Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia plănuiește o bază militară în regiunea Herson din Ucraina

Autoritățile pro-ruse din Herson solicită o bază militară rusă în regiunea ucraineană, potrivit presei ruse, citate de CNN. Război Rusia - Ucraina, ziua 90 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 24.05.2022 , 15:54

Rusia plănuiește o bază militară în regiunea Herson din Ucraina
Rusia plănuiește o bază militară în regiunea Herson din Ucraina - Profimedia

Administraţia numită de Kremlin în regiunea Herson din Ucraina va cere Moscovei să înfiinţeze o bază militară pe teritoriul său, pentru a acționa ca un ”garant al securităţii în regiune şi pentru locuitorii săi”, a declarat Kirill Stremousov, şef-adjunct al administraţiei militare a Hersonului pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Rusia a cucerit Hersonul la jumătatea lunii martie. De atunci, forţele ruse au numit o nouă administraţie, au început să introducă rubla rusă ca monedă și au anunțat planuri de integrare a regiunii în ”lumea rusă”. Situat în sudul Ucrainei, Herson face legătura cu Crimeea, peninsula pe care Moscova a anexat-o2014. 

”Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson”, a declarat Kirill Stremousov, şef-adjunct în ”administraţia regională civil-militară” a Hersonului. ”Vom cere acest lucru, fiind dorit şi de întreaga populaţie. Este esenţial şi va fi un garant al securităţii pentru regiune şi locuitorii săi”, a mai precizat el. ”Nu intenţionăm să fim o republică independentă separată. Sarcina noastră principală este să fim parte din cadrul Federaţiei Ruse”, a subliniat oficialul.

Articolul continuă după reclamă

Stremousov a remarcat că orice rezultat al unui referendum ”nu va fi recunoscut de ţările occidentale sub nicio formă” şi a concluzionat că organizarea lui la ora actuală este ”o pierdere de timp”. ”Potrivit planului nostru de integrare în Federaţia Rusă, trebuie să finalizăm procesul de tranziţie la toate standardele legislaţiei ruse până la sfârşitul anului şi abia atunci vom putea decide asupra unui referendum şi a statutului nostru viitor”, a adăugat şeful adjunct al administraţiei. El a evocat că limba rusă va deveni, alături de ucraineană, limba de stat în regiunea Herson.

Pe acelaşi subiect

Oficialii ucraineni estimează că aproximativ jumătate din populația Hersonului a părăsit regiunea, mulți dintre ei fugind de sub ocupația rusă.

Șoigu a anunțat 12 noi baze militare în vestul Rusiei

Rusia urmează să înfiinţeze 12 noi baze militare în vestul ţării, din cauza unei consolidări a NATO şi extinderii Alianţei în Finlanda şi Suedia, a anunțat săptămâna trecută ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. ”Până la sfârşitul anului, 12 baze militare şi unităţi vor fi desfăşurate în Districtul Militar Vest”, a anunţat Şoigu în faţa cadrelor din ministerul său şi din cadrul armatei. El nu a oferit detalii despre natura acestor instalaţii militare şi nici despre mărimea acestora.

Şoigu a vorbit despre o ”creştere a ameninţărilor militare la fronterele ruse” şi a citat exerciţiile militare NATO ”Defender Europe”, la vest şi la sud-vest de Rusia şi în Arctica. Altă ameninţare evocată o reprezintă ”candidaturile la aderarea la NATO ale vecinilor noştri apropiaţi Finlanda şi Suedia”.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Rusia plănuiește o bază militară în regiunea Herson din Ucraina