Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 90 LIVE TEXT. Rusia preia controlul asupra a trei orașe din Donețk. Ungaria declară stare de urgenţă din cauza războiului

Război Rusia - Ucraina, ziua 90. Anchetatorii ucraineni au prezentat un bilanţ provizoriu al atrocităţilor comise de ruşi. Soldaţii Kremlinului au ucis cel puţin 4.600 de civili, printre care 232 de copii. Volodimir Zelenski estimează că 100 de ucraineni mor zilnic în partea de est a ţării, aflată sub bombardamente fără oprire. Între timp, Joe Biden a avertizat că președintele rus Vladimir Putin "încearcă să stingă o cultură", arătând că Rusia vizează școlile, bisericile și muzeele ucrainene. Potrivit președintelui american, "războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o catastrofă umanitară".    

de Redactia Observator

la 24.05.2022, 22:50

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:50. Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării

Forțele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul principalei campanii a Moscovei în est, scrie Reuters, citat de Mediafax. La exact trei luni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, autoritățile din cel de-al doilea oraș ca mărime, Harkov, au redeschis metroul, unde mii de civili s-au adăpostit timp de luni de zile din cauza bombardamentelor neîncetate.

Măsura a reflectat cel mai mare succes militar al Ucrainei din ultimele săptămâni: împingerea forțelor rusești în mare parte în afara razei de acțiune a artileriei din Harkov, așa cum au făcut-o din capitala Kiev în martie. Dar bătăliile decisive ale ultimei faze a războiului continuă să se desfășoare mai la sud, unde Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să prindă forțele ucrainene ca într-o menghină, pe principalul front estic.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:05. Rusia preia controlul asupra a trei orașe din Donețk

Forțele ruse au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat, luni, guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko, pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty, citată de Mediafax. Sky News precizează că Svitlodarsk se află la 80 km sud-vest de Sievierodonetsk. Svitlodarsk a fost un punct cheie al atacurilor rusești din ultimele zile. La începutul zilei de marți, Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra orașului, înlocuind steagul ucrainean cu un steag rusesc.

UPDATE 20:40. Ungaria declară stare de urgenţă din cauza Războiului din Ucraina

Guvernul de la Budapesta declară stare de urgenţă începând de la miezul nopţii, din cauza războiului provocat de Rusia în ţara vecină, Ucraina. Anunţul a fost făcut de Viktor Orban, premierul Ungarie, într-o postare pe Facebook. Orban, care a obţinut al patrulea mandat consecutiv la alegerile legislative care au avut loc la data de 3 aprilie, a mai folosit acest regim juridic special în trecut, în timpul crizei migraţiei în Europa şi în timpul pandemiei Covid-19, scrie news.ro.

UPDATE 17:55. Rusia sancţionează peste 150 de membri ai Camerei Lorzilor

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, interdicţii de intrare pe teritoriul rus pentru 154 de membri ai Camerei Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului Marii Britanii, ca ripostă la sancţiuni aplicate de Guvernul britanic împotriva unor parlamentari ruşi din cauza invaziei în Ucraina, notează Mediafax.

"Ca reacţie la decizia luată în martie de Guvernul Marii Britanii de a stabili o listă cu sancţiuni vizând aproape toţi membrii Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului Rusiei -n.red.), impunem restricţii pentru 154 de membri ai Camerei Lorzilor", a anunţat marţi Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro. Cei 154 de membri ai Camerei Lorzilor vor avea interdicţii de intrare pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 16:57. Război Rusia - Ucraina. Trei luni de război

Aproape 1.500 de atacuri în 90 de zile de conflict, mii de suspiciuni de crime de război, 14 milioane de oameni forţaţi să-şi părăsească locuinţele şi o infrastructură în colaps. Aşa au aratat primele trei luni de război pentru Ucraina, care continuă să reziste deşi ar avea de 20 de ori mai puţin arsenal militar decât Rusia. Pierderile armatei ruse ar fi depăşit deja nivelul celor 9 ani de luptă în Afganistan şi s-ar ridica la aproape 30.000 de soldaţi ucişi.

Luptele se duc acum în Est, unde ţinta principală pentru Rusia este oraşul Severodoneţk, esenţial pentru cucerirea regiunii Luhansk. Preşedintele Zelenski a cerut mai mult ajutor militar din Occident şi noi sancţiuni pentru Moscova. Germania susţine că în câteva zile Uniunea Europeană ar putea adopta un nou pachet de sancţiuni printre care să se numere un embargo total pentru importul de petrol din Rusia.

UPDATE 16:48. Rușii filmați din satelit cum fură cereale din Ucraina. Kievul cere lumii să nu cumpere alimente de la "hoți"

Rușii și-au intensificat furtul de cereale din Ucraina, relatează CNN care prezintă drept dovadă imagini din satelit, realizate de Maxar Technologies, cu portul Sevastopol din Crimeea. Fotografiile arată două nave cargo sub pavilion rusesc andocate în Sevastopol care ar fi fost încărcate cu ceee ce se presupune a fi cereale ucrainene. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că ”fură treptat” produse alimentare ucrainene și încearcă să le vândă. Acuzațiile au fost repetate de Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Acesta i-a acuzat pe ”hoții” ruși că au furat cereale ucrainene, le-au încărcat pe nave și apoi au trecut prin Bosfor pentru a încerca să le vândă în străinătate. El a cerut țărilor să ”refuze astfel de propuneri” și să nu cumpere cerealele furate: ”Nu deveniți complici la crimele rusești. Furtul nu a adus niciodată noroc nimănui.”

UPDATE 15:50. Rusia plănuiește o bază militară în regiunea Herson din Ucraina

Administraţia numită de Kremlin în regiunea Herson din Ucraina va cere Moscovei să înfiinţeze o bază militară pe teritoriul său, pentru a acționa ca un ”garant al securităţii în regiune şi pentru locuitorii săi”, a declarat Kirill Stremousov, şef-adjunct al administraţiei militare a Hersonului pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

UPDATE 15:40. Zelenski: Rusia are de 20 de ori mai multe echipamente militare în Donbas decât Ucraina

În timpul discursului său de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Volodimir Zelenski a vorbit despre raportul de forțe disproporționat dintre țara sa și Rusia pe frontul din Donbas. Președintele ucrainean le-a explicat celor prezenți în timpul primei zile a evenimentului că rușii au de 20 de ori mai multe arme decât ucrainenii

UPDATE 15:30. Rusia a organizat primul exercițiu militar cu China de la începutul războiului din Ucraina

Rusia și China au organizat primul exercițiu militar comun de la începutul războiului din Ucraina, relatează The New York Times, citat de Mediafax. Un oficial american de rang înalt a declarat pentru The New York Times că specialiștii au urmărit exercițiul militar din nord-estul Asiei, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, se întâlnea la Tokyo cu liderii Australiei, Indiei și Japoniei.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că Rusia și China au trimis bombardiere deasupra Mării Japoniei, iar avioanele au continuat spre sud, spre Marea Chinei de Est, potrivit Sky News. Oficialii sud-coreeni au confirmat între timp că două avioane militare din China și patru aparate de luptă din Rusia au intrat în zona lor. Informația a fost confirmată de ruși. Avioane militare rusești și chinezești au efectuat exerciții comune de patrulare în regiunea Asia-Pacific, a anunțat marți Ministerul Apărării din Rusia, potrivit Reuters.

UPDATE 15:05. Rușii vor să elimine limita de vârstă pentru înrolarea în armată

Rusia pregăteşte un proiect de lege menit să elimine limita de vârstă pentru înrolarea în armată, potrivit Dumei de Stat a Rusiei, relatează AFP.

”Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de vârstă pentru cetăţenii cu vârstă legală de muncă (...), care au dreptul să încheie primul contract de serviciu militar”, se arată în nota explicativă a proiectului de lege, conform News.ro. Potrivit acestei note, doar cetăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani au dreptul în prezent să încheie un prim contract cu armata. În cazul cetăţenilor străini, vârsta pentru înrolare este cuprinsă între 18 şi 30 de ani.

Cu toate acestea, ”pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, operarea armelor şi a echipamentelor militare, este nevoie de specialişti cu pregătire avansată”, deci mai în vârstă. Această lege ar contribui la atragerea specialiştilor în domenii preferate de civili, precum asistenţă medicală, inginerie, comunicaţii ”pentru serviciul militar prin contract”, se arată în document.

Armata rusă se află în plină ofensivă în Ucraina, dar asaltul trupelor ruse a fost întâmpinat cu o rezistenţă acerbă din partea forţelor ucrainene, astfel încât Rusia a suferit pierderi materiale şi umane semnificative, deşi Moscova nu dezvăluie detalii în acest sens.

UPDATE 14:40. Milioane de oameni se îndreaptă către foamete, în timp ce Putin dezlănțuie o catastrofă alimentară globală - oficial ONU

David Beasley, șeful Programului Alimentar Umanitar al ONU a ținut un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos în care a avertizat că războiul din Ucraina creează condițiile pentru "cea mai gravă criză umanitară de la cel de Al Doilea Război Mondial". Estimările sale arată că 325 milioane de persoane riscă să sufere de foame, notează The Telegraph.

UPDATE 14:30. Atacul rusesc în Donbas este ”cel mai mare atac din Europa de după al Doilea Război Mondial”

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că ofensiva rusă din Donbas este „cea mai mare de pe pământ european de la al Doilea Război Mondial încoace”. Kuleba a scris pe Twitter că este „prea devreme” pentru a concluziona dacă Ucraina are deja toate armele necesare pentru a se apăra de ofensiva rusă.

El i-a îndemnat pe aliați să „accelereze livrările de arme și muniție, în special MLRS  (lansatoare de rachete multiple), artilerie cu rază lungă de acțiune, APC-uri (transportatoare blindate de personal)”. Kuleba i-a acuzat pe „hoții” ruși că au furat cereale ucrainene, că le-au încărcat pe nave și apoi au trecut prin Bosfor pentru a încerca să le vândă în străinătate. El a cerut țărilor să ”refuze astfel de propuneri” și să nu cumpere cerealele furate, adăugând: ”Nu deveniți complici la crimele rusești. Furtul nu a adus niciodată noroc nimănui.”

UPDATE 14:00 Şoigu: Rusia îşi încetineşte ofensiva din Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat marţi că Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor și că forţele ruse au lovit un depozit de arme situat în regiunea separatistă Doneţk, din estul Ucrainei. În depozit erau stocate proiectile pentru obuziere M777 produse în Statele Unite. Reuters nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii.

UPDATE 13:40. Mesaj pentru Putin: Este prietenul meu, să-și controleze soldații, să nu ucidă copii și bătrâni

Președintele demisionar din Filipine, Rodrigo Duterte, l-a criticat pe Vladimir Putin, pentru uciderea civililor nevinovați în Ucraina. Este prietenul meu, dar eu nu ucid copii și bătrâni, a spus liderul asiatic, potrivit CNN. Duterte a declarat că există diferențe mari între el și Putin, deși amândoi au fost numiți criminali. „Mulți oameni spun că Putin și cu mine suntem la fel pentru că ucidem oameni. Dar eu ucid criminali. Nu ucid copii și bătrâni. Ceea ce se întâmplă în Rusia și în America este diferit de ceea ce se întâmplă aici", a declarat Rodrigo Duterte în timpul unui discurs public luni seară, potrivit agenției de stat Philippines News Agency (PNA), conform Mediafax.

Duterte a mai declarat că nu l-a condamnat pe „prietenul" său Putin, ci mai degrabă i-a împărtășit sentimentul. „Putin este prietenul meu. Tu controlezi totul. Oricum, tu chiar ai început scandalul acolo. Controlează-ți soldații. Se dezlănțuie", a spus Duterte, potrivit agenției de presă.

El a cerut ca Ambasada Rusiei din Filipine să-i transmită mesajul său lui Putin, spunând că este obligația acestuia să asigure siguranța celor nevinovați. „Ambasada Rusiei, dacă mă ascultați, nu vreau să mă cert cu nimeni. Am spus că Putin este un prieten de-ai mei. Dar... este obligația voastră morală să vă asigurați că civilii, cei nevinovați, copiii, bătrânii, femeile... Sunt prea vulnerabili", a spus el. Rușii au fost acuzați că au comis nuemroase abuzuri și crime de război în Ucraina. Rusia, însă, a negat acuzațiile și susține că forțele sale nu țintesc civili.

UPDATE 12.05. Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării

Militarii ruși au lansat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei. Experții spun că bătălia ar putea fi decisivă pentru succesul sau eșecul campaniei rușilor în estul Ucrainei, anunță Reuters.

La exact trei luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, autoritățile din al doilea oraș ca mărime, Harkov, au anunțat că redeschid metroul, unde mii de civili s-au adăpostit din cauza bombardamentelor. Redeschiderea este un simbol și dovedește că rușii au fost împinși la mare distanță de oraș. Totuși, bătăliile decisive din această fază a războiului se desfășoară în sudul regiunii. Rușii încearcă să cucerească regiunea Donbas formată din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să încercuiască forțele ucrainene din est.

În cea mai estică parte a Donbasului aflat sub autoritatea statului ucrainean se află orașul Sievierodonetsk de pe malul estic al râului Siverskiy Donets și orașul geamăn Lysychansk de pe malul vestic. Acestea au devenit ținte strategice pentru Rusia, iar rușii avansează din trei direcții pentru a le încercui. „Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk. Intensitatea focului asupra orașului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, ei pur și simplu distrug orașul", a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk. Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari orașe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au răsunat marți dimineața.

Bătălia din est urmează capitulării, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după aproape trei luni de asediu. Rusia controlează acum o porțiune neîntreruptă din estul și sudul Ucrainei, dar nu și-a atins încă obiectivul de a cuceri în totalitate regiunile Luhansk și Donețk.

UPDATE 11:05. Kievul este pregătit pentru schimbul de prizonieri cu Rusia, anunță președintele ucrainean

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că țara sa este pregătită pentru un schimb de prizonieri cu Rusia „chiar mâine”, cerându-le aliaților să continue să facă presiuni asupra Moscovei.  

"Schimbul de oameni - aceasta este o chestiune umanitară astăzi şi o decizie foarte politică care depinde de sprijin din multe state. Este important... să facem presiuni politice la orice nivel, prin afaceri puternice, prin închiderea afacerilor, embargoul petrolului... şi prin aceste ameninţări intensifică activ schimbul oamenilor noştri cu militari ruşi. Nu avem nevoie de militari ruşi, avem nevoie doar de ai noştri. Suntem pregătiţi pentru un schimb chiar şi mâine", a spus Zelenski într-o legătură video cu cei prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos.  

Câteva mii de oameni sunt în captivitate după ce Rusia a capturat oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei şi ca urmare a bătăliei din regiunea estică Donbas, a spus el.

Rusia a trimis mii de militari în Ucraina în 24 februarie pentru ceea ce ea numeşte o "operaţie specială" de demilitarizare a vecinului său şi a dezrădăcinării naţionaliştilor periculoşi - afirmaţii respinse de Kiev şi de ţările occidentale ca pretexte false pentru acapararea de pământ.

În ultimele săptămâni, militarii ruşi au încercat să încercuiască forţele ucrainene şi să ocupe complet Lugansk şi Doneţk, provinciile care alcătuiesc regiunea Donbas, unde Moscova se bazează pe luptători separatişti.

UPDATE 9:55. Volodimir Zelenski, în topul Time al celor mai influente personalităţi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume în 2022, realizat de revista Time, potrivit DPA. "În preşedintele Zelenski, poporul ucrainean are un lider demn de curajul şi rezistenţa sa", a scris preşedintele american Joe Biden într-un scurt text de prezentare a liderului ucrainean. "Naţiunile din lumea liberă, inspirate de exemplul preşedintelui Zelenski, sunt mai unite, mai hotărâte şi mai conştiente de scopul lor decât în oricare alt moment din memoria recentă", a adăugat liderul american.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, este de asemenea în listă.

În acest clasament a mai fost inclus şi preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei vecine în urmă cu trei luni.

UPDATE 8:40. S-a redeschis metroul din Harkov 

Sistemul de metrou al oraşului Harkov şi-a reluat operaţiunile marţi, după ce luni de zile a servit drept adăpost pentru cetăţenii care încercau să scape de bombardamentele forţelor ruse, a declarat primarul, Ihor Terekhov.

”Pe 24 mai, vom deschide metroul. Toate liniile vor fi lansate. Traficul cu metroul se va desfăşura de la ora 7.00 până la ora 19:00. Intervalele nu vor fi aceleaşi ca pe timp de pace. Depoul metroului a fost avariat în timpul bombardamentelor, astfel că intervalele vor fi mai lungi”, a afirmat Terekhov în declaraţii televizate.

În timpul bombardamentelor lansate de trupele ruse asupra Harkovului — al doilea oraş ca mărime al Ucrainei — mulţi locuitori s-au refugiat în subteran. Terekhov a menţionat că mulţi dintre cei care au rămas în subteran au fost mutaţi în cămine, în zone mai îndepărtate de bombardamente. ”Dacă este necesar, oamenii pot folosi metroul ca adăpost anti-bombă, în special pasajele subterane”, a subliniat primarul ucrainean.

UPDATE 7:33. Danemarca va furniza Ucrainei rachete Harpoon 

Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat luni şeful Pentagonului, informează marţi AFP. 

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că aproximativ 20 de ţări au anunţat noi tranşe de asistenţă în materie de securitate în cadrul celei de-a două întâlniri, virtuale, a "Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei". Printre echipamentele ce urmează să fie livrate Ucrainei, Danemarca s-a angajat să trimită un sistem de lansator de rachete antinavă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate sisteme ce echipează marina ţărilor occidentale.

Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau al submarinelor, chiar şi al bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi care devine, astfel, o baterie de apărare de coastă. Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit producătorului său Boeing, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat pe o rază de acţiune ce merge de la 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune. Acest tip de rachetă ar putea face accesibil armatei ucrainene, ca ţintă, portul Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia.

Joe Biden, la summitul Quad de la Tokyo: "Parcurgem o perioadă întunecată în istoria noastră comună"

Președintele Joe Biden a făcut declarații în deschiderea summitul-ului Quad de la Tokyo, abordând importanța alianței pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

"Parcurgem o perioadă întunecată din istoria noastră comună. Războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o catastrofă umanitară. Civilii nevinovați au fost uciși pe străzi și milioane de refugiați sunt strămutați în interior, dar și exilați. Iar aceasta este mai mult decât o problemă europeană, este o problemă globală", a declarat Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a avertizat că președintele rus Vladimir Putin "încearcă să distrugă o cultură", arătând că Rusia vizează școlile, bisericile și muzeele ucrainene. Invazia Rusiei, a adăugat Biden, "nu face decât să sporească importanța" obiectivelor și valorilor comune ale Quad.

"Principiile fundamentale ale ordinii internaționale, integrității și suveranității teritoriale, dreptul internațional, drepturile omului trebuie întotdeauna apărate, indiferent de locul în care sunt încălcate", a mai spus Joe Biden, potrivit CNN.

Rusia continuă să ameninţe Ucraina cu armament din ce în ce mai puternic. Kremlinul susţine că, în următoarele luni, va pune în funcţiune 50 de noi rachete nucleare. Acestea sunt supranumite Satan 2, sunt balistice şi nu pot fi interceptate de scuturile antirachetă. Până atunci, trupele Moscovei se ocupă cu deminarea oţelăriei Azovstal. În ceea ce priveşte membrii Batalionului Azov şi puşcaşii marini capturaţi de ruşi, aceştia vor fi judecaţi în Doneţk, de un aşa-zis tribunal internaţional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 90 LIVE TEXT. Rusia preia controlul asupra a trei orașe din Donețk. Ungaria declară stare de urgenţă din cauza războiului