Antena Meniu Search
x

Rușii aruncă în luptă tancuri T-62, vechi de 60 de ani. Rămâne Putin fără rezerve militare? VIDEO

Mai multe tancuri rusești T-62 din perioada Războiului Rece au fost fotografiate în gara din Melitopol, orașul ocupat de ruși din sud-estul Ucrainei. În prezent, nu este clar dacă tancurile vor fi folosite de forțele ruse sau predate separatiștilor pro-ruși, dar prezența lor ridică semne de întrebare cu privire la situația rezervelor militare ale Rusiei după luni de pierderi semnificative, scrie publicația The Drive

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 01.06.2022, 10:56

Vezi și

Potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice, rușii au în depozite 10.000 de tancuri și 8.500 de vehicule blindate, dintre acestea aproximativ 2.500 fiind modele T-62. Nu este o situație singulară, având în vedere că forțele rusești au folosit modele mai vechi de T-72A/B în Ucraina. Având în vedere că unele dintre cele 10.000 de tancuri din depozite sunt probabil mai moderne decât T-62, alegerea de a trimite aceste vehicule din era sovietică pe front este, fără îndoială, curioasă.

Totodată, aceste tancuri ar putea fi trimise în zonele de sud, aflate sub ocupația rusă. Potrivit autorităților ucrainene, administrația pro-rusă locală din regiunea Herson ar fi cerut recent Moscovei înființarea unei baze militare în zonă. 

Este puțin probabil ca Rusia să folosească în război aceste modele de tanc, depășite din toate punctele de vedere. Potrivit estimărilor privind bilanțul pagubelor suferite de ruși în Ucraina, armata invadatoare ar fi pierdut peste 1.300 de tancuri până pe 25 mai. 

Dincolo de echipamentele distruse, este pusă la îndoială și capacitatea Rusiei de a avea pregătite tancuri mai avansate, după cele trei luni de război, mai ales că sancțiunile occidentale au lovit în capacitatea de aprovizionare cu unele componente cheie. Acesta ar putea fi un alt motiv pentru tancurile T-62 au fost scoase de la naftalină.

Pe acelaşi subiect

T-62, un model de tanc depășit din toate punctele de vedere

T-62 este un model de tanc rusesc fabricat în anii 60, în Uniunea Sovietică, pentru a concura cu modelul FV4201 Chieftain fabricat în Marea Britanie și cu tancul de luptă M60 Patton al Statelor Unite. Mai târziu, tancul T-62 va înlocui modelele anterioare, mai grele și mai lente. Până în 1972 au fost construite peste 20.000 de tancuri T-62.

Cu toate acestea, T-62 nu a atins așteptările producătorilor sovietici, astfel că fabricarea lor a încetat în 1975.

Nu este prima dată când Rusia folosește tancurile sovietice T-62. Vehiculele au jucat un rol important în invazia sovietică din Afganistan în anii 1980, apoi din nou în conflictul ceceno-rus din anii 1990. În 2008, rușii le-au scos din nou de la naftalină pentru a le folosi în timpul scurtului conflict din Georgia. Cel mai recent, Moscova a trimis aceste modele și Siriei, în 2020. 

Istoria ne sugerează că Rusia se bazează adesea pe cantitate în detrimentul calității. De fapt, Serhiy Nikiforov, purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zlenski, a declarat recent pentru ABC că forțele rusești depășesc efectivele ucrainene în anumite părți din estul Ucrainei. Acest fapt, împreună cu un flux de tancuri noi care intră în țară, ar putea însemna că rușii urmăresc să-i depășească numeric pe ucraineni.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rușii aruncă în luptă tancuri T-62, vechi de 60 de ani. Rămâne Putin fără rezerve militare? VIDEO