Antena Meniu Search
x

Video Xi Jinping l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina. Scholz: I-am spus să-și exercite influența asupra Rusiei

Xi Jinping a făcut vineri cea mai directă critică a războiului din Ucraina, liderul chinez l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu recurgă la armele nucleare și i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să facă presiuni pentru discuții de pace. Avertismentul lui Xi vine la doar o lună după ce Putin i-a amenințat pe ucraineni cu un atac nuclear, notează Politico.

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 20:02

Vezi și

Comunitatea internațională, a spus Xi, ar trebui să "se opună în comun utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare", potrivit unei declarații citată de agenția de știri de stat chineză Xinhua. Lumea ar trebui, de asemenea, să "susțină că armele nucleare nu pot fi folosite și că nu poate fi purtat un război nuclear, asta pentru a preveni o criză nucleară" în Europa sau Asia, a adăugat liderul chinez.

Pe lângă declarațiile legate de neproliferarea nucleară și apelurile față de cancelarul german de a se implica în procesul de pace, Xi Jinping a lansat și un apel pentru "îmbunătățirea situației umanitare" din Ucraina.

În ciuda declarațiilor care au atras atenția analiștilor occidentali, Xi Jinping nu i-a cerut lui Vladimir Putin să se retragă din Ucraina. În plus, liderul de la Beijing nu a vorbit nici despre declarațiile Moscovei legate de retragerea din acordul pentru transportul cerealelor. Cu toate acestea, premierul Chinei, Li Keqiang, a declarat că țara sa ar putea să participe la eforturile de evitare a crizei prin exporturile sale de alimente.

O victorie pentru Scholz

Pe acelaşi subiect

Declarațiile lui Xi Jinping față de amenințările nucleare este considerată de analiști drept o victorie pentru Olaf Scholz, adesea acuzat de criticii săi că s-a apropiat prea mult de puterea de la Beijing.

"Am fost de acord că amenințarea cu atacuri nucleare este iresponsabilă și periculoasă", a declarat Scholz reporterilor, referindu-se la întâlnirea sa cu Xi. "I-am spus președintelui Xi cât de important este ca China să-și exercite influența asupra Rusiei".

Scholz a călătorit în China alături de o delegație de oameni de afaceri, asta după ce în urmă cu puțin timp a aprobat acordul de preluare a unui terminal din portul Hamburg, un punct strategic important, de către o companie de stat a Beijingului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina. Scholz: I-am spus să-și exercite influența asupra Rusiei