Reacţie oficială după ce prinţul Charles a fost acuzat că a primit pungi cu milioane de euro în timpul unor întâlniri cu un şeic
Donaţiile în scop caritabil acceptate de prinţul Charles al Marii Britanii au fost gestionate corect, a anunţat duminică biroul moştenitorului tronului britanic, după ce ziarul The Sunday Times a relatat că prinţul a primit trei milioane de euro în numerar de la un fost premier al Qatarului, unii dintre aceştia fiindu-i înmânaţi în pungi, relatează Reuters.
The Sunday Times a afirmat că prinţul Charles a acceptat banii cu trei ocazii şi i-au fost înmânaţi personal de şeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani între 2011 şi 2015. "Donaţiile caritabile primite de la şeicul Hamad bin Jassim au fost predate imediat uneia dintre organizaţiile caritabile ale prinţului, care ne-a dat asigurări că au fost urmate toate procesele corecte", a anunţat duminică biroul prinţului Charles într-un comunicat.
The Sunday Times a precizat că nu există nicio sugestie că plăţile ar fi fost ilegale. Grupul anti-monarhie Republic a afirmat că va cere lansarea unei anchete.
În noiembrie, Michael Fawcett, mâna dreapta a prinţului Charles timp de zeci de ani, a renunţat la rolul său de conducere a uneia dintre principalele organizaţii de caritate ale prinţului britanic la câteva săptămâni după ce The Sunday Times a afirmat că ar fi oferit titluri onorifice în schimbul unor donaţii. Poliţia metropolitană şi Comisia de Caritate din Marea Britanie investighează în legătură cu aceste informaţii.
Doi consilieri ar fi numărat atunci banii
Într-o declaraţie, un purtător de cuvânt al Clarence House a declarat că banii daţi în timpul întâlnirii din 2015 au fost "trecuţi imediat la una dintre organizaţiile caritabile ale prinţului, fiind urmate toate procesele corecte", relatează The Guardian. Valiza care conţinea banii a fost preluată de doi consilierii a lui Charles, care ar fi numărat manual. Se spune că consilierii au cerut Coutts, banca privată care acţionează pentru familia regală, să colecteze banii. Fiecare plată a fost depusă în conturile fondului caritabil al Prinţului de Wales (PWCF).
Discuţiile privind banii cash vin într-un moment jenant pentru prinţ. Clarence House a respins recent o serie de acuzaţi privind o practică prin care organizaţia caritabilă a prinţului accepta "bani contra acces" în structurile sale, iar Poliţia Metropolitană şi Comisia de Caritate au investigat practicile de strângere de fonduri, inclusiv vânzarea de onoruri. S-a afirmat că cel mai apropiat confident al lui Charles, Michael Fawcett, a obţinut o distincţie pentru un miliardar saudit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰