Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 192 LIVE TEXT. Centrala de la Zaporojie, deconectată din nou de la reţeaua electrică. Liderul cecen dă de înţeles că va demisiona

Război Rusia - Ucraina, ziua 192. Uniunea Europeană doreşte să lanseze un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, o finanţare de 5 miliarde de euro, notează Bloomberg. Proiectul va fi propus şi discutat săptămâna viitoare. Banii fac parte dintr-un pachet de de 9 miliarde de euro propus în luna mai. Statele membre ale UE şi-au dat acordul pentru acest sprijin acordat Ucrainei, singura ţară care a spus "Nu" fiind Ungaria. Pe de altă parte, Rusia a cerut SUA 56 de vize pentru a permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov şi delegaţiei sale să se deplaseze la New York pentru a participa la reuniunea anuală a Adunării Generale la ONU în această lună, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns, potrivit Reuters. Iar, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a declarat vineri că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie (sudul Ucrainei), controlată de Rusia.

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 20:53

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 20:40 - Ramzan Kadîrov lasă de înţeles că va renunţa la funcţie

Ramzan Kadîrov, liderul cecen a postat pe canalul său de telegram prin care ar fi declarat că intenționează să ia o pauză “pe o perioadă nedeterminată” de la conducerea Ceceniei, parte a Federației Ruse, informează Nexta, într-o postare pe Twitter.

“Mi-am dat seama că ocup această poziție de prea mult timp și cred că a venit timpul (n.r să mă retrag). Avem un proverb printre ceceni: Oricât de respectat, de mult așteptat este un oaspete, dacă pleacă la timp, atunci este și mai apreciat. Cred că a venit şi timpul meu, înainte de a fi dat afară”, a spus Kadîrov.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 20:30 - Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată din nou de la reţeaua electrică

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a pierdut din nou conexiunea la reţeaua electrică a anunţat, sâmbătă, Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA), potrivit AFP, citat de news.ro.

Un incident similar a avut loc şi la 25 august. De această dată, centrala a fost deconectată după “noi bombardamente în zonă”, potrivit informaţiile furnizate de autorităţile ucrainene. Centrala continuă să funcţioneze datorită unei linii de rezervă, a precizat AIEA.

Centrala de la Zaporojie, cea maai mare din Europa, a căzut în mâinile trupelor ruse în luna martie. Complexul în care se află centrala a fost vizaat de mai multe bombardamente, ceea ce atrage temeri că s-ar putea produce o catastrofă nucleară.

UPDATE 18:50 -  Explozii puternice în apropierea unui aerodrom de pe coasta de sud a Ucrainei

Explozii puternice au fost auzite sâmbătă în apropierea unui aerodrom de pe coasta de sud a Ucrainei, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Mai multe explozii au fost auzite în apropierea unui aerodrom din sudul Ucrainei. Un oficial ucrainean a spus că incidentul a avut loc în apropiere de Melitopol, un oraș ocupat de ruși, aflat la sud de Zaporojia

Potrivit oficialului, explozia s-a produs în timp ce militarii ruși încercau să instaleze echipamente militare pe aerodrom.

UPDATE 15:30 - Ruşii ar fi dejucat o tentativă de ocupare a centralei de la Zaporojie

Forţele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie într-un atac care a avut loc vineri noapte, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că o forţă navală ucraineană de peste 250 de militari a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, vineri la ora locală 23.00.

"În ciuda prezenţei reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina", a transmis sursa citată.

Rusia susţine că forţele sale au dejucat atacul cu ajutorul elicopterelor militare şi avioanelor de luptă, distrugând 20 de bărci ucrainene şi determinând altele să se îndepărteze, respingând astfel asaltul.

Reuters precizează că nu a putut verifica informaţiile.

În ultimele luni, Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei nucleare, cea mai mare din Europa.

Centrala a fost capturată de forţele ruse în martie, dar este conectată în continuare la reţeaua electrică ucraineană şi este operată de angajaţi ucraineni.

AIEA a trimis în această săptămână o misiune la centrala nucleară, din cauza îngrijorărilor că o escaladare a situaţiei ar putea duce la un dezastru nuclear în Europa, similar cu cel de la Cernobâl.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au spus că situaţia este gravă şi că riscul unei catastrofe nucleare este mare. Ucraina şi Occidentul susţin că Rusia foloseşte centrala ca bază pentru arme grele pentru a descuraja Ucraina să tragă asupra acestora. 

UPDATE 15:00 - Erdogan i-a propus lui Putin să fie "facilitator" în privinţa situaţiei de la Centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că ţara sa poate juca un rol de facilitator în ceea ce priveşte Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit biroului său, scrie The Guardian, potrivit news.ro.

Cei doi au discutat telefonic despre evoluţiile privind exporturile de cereale ucrainene, a declarat preşedinţia turcă într-un comunicat.

Ei şi-au exprimat, de asemenea, hotărârea de a continua construcţia centralei nucleare Akkuyu din Turcia conform planurilor, a adăugat acesta.

De asemenea, au convenit să discute problemele în detaliu atunci când se vor întâlni la Samarkand, Uzbekistan, pentru un summit la sfârşitul acestei luni, a adăugat biroul.

UPDATE 14:20 UE este pregătită să reziste unei întreruperi totale a livrărilor de gaz rusesc, afirmă Gentiloni

Comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni a asigurat, sâmbătă, că Uniunea Europeană este "bine pregătită" în caz de sistare totală a livrărilor de gaz rusesc, datorită stocurilor şi măsurilor de reducere a consumului de energie, scrie AFP, citat de news.ro. "Suntem bine pregătiţi să rezistam utilizării extreme de către Rusia a armei gazului", a declarat el reporterilor în marja forumului economic organizat de Casa Europeană - Ambrosetti la Cernobbio, pe Lacul Como.

"Nu ne este frică de deciziile lui Putin, le cerem ruşilor să respecte contractele, dar dacă nu o fac, suntem gata să reacţionăm", a subliniat el. Gigantul rus Gazprom a anunţat vineri că gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de nord de Germania şi care ar fi trebuit să-şi reia livrările sâmbătă după o întrerupere de trei zile pentru operaţiuni de mentenanţă, va fi "complet" oprit până la repararea unei turbini, fără a preciza un termen limită.

Moscova a reacţionat astfel la decizia anunţată vineri de ţările G7 de a viza profitul energetic extraordinar al Rusiei, acceptând să plafoneze preţul petrolului său. În plus, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat vineri că „ar fi timpul” să se pună un plafon la preţul gazelor importate prin conductă din Rusia, susţinând astfel o măsură susţinută de premierul italian Mario Draghi.

UPDATE 13:40 Cel puţin 380 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, susţine Kievul

Cel puţin 380 de copii au fost ucişi şi alţi cel puţin 737 de copii au fost răniţi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a informat sâmbătă biroul Procurorului General al Ucrainei, pe Telegram, transmite dpa, citat de Agerpres. Aceste cifre sunt unele preliminare şi este dificil să strângi date din zonele ocupate de Rusia, unde luptele continuă, a subliniat biroul Procurorului General.

Cei mai mulţi copii răniţi, 388, au fost înregistraţi în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, apoi în Harkov - 204 copii. În total, 2328 de instituţii de învăţământ au fost avariate în Ucraina, dintre care 289 au fost distruse complet. Autoritatea ucraineană acuză de aceste crime Rusia, după ce trupele Moscovei au invadat Ucraina, cu peste şase luni în urmă. Pe 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

UPDATE 12:42 Ruşii au atacat cu rachete orașele Kramatorsk și Sloviansk

Potrivit The Guardian, trupele ruseşti au atacat cu rachete oraşele Kramatorsk și Sloviansk din estul Ucrainei. "În Kramatorsk, o rachetă a lovit o întreprindere alimentară, rănind o persoană. O alta a lovit o întreprindere din industria ușoară. Acolo a izbucnit un incendiu. De asemenea, forțele rusești au lovit două întreprinderi din Sloviansk, avariind mai multe case", a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Doneţk.

UPDATE 11:03 Ministerul britanic al Apărării: Contraofensiva ucraineană de la Herson are obiective limitate, dar a reușit să obțină o "surpriza tactică"

Potrivit unei analize realizate de Ministerul britanic al Apărării, contraofensivă ucraineană din Herson şi-a propus obiective limitate, dar a reuşit să obţină o "surpriză tactică". Conform serviciilor de informaţii din Armata ucraineană, ruşii au adus un un crematoriu mobil la Berdiansk, unde sunt arse cadavre ale militarilor ruși uciși în lupte.

UPDATE 10:18 Ucraina recunoaşte că a lovit o bază rusă în apropiere de Centrala de la Zaporojie

Ucraina a declarat, vineri, că a lovit o bază rusă din Energodar, în sudul ţării, nu departe de Centrala nucleară Zaporojie de unde acuză Rusia că şi-a scos armamentul înainte de inspecţia echipei de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit AFP, citat de news.ro. În acelaşi timp, în contextul în care ţările din G7 vizează să plafoneze preţul petrolului din Rusia, Moscova a anunţat că gazoductul Nord Stream a fost complet închis până când vor fi făcute reparaţii la o turbină, un motiv considerat pretext de Germania, care este foarte dependentă de gazul rusesc.

"În localităţile Herson şi Energodar, lovituri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie inamice, precum şi un depozit de muniţii”, ucigând mulţi soldaţi ruşi, a spus armata ucraineană. Armata ucraineană a susţinut, de asemenea, că forţele ruse şi-au evacuat "toate echipamentele lor militare de la centrală" înainte de sosirea, joi, a misiunii AIEA, dintre care mai mulţi membri au rămas la faţa locului. Centrala electrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost cucerită de trupele ruse în martie, la scurt timp după ce Moscova şi-a lansat invazia Ucrainei, iar amplasamentul său a fost vizat de mai multe bombardamente, stârnind temerile privind un dezastru nuclear. Kievul şi Moscova resping reciprioc atacurile în acest sit. Joi dimineaţă, înainte de sosirea misiunii AIEA, autorităţile ucrainene i-au acuzat pe ruşi că au bombardat ei înşişi Energodar, oraş pe care îl controlează, cu intenţia de a arunca responsabilitatea pe Kiev.

Directorul AIEA intenţionează să prezinte un raport privind centrala de la Zaporojie

În cadrul unei conferinţe de presă, la întoarcerea sa la Viena, Grossi a declarat că şase membri ai misiunii AIEA rămân la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, după ce a condus o misiune de 14 persoane. El a adăugat că săptămâna viitoare vor rămâne pe termen lung numai două persoane din cadrul misiunii, notează Agerpres. O echipă de experţi ai ONU a sosit joi la complexul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru cu radiaţii, după o întârziere de câteva ore provocată de bombardamente efectuate în apropierea obiectivului. Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de încercare de a sabota misiunea AIEA la centrala controlată de forţele ruse, dar operată de personal ucrainean.

Rusia declară că nicio viză americană nu a fost încă acordată pentru vizita lui Lavrov la ONU

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat că această situaţie este "alarmantă", căci în cursul ultimelor luni Washingtonul a "refuzat constant să acorde vize de intrare" unui număr de delegaţi ruşi pentru alte evenimente de la ONU, notează Agerpres. SUA îşi iau în serios obligaţiile în calitate de gazdă a ONU, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că dosarele pentru vize sunt confidenţiale în virtutea legii americane şi că nu pot fi comentate cazuri individuale.

În virtutea "acordului privind sediul" ONU din 1947, SUA sunt obligate în general să autorizeze accesul diplomaţilor străini la Naţiunile Unite. Dar Washingtonul afirmă că poate refuza eliberarea de vize din motive de "securitate, terorism şi politică externă". "Procesăm sute de vize în fiecare an pentru delegaţii Federaţiei Ruse la evenimentele de la ONU", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că ar trebui ca cererile să fie depuse cât mai curând posibil pentru a asigura procesarea la timp.

"În special este important de ştiut că din cauza acţiunilor nejustificate ale Rusiei împotriva ambasadei noastre la Moscova, inclusiv concedierea forţată a personalului local şi a cetăţenilor din ţări terţe, ceea ce ne-a limitat sever personalul şi capacitatea de a procesa vize", a explicat acelaşi purtător de cuvânt. Nebenzia afirmase că cererile respective fuseseră depuse la Ambasada SUA din Moscova. SUA interzic de mai mult timp diplomaţilor ruşi la ONU şi delegaţiilor ruseşti în vizită să se deplaseze mai mult de 40 de kilometri de New York fără acordul prealabil al Washingtonului.

În februarie, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva lui Lavrov, acuzându-l că este "direct responsabil de noua invazie neprovocată şi ilegală a Rusiei în Ucraina". Sancţiunile îngheaţă toate averile pe care Lavrov ar putea să le aibă în SUA şi interzic în general americanilor să aibă de a face cu el. Cele 56 de vize cerute de Moscova cuprind o echipă de diplomaţi care ar urma să vină în SUA pentru a pregăti sosirea lui Lavrov şi a delegaţiei sale pentru reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU la New York, preconizată să înceapă la 20 septembrie.

Zelenski: Mişcarea Ucrainei către UE şi transformarea în interiorul ţării noastre, unul dintre elementele cheie ale protecţiei pe termen lung a statului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că demersurile de integrare a ţării în Uniunea europeană merită o atenţie specială, având vineri o şedinţă în acest sens cu oficiali ucraineni. ”Mişcarea Ucrainei către UE şi transformarea în interiorul ţării noastre, unul dintre elementele cheie ale protecţiei pe termen lung a statului, afirmă preşedintele. Potrivit acestuia, protecţia Ucrainei este protecţia întregii Europe, notează news.ro.

”Pentru noi, mişcarea Ucrainei către Uniunea Europeană şi transformarea în interiorul ţării noastre este unul dintre elementele cheie ale protecţiei pe termen lung a statului, o garanţie a libertăţii pentru toţi ucrainenii. Prin urmare, procesul de integrare europeană merită nu doar o atenţie separată la aspectele politice, economice, sociale şi juridice, ci o abordare holistică”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare. Preşedintele ucrainean a precizat că a avut vineri ”o întâlnire dedicată paşilor ulteriori ai statului în integrarea europeană”. 

”Mergând spre Europa, consolidăm viaţa naţională ucraineană în ansamblul ei. Sunt sigur că Ucraina va deveni un membru cu drepturi depline al UE. Cel puţin să facem totul pentru aceasta”, a mai afirmat Zelenski. Acesta a adpugat că face în continuare efoturi pentru ”susţinerea şi înţelegerea Ucrainei în toate ţările europene”. ”Vă reamintesc de fiecare dată că protecţia Ucrainei este protecţia întregii Europe. Nu doar a noastră, ci a întregii lumi democratice”, a mai afirmat Zelenski. Acesta s-a referit şi la decizia  convenită de ţările G7 de a plafona preţul petrolului rusesc.

”Când acest mecanism va fi pus în aplicare, va deveni un element important de protecţie a ţărilor civilizate şi a pieţelor energetice împotriva agresiunii hibride ruseşti. Într-adevăr, preţul gazului rusesc trebuie, de asemenea, să fie plafonat”, a mai declarat Zelenski. Acesta a adăugat că ”aceste sancţiuni energetice împotriva Rusiei ar fi trebuit să fie aplicate de mult timp”. Potrivit preşedintelui ucrainean, aceste sancţiuni ”vor restabili dreptatea pentru toţi europenii, pe care Rusia încearcă să îi şantajeze cu preţuri umflate artificial pe piaţa energiei”.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 192 LIVE TEXT. Centrala de la Zaporojie, deconectată din nou de la reţeaua electrică. Liderul cecen dă de înţeles că va demisiona