Rusia avansează în Donbas. Cucerirea unui oraș mic îi permite să ocupe toată regiunea
Rusia câştigă un oraş mic din Ucraina care însă îi poate deschide calea către toată regiunea Luhansk. Kievul confirmă situaţia dificilă din zonă şi aşteaptă ajutor militar din statele unite pentru a face faţă ofensivei tot mai intense.Cea mai recentă cucerire a rușilor este un oraş cu o populaţie de doar 20 de mii de locuitori, dar care poate juca un rol strategic important în luptele din Donbas. Din aceasta localitate, forţele ruse pot încearca să izoleze zone aflate sub controlul ucrainienilor din Luhansk.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Aşa cum era de aşteptat situaţia în Donbas este extrem de dificilă. Au concentrat un maxim de artilerie şi rezerve. Folosesc atât rachete, cât şi raiduri aeriene".
Guvernatorul din Luhansk spune că puţin peste 1000 de soldaţi ucraineni formează ultimul bastion din Severodonetsk, de 10 ori mai puţin decât trupele ruseşti din zonă. În Harkov, femeile şi copiii au început să se întoarcă după alungarea trupelor ruseşti din regiune, deşi oraşul continuă să fie bombardat aproape zilnic.
Doi soţi care se revăd după o perioadă de despărțire din cauza luptelor care se poartă în zonă.
Soția: "Încă e periculos, dar am vrut să mă întorc şi vreau să rămân aici. Da, încă e periculos, mai sunt bombardamente".
- Război Rusia - Ucraina, ziua 94 LIVE TEXT. Liderii europeni i-au cerut lui Putin să înceapă "negocieri directe...
- Liderii europeni i-au cerut lui Putin să înceapă "negocieri directe serioase" cu Zelenski
- Analiză Bloomberg: Înfrângerea totală a lui Putin și a Rusiei nu ar trebui să fie scopul războiului din Ucraina
Liderul de la Kiev rămâne optimist că victoria va fi a Ucrainei şi cere mai multe arme grele din Vest în lupta cu armata Moscovei. Statele Unite sunt dispuse să trimită şi lansatoare de rachetă cu rază lungă de acţiune.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Donbasul va fi ucrainean pentru că noi suntem Donbas, este esenţa noastră".
John Kirby, secretar de presă Pentagon: "În fiecare zi încercăm să trimitem arme şi sisteme de artilerie în Ucraina. Şi în fiecare zi ajunge astfel de arsenal în Ucraina".
În condiţiile în care Vladimir Putin refuză orice discuţie directă cu Zelenski, negocierile de pace par un vis îndepărtat. Liderul de la Kremlin pare însă dispus să poarte negocieri pentru a împiedica o criză alimentară. Putin le-a transmis într-o convorbire telefonică lui Olaf Scholz şi Emmanuel Macron că este deschis la dialog pentru a găsi soluţii de deblocare a porturilor folosite pentru livrarea de cereale din Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰