Antena Meniu Search
x

Ruşii nu mai transportă arme cu trenul pe Podul Crimeei, folosesc noi rute terestre: "Un atac nu mai are sens strategic"

Război în Ucraina. Rusia nu mai folosește podul din Crimeea pentru a transporta armament pe front, prin urmare podul Kerci nu mai este ţintă militară importantă pentru armata ucraineană, relatează The Independent. În ultimele săptămâni, Moscova a susţinut că a doborât mai multe rachete americane ATACMS deasupra Crimeei iar ruşii au lansat avertismente cu privire la un atac iminent asupra Podului Kerci.

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 16:34

Ruşii nu mai transportă arme pe Podul Crimeei, folosesc noi rute terestre: "Un atac nu mai are sens strategic"
Ruşii nu mai transportă arme pe Podul Crimeei, folosesc noi rute terestre: "Un atac nu mai are sens strategic" - Molfar

Imaginile din satelit arată că volumul trenurilor militare de marfă care circulă pe linia ferată a podului Kerci din Crimeea a scăzut semnificativ în ultimele trei luni. Moscova a trecut la utilizarea rutelor terestre spre teritoriile ucrainene ocupate în estul și sudul ţării pentru aprovizionarea trupelelor pe front. "Un atac asupra podului din Crimeea nu mai are acum sens strategic" a comentat şi expertul militar german Julian Ropke

Rusia nu mai folosește podul din Crimeea pentru a trimite arme pe front

Moscova a trecut la utilizarea rutelor terestre spre estul anexat al Ucrainei pentru aprovizionarea frontului după atacurile repetate ale Ucrainei asupra podului Kerci. Analiza imaginilor din satelit arată că traficul militar pe pod a scăzut brusc şi prin urmare nu ar mai reprezinta o țintă militară eficientă pentru trupele ucrainene, potrivit analiștilor de la Molfar, cea mai mare agenție privată de informații din Ucraina. 

Imaginile surprinse de sateliți Maxar şi analizate de Molfar și The Independent arată că de trei luni aproape niciun tren militar de marfă nu a mai traversat podul. În cele trei luni, un singur tren de marfă cu 55 de vagoane cu combustibil a fost văzut traversând podul pe 29 februarie. Iar în martie sau aprilie nu a existat nicio mișcare de mijloace militare pe pod, potrivit Molfar.

Pe acelaşi subiect

La începutul lunii aprilie, serviciul de informații militare din Ucraina (GUR) a semnalat că plănuiește o a treia încercare de a doborî podul Kerci, după două tentative eşuate de a arunca în aer structura de aproape 20 de km lungime, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, ocupată de ruşi din 2014. 

Podul a fost lovit de două ori, dar a fost apoi reparat. În iulie 2023, un atac cu drone navale a cauzat daune mari secțiunii rutiere iar în octombrie 2022, un camion cu explozibil a fost detonat pe pod, ducând la prăbuşirea unor traverse rutiere. Atacurile au fost revendicate de serviciile ucrainene.  În august anul trecut, Kievul a tras trei rachete pentru a doborî podul, dar acestea au fost interceptate de Rusia.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ruşii au construit rute alternative prin teritoriile ocupate

Ruşii şi-au luat însă măsuri de precauţie. Experţii occidentali au avertizat anterior că dacă podul Kerci ar fi avariat permanent, Moscova ar fi nevoită să transporte amament prin teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, Herson și Zaporojie. Între timp, Rusia a prelungit o cale ferată care va lega oraşul Rostov pe Don prin teritoriile ocupate din Ucraina către Crimeea, alternativă la podul Kerci.

Calea ferată va lega Rostov pe Don de Doneţk, Mariupol, Berdiansk, Melitopol, Simferopol şi Sevastopol, o distanţă de 700 km. Ruta încă nu a fost finalizată, dar primele teste de tren au fost efectuate.

Ucraina ar trebui să-și concentreze acum atenția asupra oraşelor Melitopol, Berdiansk și Mariupol, unde Rusia construieşte noi linii feroviare pentru a conecta aceste regiuni ucrainene ocupate de Crimeea și de Rusia, a confirmat pentru The Independent directorul general al Molfar, Artem Starosiek. Potrivit acestuia, în ultimele luni a crescut traficul de marfă prin Taman în regiunea Rostov. 

Expert ucrainean: Ucraina iroseşte resurse încercând să distrugă podul din Crimeea

Noua linie feroviară, care pornește de la Akimivka din orașul Melitopol și se extinde până la Berdiansk și Mariupol şi apoi spre Rostov în Rusia, va fi cel mai probabil deschisă şi folosită de forțele ruse pentru o nouă ofensivă care se așteaptă să înceapă în această vară.

Linia care include 63 km de cale ferată nouă și aproximativ 140 km de cale ferată restaurată, a fost testată în martie, a confirmat Molfar iar până la sfârșitul anului va fi finalizată rețeaua completă care conectează mai multe zone din regiunea Donețk.

Starosiek a sugerat că Ucraina ar fi mai avantajată de lovirea acestor rute terestre, mai degrabă decât să-și irosească resursele pe podul din Crimeea. "Aceste căi sunt în prezent o amenințare mai serioasă decât calea ferată a podului din Crimeea", a spus el. "Ajutorul occidental ar trebui, de asemenea, furnizat într-o manieră în care să poată acoperi nevoia Ucrainei de a ţinti aceste puncte fierbinți cu muniție rusă", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Ruşii nu mai transportă arme cu trenul pe Podul Crimeei, folosesc noi rute terestre: "Un atac nu mai are sens strategic"