursează o parte din obligaţiunile sale.

La începutul acestei săptămâni, creditorii internaţionali ai Ucrainei au aprobat cererea autorităţilor de la Kiev pentru îngheţarea, timp de doi ani, a plăţilor pentru obligaţiuni în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari. Moratoriul va permite Ucrainei să economisească plăţi în valoare de aproape şase miliarde de dolari, potrivit premierului ucrainean, Denis Smihal.

Cu toate acestea, vineri S&P a coborât, cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la CC/C până la SD ('selective default'). "Având în vedere termenii şi condiţiile anunţate în restructurare, precum şi criteriile noastre, considerăm că această tranzacţie este echivalentă cu un default", a informat S&P într-un comunicat de presă.

În paralel, Fitch a coborât şi ea, tot cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la C până la RD ('restricted default'). De asemenea, niciuna dintre cele două agenţii de evaluare nu a asociat şi o perspectivă calificativelor acordate Ucrainei, care ar fi semnalat dacă intenţionează să îmbunătăţească, să retrogradeze sau să menţină ratingul de ţară al Ucrainei.

Afectată de invazia rusească începută la data de 24 februarie, Ucraina riscă o contracţie economică de 35% până la 45% în 2022 şi lunar are de acoperit un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari. 

UPDATE 9:00 Doi morți în atacul rusesc asupra orașului Kramatorsk, în estul țării

Cel puțin două persoane au fost ucise și 13 au fost rănite, vineri, într-un bombardament rusesc asupra orașului Kramatorsk, aflat încă sub control ucrainean în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul, citat de AFP.

"Un nou atac la Kramatorsk - conform primelor rapoarte, avem doi civili morți și 13 răniți cu siguranță. Bombardamentele au avariat cel puțin 20 de clădiri și a izbucnit un incendiu", a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, pe Facebook, făcând din nou apel la populația locală să evacueze.

UPDATE 6:40  Zelenski: O singură atitudine faţă de Rusia, cea faţă de un stat terorist

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse în Ucraina, "poate exista o singură atitudine faţă de Rusia - cea faţă de un stat terorist", el subliniind că restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte. "Nu se poate transforma Europa într-un supermarket unde nu contează cine intră, iar principalul lucru este să plătească pentru bunuri", susţine el.

"Astăzi, pentru prima dată, Ucraina sărbătoreşte Ziua Internaţională a Tineretului, odată cu majoritatea ţărilor din lume. Această decizie a fost luată vara trecută - de a amâna sărbătoarea până în 12 august pentru a fi împreună cu Europa într-un astfel de eveniment simbolic. Şi a funcţionat. Ziua Tineretului s-a simţit organic azi. Şi mai presus de toate, împreună cu Prima Doamnă, m-a întâlnit cu tineri eroi salvatori - sunteţi grozavi. Sunt mândru de copiii şi tinerii care sunt puternici în pofida vârstei lor, care sunt responsabili în pofida vârstei. Ei strâng fonduri pentru armată, ei îi ajută pe răniţi, ei ajută oameni, ajută la salvarea vieţilor", a afirmat Zelenski în mesajul video transmis vineri noapte, potrivit News.ro.

El a menţionat că la Palatul Mariinski a avut loc o ceremonie pentru a-i onora pe aceşti tineri eroi, enumerând mai mulţi copii, cu vârste între şapte şi 16 ani. "Putem fi mândri de faptele lor într-un mod în care nu orice adult are o astfel de biografie", a subliniat el.

Zelenski a adăugat că s-a întâlnit şi cu reprezentanţii unor organizaţii ale tinerilor. "Sunt foarte mândru că Marina Viazovska, una dintre cele mai faimoase tinere femei din Ucraina, care a primit cel mai important premiu în domeniul matematicii - celebra medalie Fields, a participat la întâlnire. Am avut o discuţie călduroasă şi productivă despre apărarea ţării, despre victorie - şi este la orizont, despre viitorul Ucrainei, despre instituţiile noastre", a arătat preşedintele ucrainean.

De asemenea, Zelenski a menţionat că a discutat cu Papa Francisc, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul acordat ucrainenilor. "Am discutat despre ce putem face împreună pentru a restabili pacea în statul nostru. L-am informat despre situaţia de pe linia frontului şi despre eforturile constante ale Rusiei de a creşte nivelul de teroare. El este de acord, ne sprijină", a afirmat el.

Zelenski a mai vorbit despre o decizie luată în Letonia prin care Rusia a fost recunoscută oficial ca stat sponsor al terorismului. "Lucrăm pentru a ne asigura că întreaga lume va face la fel. Aşa este corect. Este drept. Şi se va întâmpla. După tot ceea ce ocupanţii au făcut în Ucraina, poate exista o singură atitudine faţă de Rusia - cea faţă de un stat terorist. Şi, apropo, din acest punct de vedere trebuie determinată atitudinea faţă de cetăţenii Rusiei", a subliniat Volodimir Zelenski.

El a mulţumit Cehiei şi statelor baltice şi altor ţări europene care au adus în discuţii la nivel oficial în cadrul Uniunii Europene problema vizelor pentru cetăţenii unui stat terorist.

"Desigur, cu toţii înţelegem: sunt oameni care chiar au nevoie de protecţie, care sunt persecutaţi în Rusia, care ar putea fi chiar ucişi şi de aceea ar trebui să primească ajutor de la lumea civilizată. Acestea sunt mecanisme legale binecunoscute - prin statutul de refugiat, solicitări de azil şi alte oportunităţi de a ajuta şi a sprijini. Dar sunt pentru cei care luptă, pentru cei care sunt persecutaţi. Şi asta nu ar trebui să se aplice restului cetăţenilor ruşi în Europa - turism, entertainment, afaceri. Mai întâi trebuie să existe o garanţie că criminalii ruşi şi cei care facilitează teroarea de stat nu vor folosi Schengen. Şi în al doilea rând, nu se poate să distrugi însăşi ideea Europei, valorile noastre comune europene, adică nu se poate transforma Europa într-un supermarket unde nu contează cine intră, iar principalul lucru este să plătească pentru bunuri. De aceea, restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte şi toţi apărătorii valorilor europene ar trebui să insiste asupra lor", a apunctat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a menţionat că a semnat decrete prin care a oferit noi distincţii pentru 181 de combatanţi, aastfel că numărul total al ucrainenilor care au primit astfel de distincţii depăşeşte 26.500.

"Sunt recunoscător oricui apără ţara noastră. Celor care resping atacurile foarte brutale ale ocupanţilor din Pisky, Avdiivka, în zona Bahmut, care apără regiunea Harkov şi sudul, draga noastră Ucraină. Vom face totul ca fiecare ocupant, ca şi statul terorist în general, să simtă cu adevărat ce înseamnă un răspuns puternic al ucrainenilor.

UPDATE 6:00 Oficial ucrainean: Armata ucraineană a lovit un depozit de muniţii ruseşti

Armata ucraineană a declarat că artileria sa a lovit vineri un depozit de muniţii ruseşti în apropierea unui pod cheie din sudul ţării şi a adăugat că are acum capacitatea de a ataca aproape toate liniile de aprovizionare ale Moscovei în regiunea ocupată. Armata a declarat că atacul a ucis 11 soldaţi ruşi în depozitul din satul Vesele, la aproximativ 130 km în jos pe vastul râu Nipru, de la centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de Rusia. Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, a declarat că Ucraina are aproape toate rutele de aprovizionare din sudul Rusiei sub "control de foc", ceea ce înseamnă că Ucraina este capabilă să le lovească cu arme de distanţă în voie. "Forţele noastre controlează situaţia din sud, în ciuda faptului că inamicul încearcă să aducă rezerve, chiar dacă aproape toate arterele lor de transport şi logistice au fost lovite sau se află sub controlul nostru de foc", a adăugat ea într-o emisiune naţională

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 171 LIVE TEXT. Rușii ameninţă SUA cu ruperea relaţiilor bilaterale. Atacuri nerevendicate asupra centralei nucleare din Zaporojie