Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Povestea a doi români, medici veterinari, care salvează animalele afectate de explozia din Beirut (Video)

Beirutul s-a transformat în infern nu doar pentru oameni, ci şi pentru necuvântătoare. Sute de animale, cu sau fără stăpân, au fost rănite şi traumatizate în explozia din Liban de acum trei săptămâni. La salvarea lor, pun umărul şi doi români, medici veterinari. Au ajuns rapid în mijlocul catastrofei din Beirut şi nu şi-au luat încă bilet de întoarcere. Vor rămâne acolo atâta timp cât va fi nevoie.

de Corina Matlinschi

la 21.08.2020 , 22:03

  • Cei doi români vor să salveze cât mai multe animale din Beirut.

Este catastrofa care a îngenuncheat Beirutul. Explozia a avut forţa unei bombe atomice. 180 de oameni au murit, zeci sunt încă daţi dispăruţi, mii au fost răniţi, 70 de mii de locuinţe au fost puse la pământ şi un sfert de milion de oameni au rămas pe drumuri. 

În tot haosul şi toată durerea, libanezii au reuşit să fie solidari. Şi-au deschis locuinţele pentru necunoscuţi, au pansat răniţi şi au ajutat fiecare cu ce a putut: bani, haine, mâncare. Lor li s-au alăturat doi români. Medici veterinari. 

Anca Tomescu, medic veterinar: Nu avem bilet de întoarcere. 

Vezi și

Gabriel Ignat, medic veterinar: Să salvăm cât mai multe animale, de asta am venit. O să vedem când ne întoarcem.

Am stat de vorbă cu Anca şi Gabriel chiar după ce au ieşit dintr-o operaţie. În fiecare zi, salvează animalele fără stăpân din portul unde a avut loc explozia şi străzile din jur, dar şi necuvântătoarele care au familii şi au ajuns, rănite şi speriate, în stradă. 

Anca Tomescu, medic veterinar: Sunt foarte multe animale rănite, traumatizate. Încercăm să le ajutăm pe cât posibil, după care să le găsim familiile, în situaţia în care acestea mai sunt în viaţă sau nu sunt rănite. 

Anca Tomescu, medic veterinar: Picioare rupte, capete lovite. Inclusiv animale foarte, foarte speriate, care nu ştiu de ele, nu recunosc pe nimeni.

Nu sunt la prima misiune. Anca şi Gabriel au salvat animale în Gaza, Libia şi Sudan. Însă ce au găsit în Liban i-a impresionat dincolo de cuvinte. Drama oamenilor de acolo i-a făcut să fie recunoscători că s-au născut în România şi că au fost feriţi de astfel de tragedii. 

Anca Tomescu, medic veterinar: Este ceva de neimaginat. Nici în cele mai negre gânduri nu mi-am putut imagina. E o situaţie cumplită pentru ei, la care s-a adăugat virusul. 

Gabriel Ignat, medic veterinar: Sunt oameni care au pierdut tot. 

Salvarea vieţilor animalelor e o luptă contracronometru zi de zi. Iar de astăzi, Beirut intră în carantină totală, aşa că clinica în care muncesc cei doi medici se va închide la ora 16.00. 

Vestea i-a ambiţionat şi mai mult şi, deşi dorul de familie e mare, nu au de gând să plece până nu simt că au făcut tot ce a stat în puterile lor. 

Corina Matlinschi Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Povestea a doi români, medici veterinari, care salvează animalele afectate de explozia din Beirut (Video)