Rusia şi Belarus extind exerciţiile militare care ar fi trebuit să se încheie duminică. Blinken: "Totul arată că suntem în pragul unei invazii"
Rusia va prelungi exerciţiile militare în Belarus, care trebuiau să se încheie duminică, a anunţat Ministerul Apărării din Belarus, o decizie despre care secretarul de stat Antony Blinken a spus că l-a îngrijorat mai mult că invazia rusă în Ucraina este iminentă, transmite Reuters.
Ministerul Apărării de la Minsk a declarat că decizia a fost luată din cauza activităţii militare în apropierea graniţelor cu Rusia şi Belarus, precum şi a situaţiei din regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Bombardamentele sporadice peste linia care desparte forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de ruşi în acea regiune au crescut brusc săptămâna trecută şi au continuat duminică.
Blinken: Totul sugerează că Rusia e pe cale să invadeze Ucraina
Vorbind la CNN, Blinken a spus că toate semnele sugerează că Rusia este pe cale să invadeze. Rusia a negat în mod repetat astfel de planuri.
- CBS News: "Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei". Informaţii oferite de...
- Putin acuză Kievul de escaladarea situaţiei şi vrea pacea. Biden, pregătit de o întâlnire cu preşedintele...
- Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, ironii pentru SUA: "De unde aţi scos 150.000 de soldaţi? Inflaţia e foarte...
"Tot ceea ce vedem sugerează că acest lucru este extrem de grav, că suntem în pragul unei invazii", a spus Blinken, adăugând că Occidentul este la fel de pregătit dacă Moscova invadează.
"Până când tancurile vor rula efectiv şi avioanele vor zbura, vom folosi fiecare oportunitate şi fiecare minut pentru a vedea dacă diplomaţia îl poate descuraja pe preşedintele (Vladimir) Putin să continue acest lucru", spune oficialul american.
Putin, discuţie telefonică cu Macron
Putin şi omologul său francez, Emmanuel Macron, au convenit într-un apel telefonic asupra necesităţii unei soluţii diplomatice la criza din estul Ucrainei, au spus ambele guverne.
Un consilier prezidenţial francez a declarat că cei doi au convenit că o întâlnire a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu reprezentanţi din Ucraina şi Rusia ar trebui să aibă loc luni.
Luni, reuniune OSCE
Polonia, care deţine în prezent preşedinţia OSCE, a declarat mai devreme că, la cererea Ucrainei, convoacă luni o sesiune extraordinară a consiliului, care este dedicată prevenirii conflictelor armate.
Belarus nu a spus cât timp ar putea rămâne acum trupele ruse în Belarus - estimate de NATO la 30.000 - în ţara care se află la nord de Ucraina.
Ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a spus că exerciţiile extinse se concentrează pe "asigurarea unui răspuns adecvat şi detensionarea pregătirilor militare ale reuvoitorilor din apropierea graniţelor noastre comune". Kremlinul nu a comentat exerciţiile din Belarus.
Consilierul lui Macron a spus că Putin a reiterat că trupele vor părăsi Belarus după exerciţii.
NATO: Rusia ar putea folosi trupele din Belarus pentru o invazie
NATO spune că Rusia ar putea folosi trupele din Belarus ca parte a unei forţe de invazie pentru a ataca Ucraina. Moscova neagă orice astfel de intenţie.
”Nu este o exagerare să spunem că Europa este la un pas de război, ceea ce era ceva de neimaginat nu cu mult timp în urmă”, a declarat premierul ceh Petr Fiala într-un interviu la televiziune.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean, a declarat pentru Reuters că extinderea exerciţiilor subliniază că promisiunile oficiale de la Moscova nu ar trebui considerate obligatorii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că avertismentele repetate ale Occidentului că Rusia era pe cale să invadeze sunt provocatoare şi ar putea avea consecinţe negative, pe care nu le-a precizat. Rusia spune că Occidentul a mărit tensiunile prin trimiterea de întăriri NATO în Europa de Est în timpul crizei.
Ţările occidentale pregătesc sancţiuni
Ţările occidentale pregătesc sancţiuni despre care spun că ar fi de amploare împotriva companiilor şi unor persoane ruse în cazul unei invazii.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat într-un interviu BBC că astfel de sancţiuni ar putea include restricţii privind accesul întreprinderilor ruseşti la dolar şi liră sterlină. Cu toate acestea, el a recunoscut că astfel de ameninţări nu pot descuraja Moscova.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că este timpul ca Occidentul să pună în aplicare cel puţin o parte din sancţiunile pe care le-a pregătit.
"Rusia trebuie oprită chiar acum. Vedem cum se desfăşoară evenimentele", a spus Kuleba.
Accentul tensiunilor din ultimele zile s-a concentrat pe zona de est a Ucrainei, pe care rebelii susţinuţi de ruşi au ocupat-o în 2014, în acelaşi an în care Rusia a anexat Crimeea de Ucraina. Peste 14.000 de oameni au fost ucişi în conflictul din est.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut duminică o încetare imediată a focului în partea de est a ţării. Macron a dat vina pe separatişti pentru ostilităţile reînnoite, în timp ce Putin a dat vina pe Ucraina, a spus consilierul prezidenţial francez.
Aliaţii occidentali ai Kievului sunt îngrijoraţi că Rusia ar putea folosi escaladarea conflictului ca pretext pentru un conflict mai larg.
Duminică, un reporter Reuters a auzit explozii în centrul oraşului Doneţk, în regiunea de est Donbass, controlată de separatişti. S-au auzit bombardamente puternice în altă parte din regiune. Mesajele SMS trimise locuitorilor din Doneţk i-au îndemnat pe bărbaţi să se prezinte pentru serviciul militar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰