Antena Meniu Search
x

Rusia a folosit pentru prima oară bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol. ”Nu vom fi iertați după atacarea navei Moskva”

Purtătorul de cuvânt a Ministerului Ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat vineri că, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol, relatează Reuters

de Redactia Observator

la 15.04.2022, 17:47

Rusia a folosit pentru prima oară bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol. ”Nu vom fi iertați după atacarea navei Moskva”
Rusia a folosit pentru prima oară bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol. ”Nu vom fi iertați după atacarea navei Moskva” - Profimedia

Pe 14 aprilie, două bombardiere strategice rusești Tu-95/Tu-160 au lansat rachete de croazieră care au lovit teritoriul Ucrainei din spațiul aerian Krasnodar Krai al Federației Ruse. Tot pentru prima dată de la începutul agresiunii ruse  un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 a aruncat bombe. Acest atac aerian s-a produs la Mariupol”, a declarat colonelul Oleksandr Motuzianyk, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina.

Oleksandr Motuzyanyk a spus că Rusia își concentrează eforturile în prezent pentru a ocupa orașele Rubijne, Popasna și Mariupol. Înaultima săptămână de război, trupele ruse au continuat ofensiva în zona de est a Ucrainei, ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk. 

Acestea au devenit ţinta prioritară a Rusiei, după ce Putin şi-a retras trupele din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei. Vladimir Putin a declarat pe 12 aprilie că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort sugerând că războiul pe care l-a declanşat în Ucraina ar putea fi de durată. 

Ucraina: Ne dăm seama cu toții că nu vom fi iertați după atacul asupra navei Moskva

Pe acelaşi subiect

Un purtător de cuvânt al Forțelor Armate ucrainene din sudul țării a sugerat vineri că atacurile cu rachetă de joi noaptea au fost o răzbunare pentru scufundarea crucișatorului rus Moskva, relatează CNN. Natalia Humeniuk a spus vineri într-o conferință de presă că atacul ”a afectat nu numai navele Rusiei, ci și ambițiile imperiale ale inamicului”. 

Oficialul a mai transmis că ”ne dăm seama cu toții că nu vom fi iertați” după atacul asupra navei Moskva. Ucraina a declarat că două dintre rachetele sale antinavă au lovit crucișătorul rus, în timp ce Kremlinul a spus că un incendiu de la bord a provocat daune care au dus la scufundarea navei amiral a flotei rusești de la Marea Neagră pe timp de furtună.

Natalia Humeniuk susține că ”detonarea muniției de la bord a arătat că era încărcată suficient de mult pentru a continua să distrugă Ucraina. Impactul a dus la detonarea muniției, au început să se lupte pentru supraviețuire. Am văzut alte nave care au încercat să ajute crucișătorul, dar chiar și natura a fost de partea Ucrainei, pentru că furtuna nu a permis nici să salvarea navei, nici evacuarea personalul”.

Mai multe runde de explozii s-au auzit în Nikolaiev vineri dimineața între orele locale 10:20 și 12:00. Cel puțin două persoane au fost ucise în fața unei biserici ortodoxe din oraș. Humeniuk a spus că în regiunile Nikolaiev și Herson ”inamicul are o tactică brutală”, ”plasează echipament și militari în infrastructura civilă precum școli, grădinițe, spitale și blocuri”.

”Apoi noaptea dispar din aceste poziții, părăsesc localitățile și le bombardează, dând vina pe forțele armate ucrainene că bombardează civili”, a spus ea. ”Asemenea acțiuni sunt întreprinse pentru a-și justifica statutul de eliberatori în teritoriile ocupate”, a adăugat ea. ”Ne dăm seama că atacurile asupra noastră se vor intensifica, că inamicul va încerca să se răzbune”, a spus Humeniuk. ”Suntem pregătiți, rezistăm”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia a folosit pentru prima oară bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol. ”Nu vom fi iertați după atacarea navei Moskva”