Antena Meniu Search
x

Centrala nucleară de la Cernobîl. Ucraina cere încetarea focului pentru reparaţii, CNCAN anunţă că nu există depăşiri ale radiaţiilor

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba cere încetarea imediată a focului pentru a permite repararea unei linii de energie electrică care alimentează centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, deoarece o pană de curent prelungită poate provoca scurgeri radioactive. După ce autoritățile ucrainene au informat că fosta centrală nucleară, ocupată de ruși, a fost deconectată de la rețeaua electrică, iar pompele de răcire a deșeurilor radioactive nu mai funcționează, agenția Internațională pentru Energie Atomică precizează că nu sunt afectate sistemele critice de siguranță ale centralei. Şi CNCAN transmite că nu există depăşiri ale radiaţiilor de la Cernobîl şi nu există niciun pericol pentru populaţie.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 17:48

Centrala nucleară de la Cernobîl. Ucraina cere încetarea focului pentru reparaţii, CNCAN anunţă că nu există depăşiri ale radiaţiilor
Centrala nucleară de la Cernobîl. Ucraina cere încetarea focului pentru reparaţii, CNCAN anunţă că nu există depăşiri ale radiaţiilor - Profimedia

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost decuplată de la electricitate, iar ucrainenii transmit că sistemul de răcire funcţionează în acest moment cu ajutorul unor generatoare pe bază de motorină. Însă capacitatea acestora asigură răcirea timp de doar 48 de ore, dacă nu sunt realimentate. În caz contrar, subtanţele radioactive ar putea ajunge în mediu. Ministerul rus de externe susţine însă că situaţia este sub control şi că de mentenanţa centralei se ocupă, împreună, ofiţeri ruşi, specialişti ucraineni, membrii ai gărzii naţionale şi angajaţi civili.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că forţele ruse trebuie să înceteze focul imediat pentru a permite repararea unei linii de alimentare cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, deoarece o pană de curent prelungită poate provoca scurgeri radioactive, potrivit Reuters. "Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de alimentare a centralei nucleare de la Cernobîl timp de 48 de ore. După aceea, sistemele de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclear epuizat se vor opri, făcând iminente scurgerile de radiaţii", a scris Kuleba pe Twitter.

Compania energetică naţională anunţase ceva mai devreme că alimentarea electrică a centralei este complet întreruptă în urma unor acţiuni militare ruse. Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a transmis la rândul său că imposibilitatea răcirii combustibilului nuclear epuizat poate duce la eliberarea unor substanţe radioactive.

Germania nu are informaţii despre scăpări de radiaţii de la Cernobîl, a comunicat tot miercuri un purtător de cuvânt al ministerului mediului de la Berlin. Franţa menţine contactul cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), în încercarea de a evalua situaţia instalaţiei de la Cernobîl, din Ucraina, a declarat Gabriel Attal, purtător de cuvânt al guvernului de la Paris.

Pe acelaşi subiect

"Încercăm să clarificăm aceste rapoarte", a spus Attal, adăugând că Franţa cere Rusiei să coopereze. AIEA a comunicat că întreruperea alimentării cu energie la Cernobîl nu afectează în mod critic siguranţa centralei unde s-a produs în 1986 cea mai mare catastrofă din istoria industriei energetice nucleare. "Sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent", apreciază agenţia.

CNCAN: Nu există depăşiri ale radiaţiilor de la Cernobîl şi nu există niciun pericol pentru populaţie

Nu există depăşiri ale valorilor normale de radiaţii la Cernobîl şi nu există niciun pericol pentru mediu şi populaţie, se arată într-un comunicat al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). "Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri la nivelul teritoriului ucrainean. Din informaţiile primite de la Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11:00", spun reprezentanţii CNCAN, potrivit Agerpres

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcţionale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie.

Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcţionarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesităţi prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu reţeaua naţională de energie electrică.

CNCAN dă asigurări că, prin intermediul Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

La rândul său, Şerban Valeca, reprezentant al Institutului de Cercetări Nucleare, a precizat că în acest moment nu sunt depăşiri de radiaţii în România şi, dacă ar fi, acestea s-ar înregistra imediat. De când a început războiul nu au fost depăşiri de radiaţii, a adăugat el, la Digi 24. Valeca a precizat că, fiind vorba de combustibil nuclear din 1986, acesta este deja răcit şi se presupune că nu ar mai trebui să reprezinte un pericol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Centrala nucleară de la Cernobîl. Ucraina cere încetarea focului pentru reparaţii, CNCAN anunţă că nu există depăşiri ale radiaţiilor