Antena Meniu Search
x

Rusia recrutează angajaţi pentru reconstruirea oraşelor ocupate în Ucraina. Salarii mari și oportunități de „avansare în carieră”

Autoritățile din Rusia au lansat o campanie de recrutare a lucrătorilor esențiali pentru „reconstrucția” teritoriilor din estul Ucrainei ocupate de armata lui Putin, potrivit mai multor anunţuri publice apărute în mediul online pe site-uri dedicate locurilor de muncă, dar și în cadrul știrilor, scrie The Moscow Times.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 01.07.2022, 09:01

Rusia recrutează angajaţi pentru reconstruirea oraşelor ocupate în Ucraina
Rusia recrutează angajaţi pentru reconstruirea oraşelor ocupate în Ucraina - Shutterstock - foto ilustrativ

De când și-a mutat focalizarea invaziei spre est, în urma unui efort eșuat de a cuceri Kievul, Rusia a spus că obiectivul său principal este „eliberarea” zonelor din estul și sudul Ucrainei populate predominant de vorbitori de limbă rusă.

Acum, oficialii par să se bazeze pe cei mai săraci și mai patrioti cetățeni ai Rusiei pentru a ajuta aceste regiuni să-și revină după devastarea ofensivei sale de patru luni, oferind salarii peste medie și o serie de beneficii.

Zeci de anunţuri de locuri de muncă pe piața online din Rusia recrutează zidari, constructori și sudori să se alăture reconstrucției din Donețk, capitala autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR). 

Majoritatea ofertelor vizează categoria de oameni din afara marilor centre urbane și promit salarii de început de două sau trei ori mai mari decât mediile regionale. 

Pe acelaşi subiect

Rusia, în căutare de angajaţi

Lucrătorilor li se promite, de asemenea, un pachet de beneficii impresionant, inclusiv acoperirea tuturor meselor și a cazării, timp de vacanță plătit, oportunități de „avansare în carieră” și chiar un bonus în numerar de 60 de dolari pentru recomandarea unui prieten de încredere. 

Deși listele sunt postate de antreprenori privați, unii menționează că proiectul este sponsorizat de Ministerul Construcțiilor din Rusia și este însoțit de sloganuri motivaționale precum „Hai să reconstruim Donbasul împreună”. 

Potrivit ofertelor de muncă toți lucrătorii care se aventurează în misiunea patriotică vor fi supuși unui control de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. 

Deşi muncitorilor din construcții li se promite că vor fi trimişi în teritoriile ocupate „în câteva zile”, în anunţuri, cei care recrutează nu fac nicio mențiune despre despăgubiri în cazul unei potențiale răniri sau deces a unui muncitor. Recrutorii din construcții contactați de The Moscow Times au refuzat să comenteze siguranța lucrătorilor sau potențiala compensație. 

Beneficii şi salarii peste medie

Spre deosebire de muncitorii din construcții, se pare că profesorii sunt recrutați prin canale private, cum ar fi grupuri închise de rețele sociale din universități specializate în formarea profesorilor. 

Potrivit site-ului de știri Tayga.info din Siberia, un astfel de mesaj de recrutare care caută profesori pentru „toate disciplinele”. Un astfel de anunţ a apărut într-o conversație cu studenții la Universitatea Pedagogică de Stat din Novosibirsk. „Sarcinile sunt să asigure începutul anului școlar, să organizeze activități educaționale și să lucreze cu copiii”. Universitatea a negat acest lucru şi a spus că mesajul nu este autentic.

Preocupările privind siguranța sunt unul dintre principalii factori care împiedică recrutarea de profesori în Rusia pentru teritoriile ocupate, potrivit lui Daniil Ken, șeful sindicatului independent Teachers’ Alliance, care este afiliat criticului întemnițat de la Kremlin Alexei Navalny. 

În ciuda faptului că salariile promise sunt de până la nouă ori mai mari decât media în regiunile de recrutare, cererea pentru posturile de predare vacante în estul Ucrainei rămâne scăzută, a spus Ken. 

„Sper că unii oameni au o înțelegere morală că a merge în teritoriile ocupate este greșit, dar există și o evaluare rațională a riscurilor”, a declarat Ken marți pentru postul de televiziune polonez Belsat. 

Mai de succes pare să fie recrutarea continuă de oficiali, deputați locali și activiști loiali Kremlinului, a informat ziarul Vedomosți la începutul acestei săptămâni.

Politicienilor care merg în republicile separatiste Doneţk şi Lugansk li se garantează dublarea salariilor şi chiar au promis promovări la întoarcerea în Rusia, a informat luni  ziarul Kommersant . Mai mulți politicieni regionali cunoscuți au fost deja promovați în poziții proeminente în republicile separatiste. 

Rostislav Antonov, deputat în orașul siberian Novosibirsk, a fost numit consilier umanitar al liderului DNR Denis Pușilin la începutul acestei luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rusia recrutează angajaţi pentru reconstruirea oraşelor ocupate în Ucraina. Salarii mari și oportunități de „avansare în carieră”