Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 178 LIVE TEXT. Patru rachete Kalibr, doborâte în estul Ucrainei. Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații

Război Rusia - Ucraina, ziua 178 LIVE TEXT. Publicațiile din Statele Unite ale Americii susțin că armata ucraineană a lansat o serie de atacuri asupra obiectivelor rusești din Peninsula Crimeea cu acordul oficialilor de la Washington. Jurnaliștii susțin că au obținut un document al guvernului de la Kiev care demonstrează faptul că evenimentele din ultima perioadă s-au desfășurat în acest fel, asta în ciuda faptului că oficialii lui Volodimir Zelenski au negat orice implicare în aceste incidente, inclusiv cele de la baza Saki.

de Redactia Observator

la 20.08.2022, 21:55

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:29 Minister ucrainean: În cele 20 de zile de la activarea “coridorului cerealelor” au părăsit porturile din Ucraina 27 de nave

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunţat că în cele 20 de zile de la activarea “coridorului cerealelor” 27 de nave cu produse agricole au părăsit porturile din Ucraina, notează news.ro. Cele 27 de nave au transportat 670.000 de tone de cereale. De asemenea, alte 18 nave sunt încărcate cu cereale. Ucraina şi Rusia au încheiat la 22 iulie un acord care să permită reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acordul a fost intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, la Istanbul.

UPDATE 21:07 Rușii acuză o posibilă tentativă de asasinat asupra primarului instalat în Mariupol

Pe acelaşi subiect

Primarul instalat în Mariupol, Konstantin Ivashchenko, a scăpat nevătămat în urma unei tentative de asasinat, au declarat sâmbătă pentru TASS reprezentanții primarului, notează Mediafax. Potrivit TASS, la intrarea în grădina zoologică din Mariupol, persoane necunoscute au încercat să-l asasineze pe primarul orașului Mariupol, Konstantin Ivashchenko.

„Da, s-a întâmplat (tentativa de asasinat - n.r.). Toată lumea este în viață. Totul este în regulă”, a declarat sursa când a fost întrebată despre atac. Un corespondent TASS a relatat că Grădina Zoologică din Mariupol, locul atacului, este izolată de forțele de ordine după ce s-a auzit o explozie când primarul era în apropiere. Polițiștii aflați la cordon de protecție au declarat că nu au existat victime.

UPDATE 18:02 Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată parţial

Ministerul rus al Apărării acuză sâmbătă Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi, la sfârşitul lui iulie, în regiunea ucraineană Zaporojie (sud-est), aflată parţial sub controlul armatei ruse, fără să prezinte probe în acest sens, relatează Reuters, citat de news.ro. Un consilier de la Ministerul ucrainan de Interne respinge aceste acuzaţii şi apreciază că acastă otrăvire ar fi cauzată de faptul că militari ruşi au mâncat carne din conserve cu termernul de valabilitate expirat.

Miniserul rus al Apărării anunţă că un număr de militari ruşi a fost spitalizat, la 31 iulie, la un spital militar, prezentând simptome ale unei otrăviri grave. Teste au relevat prezenţa în corpul militarilor a unei substanţe toxice - toxina botulinică de tip B -, potrivit ministerului rus. ”Cu privire la terorismul chimic sancţionat de regimul (preşeidntelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregăteşte probe în vederea susţinerii rezultatului tuturor analizelor”, anunţă în acest comunicat ministerul rus.

Ministerul rus al Apărării nu precizează câţi militari au fost otrăviţi atunci şi nici câţi mai sunt bolnavi în prezent. El nu face precizări nici cu privire la ”probele” pe care le evocă. Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care cauzează botulism atunci când este ingerată în produse alimentare contaninate, însă poate avea şi o întrebuinţare medicală.

UPDATE 17:25 SBU a arestat doi agenţi ruşi care voiau să se înroleze în armata ucraineană

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), direcţia de contraspionaj, anunţă printr-un comunicat de presă că a reţinut doi agenţi ruşi. Cei doi bărbaţi încercau să se înroleze în armata ucraineană pentru a transmite părţii ruse detalii despre armele primite de ucraineni din Occident. Potrivit SBU, cei doi ar fi ajutat armata rusă şi în perioada în care aceasta a fost în regiunea Kiev.

UPDATE 15:05 Copii răniți într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Nikolaev

Mai mulți copii ar fi fost răniți în urma unui atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Nikolae din Ucraina, notează Mediafax. Ochiul unei fetițe a fost smuls de o schije, potrivit Nexta, în urma atacului asupra clădirii cu cinci etaje din Voskresenske. Un jurnalist al BBC Ucraina, care a postat pe Twitter o fotografie a clădirii avariate, a declarat că 4 copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani au fost grav răniți. De asemenea, ar fi fost răniți și 5 adulți.

UPDATE 15:02 Patru rachete Kalibr, doborâte în estul Ucrainei

Patru rachete ruseşti au fost interceptate şi doborâte înainte de a-şi atinge ţintele anunţă agenţia ucraineană UNIAN, citată de BBC. Rachetele ruseşti erau modelul Kalibr şi au fost doborâte deasupra regiunii Dnipropetrovsk. Potrivit lui Valeriy Zaluzhnyy, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a declarat că au fost trase patru rachete S-300 pentru a intercepta cele patru Kalibr.

UPDATE 12:50 Atac cu dronă asupra Statului Major al Flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol, pentru a doua oară în doar o lună

Sediul Statului Major al Flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol a fost vizat sâmbătă într-un atac cu dronă, fără să rănească pe cineva, al doilea atac de acest fel în mai puţin de o lună, anunţă guvernatorul acestui oraş din Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, Mihail Razvojaiev. Detalii aici.

UPDATE 11:50 Incidentele din ultimele săptămâni afectează moralul trupelor rusești din peninsula Crimeea, susțin oficialii occidentali

Oficialii occidentali au declarat că atacurile asupra Crimeei au efecte psihologice și operaționale majore asupra forțelor Moscovei. Exploziile de la baza aeriană Saki din 9 august și alte atacuri au scos din joc mai mult de jumătate din avioanele flotei Mării Negre din acțiune, notează BBC.

Oficialii, care au vorbit cu jurnaliștii în mod anonim, au declarat că flota Rusiei de la Marea Neagră a fost redusă la doar o flotilă de coastă care trebuie să adopte acum o atitudine prudentă din cauza atacurilor ucrainene.

Aceștia mai adaugă că eșecurile i-au forțat pe comandanți să adopte o poziție defensivă. În aprilie, nava amiral a flotei, crucișătorul Moskva, a fost scufundat de Ucraina. Crucișătorul de rachete cu 510 de membri ai echipajului a condus atacul naval al Rusiei asupra Ucrainei, iar scufundarea sa a fost o lovitură simbolică și militară majoră.

UPDATE 10:50 Volodimir Zelenski, mesaj de mulțumire pentru noul ajutor militar oferit de SUA

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a mulţumit preşedintelui SUA Joe Biden, într-o postare pe Twitter, pentru noua tranşă de ajutor militar destinată ţării sale, în valoare de 775 de milioane de dolari.

”Apreciez foarte mult noua tranşă de ajutor în valoare de 775 de milioane de dolari. Mulţumesc preşedintelui SUA pentru această decizie. Am mai făcut încă un pas important pentru învingerea agresorului. Ucraina va fi liberă”, a scris Zelenski pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pentagonul a anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar destinată Ucrainei - în valoare de 775 de milioane de dolari - care constă, între altele, în rachete suplimentare pentru sistemul american de artilerie de precizie HIMARS. 

Această nouă tranşă de ajutor prevede, de asemenea, trimiterea unor sisteme mobile de tun şi obuze suplimentare compatibile cu armament furnizat de către Regatul Unit, conform unui oficial de la Departamentul american al Apărării.

UPDATE 09:30 Kievul a declanşat un eveniment de restructurare, prin blocarea plăţii datoriilor suverane

Un grup de investitori a stabilit vineri că Ucraina a declanşat un eveniment de restructurare după o îngheţare de doi ani a datoriilor suverane şi că ar trebui plătită o asigurare de neplată cunoscută sub numele de Credit Default Swap (CDS), notează News.ro.

Comitetul de determinare pentru instrumentel derivate de credit (CDDC) a declarat că membrii săi au votat ”da” în cazul unei întrebări pentru a determina dacă a avut loc ”un eveniment de restructurare a creditului” cu privire la Ucraina şi că ar trebui să aibă loc o licitaţie CDS, potrivit unui comunicat de pe site-ul său. Comitetul încă nu s-a hotărât cu privire la momentul licitaţiei.

Există contracte CDS în valoare de puţin peste 220 de milioane de dolari legate de datoria Ucrainei, potrivit datelor Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC). Bank of America, Goldman Sachs International şi JPMorgan Chase Bank sunt câţiva dintre membrii comitetului care au votat ”da”. Creditorii internaţionali ai ţării au susţinut săptămâna trecută cererea Kievului de îngheţare pe doi ani a aproape 20 de miliarde de dolari din datoria sa suverană.

UPDATE 08:30 Armata ucraineană are acces la imagini de precizie din satelit în urma unei campanii de donații

Armata ucraineană are acces rapid la imagini satelitare extrem de precise în războiul cu Rusia graţie unei campanii de strângere de fonduri. Potrivit unui contract cu furnizorul finlandez ICEYE, guvernul ucrainean are permisiunea de a folosi un satelit radar non-stop care oferă imagini inclusiv pe timp de noapte sau când sunt nori. Banii provin dintr-o campanie de strângere de fonduri lansată de prezentatorul ucrainean de televiziune Serhii Prîtula, notează Agerpres.

Conform informaţiilor apărute în presă, s-au strâns aproximativ 600 de milioane de grivne (16,2 milioane de dolari), care erau de fapt destinate cumpărării de drone de luptă turceşti Bayraktar. Atunci când producătorul a donat dronele, cu fondurile strânse a fost achiziţionat accesul la utilizarea satelitului.

Combinarea imaginilor de recunoaştere cu armele moderne va deschide noi posibilităţi forţelor armate împotriva invadatorilor Rusiei, a scris vineri pe Facebook ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Resnikov."Să presupunem că în curând orice HIMARS, M270 sau MARS II, precum şi orice armă sau arme autopropulsate cu proiectile de înaltă precizie vor putea distruge inamicul mai eficient", a spus el.

Sistemele de arme menţionate sunt lansatoare de rachete multiple cu rază lungă. În ultimele săptămâni, Ucraina le-a folosit deja pentru a lovi depozitele de muniţii ruseşti mult în spatele liniei frontului.

UPDATE 07:20 Macron denunță invazia Rusiei asupra Ucrainei și le cere francezilor "să accepte să plătească preţul libertăţii"

Preşedintele Emmanuel Macron a denunţat vineri atacul brutal al Rusiei, care a lansat o invazie în Ucraina din 24 februarie, şi a cerut francezilor "să accepte să plătească preţul libertăţii" în faţa consecinţelor din Europa, notează Agerpres.

"Mă gândesc la poporul nostru, care va avea nevoie de forţă pentru a face faţă vremurilor viitoare, pentru a rezista incertitudinilor, uneori facilităţii sau adversităţii şi, uniţi, să accepte să plătească preţul libertăţii noastre şi al valorilor noastre", a spus şeful statului francez.

"De la atacul brutal lansat de Vladimir Putin pe 24 februarie, războiul a revenit la câteva ore (distanţă) de graniţele noastre, pe pământ european", a declarat Macron.

Emmanuel Macron a făcut aceste declaraţii după conversaţia telefonică cu omologul rus despre trimiterea unei misiuni de experţi la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ţinta bombardamentelor repetate de care Kiev şi Moscova se acuză reciproc.

Preşedintele francez a făcut apel la un "gând pentru poporul ucrainean care rezistă eroic la atacurile teribile ale armatei ruse şi ale auxiliarelor acesteia"."Da, fantomele spiritului răzbunării, încălcările flagrante ale suveranităţii statelor, dispreţul intolerabil la adresa popoarelor, voinţa imperialistă reapar din trecut pentru a se impune în cotidianul Europei noastre, a vecinilor noştri, a prietenilor noştri", a spus Emmanuel Macron.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 178 LIVE TEXT. Patru rachete Kalibr, doborâte în estul Ucrainei. Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații