Antena Meniu Search
x

Rușii au decretat o interdicţie permanentă de circulaţie în Herson. Kievul se teme că retragerea trupelor Moscovei din zonă ar putea fi o capcană

Administraţia impusă de ruşi în oraşul ucrainean ocupat Herson a anunţat vineri o interdicţie permanentă de circulaţie, transmite Reuters. Într-un mesaj video difuzat pe Telegram, guvernatorul adjunct Kiril Stremousov a afirmat că interdicţia este necesară "pentru a ne apăra oraşul de atacuri teroriste" - o referire la ofensiva ucraineană, precizează Reuters.

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 18:45

Kievul se teme că retragerea trupelor Moscovei din zonă ar putea fi o capcană
Rușii au decretat o interdicţie permanentă de circulaţie Herson - Hepta

Anterior, Stremousov făcuse din nou apel la civili să părăsească Hersonul, anunţând că pe linia frontului au fost observate coloane de vehicule ucrainene şi că este posibil un atac. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri ideea evacuării civililor din regiunea Herson, care are o poziţie strategică lângă Crimeea şi a fost ocupată de forţele ruse la începutul invaziei în Ucraina.

Forţele ucrainene s-au apropiat în ultimele săptămâni de oraşul Herson, singura reşedinţă de regiune din Ucraina cucerită de ruşi. Comandamentul rus din Ucraina a recunoscut că se confruntă cu dificultăţi în regiune.

Retragerea din Herson, o posibilă capcană crede Kievul

Un oficial instalat de ruşi în zona ocupată din sudul Ucrainei a declarat joi că este posibil ca Moscova să îşi retragă trupele de pe malul vestic al fluviului Nipru. Dacă s-ar confirma această retragere, ar fi un punct de cotitură major în război şi tocmai de aceea anunţul a fost primit cu precauţie la Kiev, care se teme să nu fie vorba de o capcană, relatează Reuters.

Pe acelaşi subiect

"Cel mai probabil, unităţile noastre, soldaţii noştri, vor pleca spre malul stâng (estic)" al Niprului, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul administratorului civil al regiunii Herson, instalat de Rusia, într-un interviu acordat lui Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandişti ai Kremlinului.

Zona include oraşul Herson, capitala regiunii cu acelaşi nume şi singurul oraş important pe care Rusia l-a capturat cu uşurinţă, în întregime, de la invazia sa din februarie. De asemenea, în regiunea ocupată de ruşi există şi o parte a unui baraj uriaş peste Nipru, care controlează alimentarea cu apă din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia din 2014.

Oficialii ucraineni, dar şi analiştii occidentali au rămas prudenţi după acest anunţ, în timp ce la Moscova demnitarii păstrează tăcerea în legătură cu ceea ce ar putea fi una dintre cele mai umilitoare retrageri ale Rusiei de până acum. Kievul a declarat că încă se dau lupte în zonă. Este precaut, pentru că Moscova ar putea juca la cacealma prin simularea unei retrageri. Cu atât mai mult cu cât, anterior, Rusia negase cu vehemenţă că forţele sale ar avea de gând să se retragă din această zonă, unul dintre cele mai importante teritorii nou cucerite în Ucraina şi pe care preşedintele Vladimir Putin afirmase că a anexat-o la sfârşitul lunii septembrie.

Joi au apărut noi speculaţii cu privire la faptul că Rusia într-adevăr se va retrage de aici, după ce pe internet au circulat fotografii care arătau clădirea administrativă principală din oraşul Herson fără steagul Rusiei arborat în vârful ei. Jurnalistul BBC Francis Scarr, care monitorizează presa rusă, remarcă însă pe Twitter că imaginile cu sediul administraţiei din Herson fără steag au fost postate de un jurnalist rus pro-război, Aleksandr Koţ, dar în aceeaşi filmare se vede cum pe clădirea de vizavi, un sediu al Academiei Navale, steagul Rusiei flutură în continuare.

Ucraina avertizează însă că aceste imagini ar putea fi parte dintr-o operaţiune rusă de dezinformare. Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului militar de sud al Ucrainei, a declarat că ar putea fi o capcană a ruşilor. „Ar putea fi manifestarea unei provocări, pentru a crea impresia că aşezările sunt abandonate, că este sigur să intri în ele, în timp ce ei se pregătesc pentru bătălii de gherilă”, a declarat ea la televiziune. "Noi continuăm să luptăm în direcţia Herson, în ciuda faptului că inamicul încearcă să ne convingă că părăseşte aşezările şi creează efectul unei evacuări totale", a adăugat ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rușii au decretat o interdicţie permanentă de circulaţie în Herson. Kievul se teme că retragerea trupelor Moscovei din zonă ar putea fi o capcană