Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 186 LIVE TEXT. Bombardamente lângă Centrala Nucleară Zaporojie. Inspectorii AIEA vor face o vizită "în zilele următoare"

Război Rusia - Ucraina, ziua 186. Armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile atacurile în Donbas, dar fără să înregistreze mari progrese pe teren. Continuă, în schimb, bombardamentele asupra oraşelor şi satelor ucrainene. Deşi generalii de la Moscova afirmă că vizează doar obiective militare, rachetele lovesc adesea şcoli sau alte clădiri civile. Multe atacuri nu par să aibă alt scop decât să-i înspăimânte pe localnici, dar efectul este de cele mai multe ori contrar.

de Redactia Observator

la 28.08.2022, 20:16

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 20:15. Inspectorii AIEA vor vizita Centrala de la Zaporojie

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor tot mai mari privind un potențial accident nuclear.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își „continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranței și securității nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, citat de CNN.

Pe acelaşi subiect

Rafael Grossi este membru al echipei de experți, potrivit unui raport al New York Times, care susține că l-a văzut pe Grossi pe o listă de nume, care includea și „alți 13 experți din țări în mare parte neutre”. Pe listă nu apar experți din SUA sau Marea Britanie.

Anunțul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât și operatorul nuclear ucrainean Energoatom au anunțat sâmbătă că situl centralei nucleare a fost bombardat în mod repetat în ultimele 24 de ore, acuzându-se reciproc pentru bombardamente, transmite Mediafax.

UPDATE 19:20. E puţin probabil ca recrutarea din Rusia să aibă impact asupra războiului, cred britanicii

Este puţin probabil ca planul Rusiei de a-şi extinde forţele armate să aibă un impact asupra războiului din Ucraina, susține Ministerul britanic al Apărării.

Vladimir Putin a semnat recent un decret pentru a creşte personalul militar al forţelor armate ruse la peste 1,15 milioane de persoane, o creştere potenţială de 137.000 de militari, notează BBC.

Dar Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că este puţin probabil ca această creştere să sporească puterea de luptă a Rusiei, în mare măsură din cauza pierderilor continue.

Decretul preşedintelui Putin a venit pe fondul unei campanii de recrutare militară, transmite Mediafax.

Au existat rapoarte conform cărora recrutorii au vizitat chiar şi închisorile, promiţând deţinuţilor libertate şi bani.

În prezent, Rusia are o limită de puţin peste un milion de militari, la care se adaugă aproape 900.000 de angajaţi civili.

În una dintre actualizările sale periodice privind războiul, ministerul britanic susține că nu este clar dacă această creştere planificată va fi realizată prin recrutarea mai multor voluntari sau prin creşterea numărului de recruţi.

Ucraina susţine că pierderile umane ale Rusiei în război sunt foarte mari.

UPDATE 16:00. Noi bombardamente lângă Zaporojie, dar nivelul radiațiilor nu a crescut

Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, au declarat oficialităţi locale agenţiei Reuters.

Ministerul apărării de la Moscova a comunicat că ucrainenii bombardează zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal.

Compania ucraineană Enerhoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri, transmite Agerpres.

Centrala a fost ocupată de forţele ruse încă din martie, la începutul invaziei în Ucraina, iar ulterior Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa.

UPDATE 15:00. Ministrul de Externe al Ucrainei: Forțele rusești pun în pericol „întregul continent”

Forțele rusești pun „întregul continent în pericol” prin utilizarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, ca bază militară, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Centrala din Zaporojie a fost supusă recent unor bombardamente severe, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri. Au fost exprimate temeri că luptele ar putea provoca o scurgere de radiații.

„Timp de decenii, siguranța nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic”, a declarat Dmitro Kuleba, referindu-se la dezastrul de la Cernobîl din 1986, potrivit Sky News. „Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruși trebuie să iasă din centrală, nu au ce căuta acolo”, spune el.

În timp ce instalația este ocupată de Rusia, ea este condusă de muncitori ucraineni, relatează Mediafax. Duminică dimineață, oficialii ucraineni au afirmat că rachete și lovituri de artilerie rusești au lovit zonele din apropierea centralei, de cealaltă parte a râului Nipru.

UPDATE 13:05. Aproape 380 de copii au fost ucişi, iar alţi 733 au fost răniţi de la începutul războiului din Ucraina

Rusia ar fi ucis până acum 379 de copii în Ucraina, în timp ce alți 733 de copii au fost răniți, a precizat procurorul general al Ucrainei. Este vorba despre morți și vătămări confirmate oficial până acum, însă numărul real al copiilor uciși în război este, cu siguranță, mult mai mare fiindcă nu ia în calcul situația din teritoriile ocupate, de lângă linia frontului sau din teritoriile eliberate. Cel mai mare număr de victime ale copiilor a fost înregistrat în regiunea Donețk, unde 388 de copii au fost fie uciși, fie răniți, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE 11:15 Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei 

Marea Britanie va oferi drone subacvatice Ucrainei ca să curăţe zona de coastă de mine, anunţă Ministerul Apărării, citat de The Guardian. În plus, zeci de ucraineni vor fi învăţaţi în următoarele luni să folosească vehiculele autonome de vânătoare de mine, de către Royal Navy şi partenerii americani. Şase vehicule autonome de vânătoare de mine sunt trimise să caute mine ruseşti în apele de lângă coasta ucraineană. Trei vehicule urmează să fie trimise din stocurile din Marea Britanie, în timp ce alte trei vor fi cumpărate de la industrie.

UPDATE 9:00 Zelenski, discuţii cu actorul Jimmy Fallon pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra războiului din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o convorbire video cu prezentatorul şi actorul de comedie american Jimmy Fallon, cu care a discutat despre modalităţi de a atrage şi mai mult atenţia întregii lumi asupra războiului din Ucraina şi pe care l-a invitat să viziteze Kievul, relatează Ukrinform, citând Preşedinţia. Ei au discutat opţiuni de cooperare care să atragă şi mai mult atenţia întregii lumi asupra războiului rusesc din Ucraina.

„Timpul trece, iar oamenii, din păcate, s-au obişnuit chiar şi cu faptul că există un război în Europa, în secolul 21. Nu putem permite acest lucru. Acest subiect ar trebui abordat în mod constant. Şi oameni ca tine, Jimmy, ne pot ajuta în acest sens”, a spus liderul de la Kiev, potrivit News.ro.

El a remarcat activitatea lui Jimmy Fallon, adăugând că, înainte de război, uneori îi urmărea emisiunea. "Acum trecem printr-o perioadă foarte întunecată. Şi, s-ar părea, în zilele noastre nu este vorba deloc despre glume. Cu toate acestea, uneori, umorul este cel care oferă putere suplimentară pentru a merge mai departe", a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele l-a invitat pe Jimmy Fallon să viziteze Ucraina. În luna mai, Jimy Fallon a ironizat o fotografie în care preşedintele Zelenski apărea alături de preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Potrivit sursei citate, şi şeful Biroului Preşedintelui, Andriy Yermak, a avut un apel video cu regizorul, scenaristul şi producătorul american Brian Vogel, care a anunîat că intenţionează să facă un film despre războiul din Ucraina.

UPDATE 7:45 Bratislava trimite avioane MiG-29 Ucrainei. Polonia şi Cehia veghează cerul Slovaciei

Slovacia a semnat sâmbătă un acord prin care statele membre NATO, Cehia şi Polonia, vor supraveghea cerul slovac, în timp ce Bratislava îşi retrage din uz avioanele MiG-29 de fabricaţie sovietică, pentru a putea fi trimise în Ucraina.

Slovacia a declarat că este pregătită să trimită cele 11 avioane de vânătoare MiG Ucrainei, a cărei armată se bazează de mult timp pe echipamente din epoca sovietică şi care a făcut apel la mai multe provizii din partea ţărilor NATO pentru a-şi spori capacitatea de a lupta împotriva forţelor ruseşti, conform agenţiei de presă Reuters.

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat sâmbătă reporterilor că Bratislava rămâne pregătită să trimită avioanele în Ucraina vecină, dar că nu s-a ajuns încă la un acord.

„Există o voinţă politică, şi are sens, de a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor”, a declarat Nad. „Posibilitatea este pe masă şi, odată ce va exista un acord, vă vom informa”.

Naţiunile occidentale şi aliaţii lor au sporit ajutorul militar acordat Ucrainei cu fonduri, echipamente şi instruire în conflictul cu Rusia, care durează de peste şase luni.

Slovacia, cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, a donat deja un sistem de apărare aeriană S-300, elicoptere militare, obuziere autopropulsate şi rachete Grad cu lansatoare multiple de rachete. Săptămâna aceasta a declarat că va trimite 30 de vehicule de luptă de infanterie cu şenile BVP-1.

Nad, care a evaluat MiG-urile la aproximativ 300 de milioane de euro (299 de milioane de dolari), a declarat că Slovacia va căuta o compensaţie financiară sau materială pentru donaţiile sale pentru a sprijini modernizarea armatei sale.

Conform înţelegerii de sâmbătă cu vecinii Slovaciei, Cehia şi Polonia, îi vor supraveghea cerul începând din septembrie, în timp ce Slovacia aşteaptă livrarea a 14 noi avioane de luptă F-16, fabricate în SUA. Acordul privind F-16 a fost semnat în 2018, iar avioanele urmează să fie livrate în 2024.

UPDATE 7:00 Piaţă din centrul oraşului Harkov, lovită de rachete ruseşti

Câteva rachete ruseşti au lovit o piaţă din centrul oraşului Harkov, al doilea, ca mărime, din Ucraina. Un crater uriaş s-a format în mijlocul pieţei, iar ferestrele clădirilor din jur au fost spulberate. O singură persoană a fost rănită, dar, într-un sat din apropiere, o femeie a fost ucisă şi un bărbat a fost rănit în urma altui bombardament. 

Doi civili au fost răniţi în regiunea Sumî, lovită de peste 220 de proiectile. Oraşul Zaporojie, aflat sub controlul Ucrainei spre deosebire de centrala nucleară cu acelaşi nume, a fost ţinta unui atac cu urmări grave. O şcoală cu internat a fost parţial distrusă de cinci rachete. Din fericire, anul şcolar nu a început încă, iar clădirile erau goale, aşa că nu au fost victime. Aici, ca şi la Harkov, oamenii nu înţeleg motivul bombardării unor zone fără obiective militare. 

Şi în preajma centralei nucleare Zaporojie continuă bombardamentele, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. Creşte riscul pulverizării de substanţe radioactive, al incendiilor şi al scurgerilor de hidrogen, avertizează agenţia ucraineană care operează instalaţiile. Până la vizita experţilor internaţionali, anunţată pentru următoarele zile, situaţia centralei ocupate de armata rusă nu poate fi verificată de surse neutre. Pe fondul luptelor purtate nu doar la sol ci şi în aer, Ucraina a celebrat ziua Aviaţiei Militare. 

Volodimir Zelenski: Rusia a sperat să distrugă forţele noastre aeriene chiar din primele ore ale invaziei dar, bineînţeles, acest obiectiv al inamicului era absolut nebunesc, la fel ca multe altele. Forţele aeriene ale Ucrainei au rezistat din prima zi a invaziei şi continuă să-şi execute cu onoare misiunile. 

Preşedintele Zelenski a cerut din nou Occidentului avioane moderne care să poată lupta mai eficient cu cele ruseşti. Deocamdată, sprijinul militar are alte forme. Pe lângă armament şi muniţie, ucrainenii vor primi, din Marea Britanie, drone subacvatice specializate în îndepărtarea minelor marine. Militarii ucraineni sunt deja instruiţi, în folosirea lor, de marina regală britanică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 186 LIVE TEXT. Bombardamente lângă Centrala Nucleară Zaporojie. Inspectorii AIEA vor face o vizită "în zilele următoare"