Antena Meniu Search
x

Rusia acuză Israelul că îi sprijină pe ''neonaziştii din Ucraina''

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a acuzat marţi Israelul că îi sprijină pe ''neonaziştii din Ucraina'', amplificând scandalul declaşat de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov care a susţinut că Adolf Hitler avea origini evreieşti, relatează Reuters. Război Rusia - Ucraina, ziua 69 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 03.05.2022, 16:39

Rusia acuză Israelul că îi sprijină pe ''neonaziştii din Ucraina''
Rusia acuză Israelul că îi sprijină pe ''neonaziştii din Ucraina'' - Profimedia

Ministrul rus de Externe a declanşat luni un val de furie în Israel. Invitat la o televiziune italiană, Serghei Lavrov a afirmat că denazificarea Ucrainei este necesară, chiar dacă Volodimir Zelenski are origini evreieşti. Ministrul rus de Externe a marşat pe o teorie a conspiraţiei potrivit căreia şi Hitler avea sânge de evreu.

Mai mult, Serghei Lavrov a susţinut că israelienii înţelepţi susţin că antisemiţii cei mai înflăcăraţi sunt evrei.  Aceste afirmaţii scandaloase au dus la convocarea ambasadorului Rusiei în Israel, pentru clarificări în privinţa afirmaţiilor şefului său de la Moscova. 

Premierul israelian a numit declarația lui Lavrov ”o minciună”

Israelul l-a criticat luni pe Lavrov, spunând că afirmaţia sa este un fals "de neiertat" care minimalizează ororile Holocaustului comis de nazişti. Ministrul de Externe Yair Lapid a spus luni că ”declarațiile lui Lavrov reprezintă o eroare istorică teribilă”, iar premierul Bennett a numit declarația lui Lavrov ”o minciună”.  Liderii mai multor ţări occidentale au denunţat comentariile lui Lavrov, iar Zelenski a acuzat Rusia că a uitat lecţiile celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Pe acelaşi subiect

Ministerul de Externe rus susţine într-un comunicat că afirmaţiile şefului diplomaţiei israeliene Yair Lapid sunt "anti-istorice" şi "explică într-o mare măsură de ce actualul guvern israelian sprijină regimul neonazist de la Kiev".

Moscova a reiterat poziţia lui Lavrov conform căreia originile evreieşti ale lui Zelenski nu exclud posibilitatea ca Ucraina să fie condusă de neonazişti. "Antisemitismul în viaţa de zi cu zi şi în politică nu este oprit. Dimpotrivă, este alimentat" în Ucraina, se arată într-un comunicat.

Pe 24 februarie 2022, la trei zile după ce a recunoscut republicile separatiste din Doneţk şi Luhansk, Rusia a declanşat invazia armată în Ucraina. Vladimir Putin a susținut atunci că războiul dus în țara vecină este o "operaţiune de demilitarizare şi denazificare" a Ucrainei. După 50 de zile de război, forţele ruse au început să îşi concentreze atacurile în estul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia acuză Israelul că îi sprijină pe ''neonaziştii din Ucraina''