Rusia vrea să pună sub sechestru aeronavele străine din ţară. Kremlinul propune noi măsuri, după invadarea Ucrainei
Rusia pregăteşte noi măsuri pentru a reţine pe teritoriul său aeronavele străine. Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică, Moscova ar putea permite curând punerea sub sechestru a aeronavelor străine de pe teritoriul ţării. La mai bine de două săptămâni de când a declanşat invazia Ucrainei, oficialii de la Kremlin sunt într-o poziţie delicată, după ce marile companii ale lumii au plasat Rusia pe "lista neagră".
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Au trecut mai bine de două săptămâni de când Rusia a declanşat invazia Ucrainei, timp în care Kremlinul şi oficialii Occidentali au jucat un adevărat meci de ping-pong cu restricţii şi sancţiuni. Statele europene şi-au închis spaţiul aerian pentru aeronavele operate de companii ruse, iar Moscova a anunţat măsuri similare. Miercuri, Rusia a lansat acuzaţii cum că Ucraina ar fi relocat o parte din avioanele militare în România, informaţie negată ulterior de Ministerul Apărării de la Bucureşti. "Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene", a replicat MApN.
Rusia ar putea sechestra avioanele străine din țară
În acest context, Guvernul Rusiei anunţă că pregăteşte un decret care, odată aprobat, va permite punerea sub sechestru a aeronavelor străine de pe teritoriul ţării. Potrivit agenţiei Interfax, proiectul aflat pe masa de Ministerului Transporturilor de la Moscova le va acorda companiilor aeriene ruse dreptul de a nu returna avioanele respective. Măsura ar putea viza inclusiv contractele de închiriere a avioanelor semnate înainte de data de 24 februarie 2022, prima zi de război Rusia - Ucraina. Proiectul e în dezbatere publică până pe 23 martie.
Documentul precizează şi ce s-ar putea întâmpla în cazul în care compania-proprietară reziliază înainte de termen contractul cu firma din Rusia care a închiriat avioanele. Decizia de returnare a aeronavelor va trece prin mâinile mai multor oficiali de la Moscova, fiind necesară aprobarea unei comisii guvernamentale conduse de vicepremierul Iuri Borisov. În lipsa acestei aprobări, operatorul economic din Rusia va putea folosi în continuare avioanele închiriate. În plus, plata va fi efectuată exclusiv în ruble, conform normelor federale invocate.
Majoritatea aeronavelor din Rusia, fabricate în străinătate
Majoritatea aeronavelor din Rusia sunt fabricate în străinătate, în special de companiile Boeing şi Airbus. De asemenea, o mare parte sunt înregistrate peste graniţe, mai ales în Insulele Bermude. Potrivit companiei de consultanţă Cirium, peste jumătate din avioane sunt închiriate de la contractori străini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰