Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 65 LIVE TEXT. Oficiali din Pentagon susțin că ofensiva rusă e în întârziere. SUA nu cred în posibilitatea unui atac nuclear

Război Rusia - Ucraina, ziua 65. Ucrainenii anunţă bilanţul atacului cu rachete din centrul Kievului de seara trecută, 28 aprilie: 10 persoane au fost rănite. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că exploziile au lovit districtul central Shevchenkivskyi. Rachetele au a distrus parţial o clădire rezidenţială de 25 de etaje. Marea Britanie anunţă că va trimite 8.000 de soldaţi în Europa de Est pentru exerciţii militare extinse. Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Joe Biden pentru ajutorul financiar suplimentar. SUA vor aloca 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

de Redactia Observator

la 02.05.2022 , 10:28

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 21.15. Oficialii din Pentagon cred că ofensiva rusă este în întârziere

Ofensiva rusă în Donbas, care progresează "lent şi inegal" din cauza rezistenţei opuse de armata ucraineană, a întârziat faţă de calendarul prevăzut, a declarat vineri un înalt responsabil al Pentagonului, relatează AFP. "Credem că au întârziat faţă de ceea ce sperau să realizeze în Donbas", a declarat presei acest înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

Articolul continuă după reclamă

"Au întârziat cel puţin cu câteva zile", a precizat el. "Ei sunt departe de a face joncţiunea" între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Pe acelaşi subiect

"Nu avansează foarte repede", a subliniat el. "Câţiva kilometri pe zi, este maximul pe care îl pot face pentru că sunt respinşi" de armata ucraineană. Chiar dacă luptele au început, "credem că ei continuă să creeze condiţiile unei ofensive susţinute, mai ample şi mai lungi", a adăugat înaltul responsabil din cadrul Pentagonului, potrivit AGERPRES.

El a explicat că forţele ruse "nu vor să facă aceleaşi greşeli ca la Kiev", unde coloanele de tancuri au fost imobilizate de forţele ucrainene înarmate cu lansatoare de rachete portabile iar susţinerea logistică a fost ţinută la distanţă.

"Tirurile de artilerie şi loviturile aeriene pe care le lansează asupra forţelor ucrainene nu au efectul dorit, pentru că ucrainenii continuă să reziste. De aceea credem că progresele lor au fost lente şi inegale în ultimele 24 de ore", a mai spus responsabilul american.

UPDATE 20:00. Statele Unite nu cred că există riscuri ca Rusia să utilizeze arme nucleare

Administraţia de la Washington monitorizează atent situaţia, dar, în pofida afirmaţiilor oficialilor ruşi, nu crede că există riscuri ca Rusia să utilizeze arme nucleare sau să atace state membre NATO, afirmă un oficial american.

"Continuăm să monitorizăm capabilităţile nucleare ruse în fiecare zi cât se poate de bine şi nu considerăm că există riscul utilizării armelor nucleare, nici ameninţări pentru teritoriul NATO", a afirmat vineri după-amiază un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, joi, că Alianţa Nord-Atlantică nu este implicată într-un război prin intermediari cu Rusia în Ucraina şi a catalogat drept "iresponsabile" afirmaţiile oficialilor de la Moscova despre posibilitatea utilizării armelor nucleare. Rugat să comenteze afirmaţiile oficialilor ruşi despre faptul că în Ucraina are rol un război prin intermediari între NATO şi Rusia şi despre riscul unui război nuclear, Joseph Biden a declarat, într-o conferinţă de presă organizată joi după-amiază la Casa Albă, că acuzaţiile Moscovei sunt false.

"Nu sunt reale. Sunt preocupat, deoarece aceste lucruri arată disperarea simţită de Rusia din cauza eşecului major în legătură cu ceea ce susţinea iniţial că poate face. Cred că reflectă eşecul lor. Deci, în loc să spună că ucrainenii echipaţi cu unele capabilităţi de a opune rezistenţă forţelor ruse fac aceste lucruri, trebuie să le spună propriilor cetăţeni că Statele Unite şi toată Alianţa Nord-Atlantică sunt implicate în eliminarea trupelor ruse şi a tancurilor. În primul rând, este o scuză pentru eşecul lor, iar, în al doilea rând, dacă vorbesc serios, nu ar trebui să facă nimeni comentarii gratuite despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi, este iresponsabil", a afirmat Joseph Biden, potrivit MEDIAFAX.

Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că în Ucraina are loc un conflict prin intermediari între NATO şi Rusia şi că armamentul oferit de Occident Ucrainei constituie ţintă legitimă a armatei ruse. "Sigur că aceste arme sunt ţinte legitime pentru capabilităţile de atac ale armatei ruse. Nu putem vedea lucrurile altfel. Atunci când NATO este de facto într-un război prin intermediari cu Rusia, iar acest intermediar este aprovizionat cu armament, facem în război ceea ce trebuie făcut în război", a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu acordat presei ruse, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung. De asemenea, Serghei Lavrov a subliniat că Rusia face tot posibilul pentru evitarea unui război nuclear. "Aceasta este poziţia noastră de bază. Acum riscurile sunt considerabile. Eu nu vreau să amplific artificial aceste riscuri. Mulţi ar vrea acest lucru. Pericolul este serios, este real, nu trebuie să îl subestimăm", a atras atenţia Serghei Lavrov, conform agenţiei Reuters. În replică, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a negat că Statele Unite ar fi într-un conflict militar cu Rusia prin intermediari, şeful Pentagonului subliniind că, "în mod clar, este lupta Ucrainei".

 

UPDATE 17.50. Peste 600 de răniți în ultimul bombardament de la oțelăria Azovstal

Peste 600 de persoane au fost rănite în ultimul bombardament asupra uzinei siderurgice din Mariupol, anunță primarul orașului.

Peste 600 de persoane au fost rănite în ultimul bombardament rusesc asupra uzinei siderurgice Azovstal, a declarat primarul Vadym Boychenko la televiziunea ucraineană. Edilul susține că numărul răniților a crescut după ce forțele Kremlinului au aruncat bombe asupra unității medicale improvizate din interiorul oțelăriei.

„Știți deja că au aruncat bombe asupra spitalului, bombele au distrus spitalul, iar acesta este un semn de crimă de război, pentru că numărul răniților înainte de asta era de 170, iar acum este de peste 600", a spus el, potrivit Sky News.

Săptămâna aceasta, comandantul militar ucrainean ascuns în interiorul oțelăriei Azovstal din Mariupol a declarat că o bombă a lovit un adăpost din cadrul uzinei.

Maiorul Serhiy Volyna, comandantul Brigăzii 36 a armatei ucrainene, a spus că bomba a aterizat în apropierea spitalului de campanie, unde sute de persoane primeau tratament.

Uzina siderurgică este ultima rezistență a trupelor ucrainene în interiorul orașului portuar Mariupol din sudul țării, care este acum ocupat aproape în întregime de forțele rusești.

Se crede că sute de civili sunt adăpostiți în adăposturile antiaeriene de sub complexul industrial, alături de soldați, pușcași marini și medici, transmite MEDIAFAX.

UPDATE 13:23 Rusia folosește pentru prima dată rachete lansate de pe submarine asupra Ucrainei

Un submarin rusesc cu propulsie diesel staționat în Marea Neagră a fost folosit pentru a lovi ținte militare ucrainene cu rachete de croazieră Kalibr, relatează Sky News, citat de Mediafax. În imaginile difuzate de Ministerul rus al Apărării, o salvă de rachete a fost văzută ieșind din mare și zburând spre orizont. Rusia a declarat că rachetele au lovit ținte militare ucrainene, deși acest lucru nu poate fi verificat în mod independent.

În mod semnificativ, este pentru prima dată când armata rusă a raportat că a folosit atacuri lansate de pe un submarin împotriva unor ținte ucrainene. Flota rusă din Marea Neagră a fost grav afectată recent, când nava de război Moskva s-a scufundat - lucru pentru care Ucraina și-a revendicat responsabilitatea.

UPDATE 11:07 Incendiu la un depozit de petrol din regiunea separatistă Doneţk

Un depozit de petrol din districtul Kirovskii, regiunea estică separatistă Doneţk, controlată de forţele pro-ruse, a fost atacat de armata ucraineană şi incendiat în timpul nopţii, unul din rezervoare şi patru substaţii de transformare fiind avariate, a declarat şeful administraţiei regionale, Alexei Kulemezin., relatează CNN, citat de news.ro. Mai multe videoclipuri distribuite pe reţelele sociale au arătat incendiul izbucnit la depozitul din districtul Kirovskii. ”Drept urmare a bombardării districtului Kirovskii de către obuze ucrainene, un rezervor de la depozitul de petrol a fost avariat”, a declarat şeful administraţiei separatiste Doneţk, Alexei Kulemzin.

UPDATE 10:02 Ucraina plănuiește o operațiune de evacuare a civililor din Azovstal

Ucraina speră să evacueze, vineri, civilii din vasta uzină siderurgică Azovstal din orașul Mariupol, a declarat biroul președintelui ucrainean, conform BBC, citat de Mediafax. "O operațiune este planificată astăzi pentru a scoate civilii din uzină", a declarat biroul lui Volodimir Zelenski, citat de agenția de știri Reuters. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a discutat despre evacuarea civililor din Mariupol atunci când s-a întâlnit joi cu Zelenski.

Guterres a declarat că au loc discuții intense pentru a permite evacuarea uzinei siderurgice Azovstal - ultima parte a orașului care nu se află sub control rus. Marți, președintele rus Vladimir Putin a fost de acord "în principiu" cu implicarea ONU și a Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie în evacuarea oamenilor de la uzină. Se crede că sute de bărbați, femei și copii sunt încă adăpostiți în uzină.

UPDATE 09:05 Un fost soldat american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în timp ce lupta alături de trupele ucrainene

Un cetăţean american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în această săptămână în timp ce lupta alături de forţele ucrainene, au declarat membrii familiei sale pentru CNN, citat de news.ro. Tânărul în vârstă de 22 de ani lucra pentru o firmă militară privată când a fost ucis luni. Compania îl trimisese în Ucraina, iar el era plătit în timp ce se lupta acolo, a declarat mama lui Cancel, Rebecca Cabrera, pentru CNN. Cancel, un fost soldat în Marina americană, potrivit mamei sale, s-a înscris să lucreze pentru o companie militară privată, pe lângă jobul său cu normă întreagă ca ofiţer de corecţie în Tennessee, cu puţin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a spus Cabrera. Când a început războiul, compania, potrivit acesteia, căuta contractori care să lupte în Ucraina şi Cancel a fost de acord să plece.

Zece răniţi în atacul cu rachete de la Kiev

Se pare că o rachetă a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidenţiale de 25 de etaje, rănind cel puţin 10 persoane, au declarat oficialii ucraineni în urma atacurilor ruse de joi seară. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că exploziile au lovit districtul central Shevchenkivskyi şi până acum trei persoane au fost spitalizate, scrie The Guardian.

Serviciul de Stat de Urgenţă a declarat că o explozie - despre care se crede că a avut loc în jurul orei 20.13 - a distrus parţial o clădire rezidenţială de 25 de etaje din districtul Shevchenkivskyi al capitalei.  Aproximativ o oră mai târziu, serviciile de urgenţă au reuşit să stingă incendiul, operaţiunile de căutare şi salvare sunt încă în desfăşurare. Potrivit datelor preliminare, cinci persoane au fost salvate şi zece au fost rănite. Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, a calificat, într-un mesaj pe Twitter, loviturile cu rachete ruseşti de la Kiev drept „un act odios de barbarie”.

Marea Britanie va trimite 8.000 de soldaţi în Europa de Est pentru exerciţii extinse

Aproximativ 8.000 de trupe ale armatei britanice vor lua parte la exerciţii în Europa de Est pentru a combate agresiunea rusă într-una dintre cele mai mari desfăşurari de după războiul rece, scrie The Guardian, citat de news.ro. Zeci de tancuri vor fi desfăşurate în ţări, din Finlanda până în Macedonia de Nord, în această vară, conform planurilor care au fost îmbunătăţite de când Rusia a invadat Ucraina.

Li se vor alătura zeci de mii de trupe din NATO şi din Joint Expeditionary Force care include Finlanda şi Suedia. Ministerul Apărării a declarat că acţiunea a fost planificată de mult timp şi a fost îmbunătăţită ca răspuns la invazia Rusiei asupra vecinului său la sfârşitul lunii februarie. Acţiunea Marii Britanii este de aşteptat să ajungă la un vârf de aproximativ 8.000 de angajaţi care operează în Europa continentală între aprilie şi iunie.

Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru ajutorul financiar suplimentar: "Împreună putem opri cu siguranţă agresiunea rusă şi să apărăm cu încredere libertatea în Europa"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sprijinul financiar suplimentar al SUA ca un „pas foarte important”, potrivit dpa, citat de news.ro. Zelenski a mulţumit atât preşedintelui Joe Biden, cât şi poporului american pentru ajutorul lor, exprimându-şi speranţa că şi Congresul SUA va "susţine repede" cele 33 de miliarde de dolari.  "Preşedintele Biden a spus bine astăzi că acest pas nu este ieftin", a declarat Zelenski în alocuţiunea sa.

"Dar consecinţele negative ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva democraţiei sunt atât de mari pentru întreaga lume încât, în comparativ cu ei, acest sprijin din partea Statelor Unite este necesar. Împreună putem opri cu siguranţă agresiunea rusă şi să apărăm cu încredere libertatea în Europa". Din ultima sumă, 20 de miliarde de dolari ar fi folosite pentru ajutor militar, 8,5 miliarde de dolari ar fi acordate pentru ajutor economic. SUA s-au angajat deja să livreze arme şi muniţii în valoare de peste 3,7 miliarde de dolari către Ucraina de când au început atacurile de la Moscova la sfârşitul lunii februarie.

Congresul a adoptat în martie un buget care aloca 13,6 miliarde de dolari ajutor umanitar, economic şi militar pentru Ucraina până la sfârşitul lui septembrie, sume care vor creşte şi numărul de trupe americane în Europa şi sprijină ţările vecine cu Ucraina care au primit număr mare de refugiaţi.

Zelenski, pentru Time: "Am îmbătrânit din toată această înţelepciune pe care nu mi-am dorit-o niciodată"

Preşedintele Ucrainei Zelenski a vorbit, într-un interviu pentru revista Time, despre modul în care trupele ruse au venit în câteva minute pentru a-l captura pe el şi familia lui în primele ore ale războiului, citează The Guardian. Reporterul Simon Shuster l-a intervievat pe liderul ucrainean în timp ce a petrecut două săptămâni, luna aceasta, în complexul prezidenţial de la Kiev.

În prima zi a războiului, Shuster a scris că oficialii au încercat să sigileze complexul „cu tot ce au putut găsi”, în timp ce trupele ucrainene luptau cu ruşii pe străzi. "Trupele ruse au sosit la câteva minute pentru a-l captura pe el şi familia lui în primele ore ale războiului, focurile lor de armă fiind auzite în biroul său", a adăugat el. Militarii l-au informat pe Zelenski că echipele ruse s-au paraşutat la Kiev pentru a-l omorî sau captura pe el şi familia sa.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 65 LIVE TEXT. Oficiali din Pentagon susțin că ofensiva rusă e în întârziere. SUA nu cred în posibilitatea unui atac nuclear