Retorica nucleară a lui Putin, cacealma sau amenințare reală? Geoană: O încercare de intimidare psihologică, mai degrabă decât un plan real
Război în Ucraina. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană califică drept ” o încercare de intimidare psihologică” ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin referitoare la utilizarea armelor nucleare.
Întrebat într-un interviu pentru El Pais cât de serios este Putin, care a vorbit joi despre un atac nuclear care ar distruge „întreaga civilizaţie", Geoană a afirmat: ”Am văzut ameninţări nucleare din partea liderilor ruşi cel puţin de la începutul războiului de acum doi ani. Este extrem de iresponsabil pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligaţia de a da dovadă de reţinere. Face parte din arsenalul său de intimidare şi presiune psihologică”
Solicitat să precizeze dacă interpretează declaraţiile liderului de la Kremlin mai degrabă ca pe o cacealma decât ca pe o ameninţare reală, secretarul general adjunct al NATO aprfeciat că ”este un discurs care ţine mai mult de logica intimidării psihologice decât de intenţii reale”.
”Nu vedem nicio ameninţare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declaraţii sunt, în sine, foarte periculoase, pentru că erodează încrederea. Rusia cunoaşte consecinţele unui astfel de pas. Este modul său grandilocvent de a ataca Occidentul, ca atunci când descrie războiul pe care l-a început în Ucraina drept un război al civilizaţiilor sau când susţine că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd”, menţionează el.
Geoană: Noi, cei din NATO, nu avem nicio intenţie de a desfăşura trupe în Ucraina
- Zelenski: "Putin vrea doar război şi moarte. Ori ajutor militar, ori lumea va avea una dintre cele mai rușinoase...
- Cum ar arăta un război în patru faze între Rusia şi NATO, potrivit Bundestag. Putin ar putea folosi arme chimice...
- Pentagonul dă alarma: "Dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia". Franţa anunţă o...
Oficialul NATO a comentat şi afirmaţiile preşedintelui Franţei Emmanuel Macron referitoare la trimiterea de trupe în Ucraina. ”Respectăm pe deplin dreptul Aliaţilor noştri de a aduce idei noi la masa discuţiilor. Dar noi, cei din NATO, nu avem nicio intenţie sau plan de a desfăşura trupe în Ucraina. Ceea ce suntem hotărâţi să facem este să continuăm să sprijinim Ucraina şi să evităm escaladarea cu Rusia, lucru pe care l-am făcut până acum în mod satisfăcător.
Acest lucru este deosebit de important după ce Ucraina a început negocierile pentru aderarea la UE şi pentru a se apropia de NATO. Nu putem spune când, dar într-o zi o Ucraină suverană va face parte atât din NATO, cât şi din UE. Este probabil ca acest război să continue pentru o perioadă de timp. Aşadar, NATO va continua să se asigure că vom sprijini Ucraina şi că vom evita o escaladare cu Rusia”, a precizat Geoană.
Putin s-a plâns în discursul de peste două ore rostit joi că ruşii sunt victimele aşa-numitei "rusofobii".
El a numit-o "iraţională" şi a spus că retorica occidentală ameninţă cu un "conflict cu utilizarea armelor nucleare şi, în consecinţă, cu distrugerea civilizaţiei". Forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt "într-o stare de pregătire deplină pentru o utilizare garantată", a menţionat Putin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰