Antena Meniu Search
x

Rusia revendică proprietatea centralei nucleare Zaporojie, atacată și capturată de armata rusă în urmă cu o săptămână

Oficialii ruși de la Rosatom au sosit la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, de la Zaporojie, cerând să preia controlul asupra instalației, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de energie nucleară operată de statul ucrainean. Centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de forțele ruse de mai bine de o săptămână, Energoatom susținând anterior că angajații săi au fost forțați să lucreze „sub amenințare”.

de Redactia Observator

la 12.03.2022, 17:36

Acum, Energoatom a declarat că 11 persoane de la Rosatom, compania de stat a Rusiei pentru energie atomică, au sosit vineri la centrală și că un reprezentant al grupului a spus că centrala aparține acum Rosatom, scrie CNN.

„Potrivit unui reprezentant al acestui grup, ei au fost trimiși să evalueze securitatea nucleară și radiațională după bombardamentul și confiscarea stației, precum și pentru a oferi asistență la reparații”, se arată în comunicat.

„Un alt motiv pentru apariția lor a fost exprimat ca fiind refuzul conducerii pro-ucrainene și al personalului ZNPP de a coopera cu invadatorii”, a adăugat acesta.

Potrivit sursei citate, doi ingineri de nivel înalt de la centralele nucleare rusești din Balakovo și Rostov se numără printre cei 11 ruși care au sosit vineri la Zaporojie.

Pe acelaşi subiect

Toate centralele nucleare din Ucraina funcționau stabil vineri

Vineri, toate centrale nuclearo-electrice din Ucraina funcționau stabil, dar personalul de la centrala de la Zaporojie, capturată de ruși, se confruntă cu presiuni psihologice, a mai transmis compania Energoatom.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat sâmbătă că două dintre cele patru linii electrice de înaltă tensiune ale centralei au fost avariate. Chiar și așa, cantitatea de energie de care are nevoie centrala pentru a continua să funcționeze în siguranță poate fi furnizată cu o singură linie disponibilă.

Rosatom nu a comentat această problemă, mai notează CNN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia revendică proprietatea centralei nucleare Zaporojie, atacată și capturată de armata rusă în urmă cu o săptămână