Revelionul, învins de Omicron. Revin restricțiile antipandemice în majoritatea țărilor europene
Întreaga Europă se confruntă cu o creștere record a infecțiilor zilnice cu Covid-19. Revelionul este învins de Omicron, în condițiile în care majoritatea țărilor impun restricții.
În Franța au fost 208.000 de cazuri noi miercuri, iar în Spania, pentru prima dată, peste 100.000 de cazuri într-o singură zi. Și în Italia au fost 98.000 de persoane infectate într-o singură zi, cu o rată de pozitivare de 9,52%.
Petrecerile aglomerate, anulate în Germania
Germania a anulat petrecerile mari și a stabilit limita de 10 persoane pentru întâlnirile private, conform Euronews. Cluburile sunt închise pe 31 decembrie.
Ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, face apel la bunul simț: „De aceea, fac apel la populație să fie foarte prudentă în zilele de Anul Nou, pentru a nu facilita răspândirea infecție. Vă rugăm să sărbătoriți în grupuri foarte mici și să nu vă puneți în pericol unii pe alții, deoarece, cu incidența actuală a cazurilor raportate, subestimăm pericolul în care ne aflăm".
În Austria, Filarmonica din Viena a confirmat că faimosul său concert de Anul Nou se va desfășura doar cu 1.000 de spectatori.
Daniel Barenboim, dirijorul Orchestrei Filarmonicii din Viena, spune: „cred că suntem foarte norocoși să putem face acest lucru cu 1.000 de oameni, pentru că muzica trebuie să fie savurată live. Faptul că avem 92 de țări care ne urmăresc este un gest minunat față de orchestră și față de muzică. Dar, fundamental, trebuie să existe un public, un public live. Și cred că acest lucru este deja și va fi foarte special în aceste vremuri dificile". Pe scurt, nu este scenariul ideal, potrivit maestrului, pentru care cel mai important lucru este ca muzica să continue să răsune în celebra Sală de Aur din Viena.
Olanda a anunţat o carantină pe durata sărbătorilor de sfârşit de an. Magazinele neesenţiale, restaurantele, barurile, cinematografele şi muzeele rămân închise până pe 14 ianuarie.
În Franța, evenimentele publice de Anul Nou, cum ar fi focul de artificii de la Paris, au fost deja anulate, iar cluburile de noapte vor fi închise timp de patru săptămâni începând cu 3 ianuarie. Și Italia a anulat celebrările publice de Anul Nou, iar cluburile vor fi închise până pe 31 decembrie.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că festivitățile tradiționale de Revelion din capitala Marii Britanii sunt anulate, după ce țara se confruntă cu un val de infectări cauzate de Omicron. Ministrul britanic al Sănătății a făcut apel la responsabilitate din partea cetățenilor.
Munca de acasă obligatorie în Portugalia
Portugalia a anunțat noi restricții de Anul Nou. Munca de acasă va deveni obligatorie, iar barurile și cluburile de noapte vor fi închise de sâmbătă.
Oamenii vor putea merge la cinematografe, teatre, evenimente sportive, nunți și botezuri cu teste Covid negative. Aceeași măsură se aplică și de Anul Nou pentru cei care vor să iasă la restaurant sau să sărbătorească trecerea în noul an, în cadrul festivităților publice. În ajunul Anului Nou, nu se pot aduna mai mult de zece persoane pe stradă, în același grup, iar consumul de alcool în aer liber va fi interzis.
În Finlanda, străinii nevaccinaţi împotriva Covid, chiar dacă au un test negativ, nu mai pot intra în această ţară, a decis guvernul. Măsura nu se aplică finlandezilor care doresc să revină acasă, diplomaţilor şi personalului din sănătate.
Restricții de Revelion în România
În România, al doilea Revelion petrecut în pandemie vine cu mai puţine restricţii, spe deosebire de 2020. În acest an, cei care au certificat verde pot petrece noaptea dintre ani inclusiv la restaurant.
Începând cu 7 decembrie 2021, în mall-uri le-a fost permis accesul și celor care prezintă un test COVID cu rezultat negativ. În ciuda faptului că restaurantele au fost deschise de Crăciun, barurile și cluburile rămân închise și de Revelion 2022, iar nunţile şi botezurile vor fi interzise. Nu la fel se întâmplă cu party-urile în aer liber de Crăciun 2021 și Revelion 2022. Dacă anul trecut, circulația între orele 23:00 - 05:00 a fost interzisă, acum a fost eliminată această regulă.
În plus, cei care vor să petreacă Anul Nou departe de casă se pot caza și în unitățile turistice. În acest caz vor putea participa doar persoanele vaccinate, cele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele șase luni și cele care au un rezultat negativ al testului de COVID. Acesta poate fi PCR, dar și antigen. Nu se vor organiza petreceri cu un număr mare de persoane cu ocazia Revelion 2022, având în vedere pandemia de Covid 19 cu care ne confruntăm. Cine doreşte să petreacă alături de prieteni trebuie să înţeleagă că petrecerile private sunt permise, dar cu un număr redus de persoane.
Va fi al doilea an consecutiv când Piața Constituției din Capitală va arăta în noaptea dintre ani pustiu. Şi asta pentru că autorităţile spun că nu vor organiza nimic în noaptea de Revelion. Dacă anul trecut au fost restricţii şi oamenii nu aveau voie să iasă din case pe timpul nopţii, anul acesta, primarul Nicuşor Dan a a anunţat că nu are timp să organizeze nici spectacole şi nici focuri de artificii şi se pare că nici nu există această intenţie”.
Singurul loc din Bucureşti unde este anunţat un eveniment public de Revelion 2022 este Sectorul 3. Autorităţile de acolo lucrează la un proict astfel încât în noaptea dintre ani bucureştenii să se poată bucura de un spectacol, care o să fie organizat în parcul Titan.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰